Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Recalculare pensii: Ce documente nu vor mai fi necesare pentru pensionare începând cu ianuarie 2025

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Recalculare pensii: Ce documente nu vor mai fi necesare pentru pensionare începând cu ianuarie 2025

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat noi reglementări în ceea ce privește procesul de recalculare al pensiilor. Conform acesteia, de la 1 ianuarie 2025, pensionarii nu vor mai fi nevoiți să depună anumite documente pentru recalculare.

Citește și: Majorare pensii 2025. Cum vor fi indexate pensiile din luna ianuarie a anului viitor

Ministrul a declarat la România TV că reforma sistemului de pensii nu aduce doar bani în plus, ci mai ales dreptate și echitate.

„Pensionarii care au muncit la fel vor avea pensii egale”, a explicat Bucura-Oprescu, menționând că recalcularea recentă, începută în septembrie, a adus pensii mai mari pentru peste 82% dintre pensionari, iar nicio pensie nu a scăzut.

Ea a punctat importanța contributivității, care a devenit un element esențial în calculul pensiilor.

Proces de recalculare simplificat

O noutate majoră introdusă de reforma pensiilor este simplificarea procesului de recalculare, în special pentru cei care au muncit după anul 2001. Conform noilor reglementări, aceștia nu vor mai fi obligați să depună documente suplimentare. Simona Bucura-Oprescu a explicat că toate datele relevante sunt deja înregistrate și vor fi valorificate după 1 ianuarie 2025, atunci când va începe noua etapă de recalculare.

„Dacă pensionarii sau pensionabilii au muncit după 2001, nu este nevoie să aducă niciun document. Spun asta pentru că aflu că încă mai există pensionari care se interesează de aceste documente”, a afirmat ministra la România TV.

În schimb, cei care au lucrat înainte de 2001 vor trebui să obțină adeverințe de la angajatorii de atunci, care au obligația să le elibereze în termen de 60 de zile de la solicitare. În cazul în care angajatorii nu respectă această obligație, pensionarii se pot adresa inspectoratului de muncă pentru a rezolva situația.

O altă schimbare importantă este recunoașterea veniturilor nepermanente, precum bonusuri sau sporuri, care vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. „Legea 360 recunoaște veniturile nepermanente pentru a fi luate în calcul la pensie”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu, evidențiind astfel un alt aspect care aduce echitate în sistemul de pensii.

Indexarea anuală a pensiilor

Un alt punct important abordat de Simona Bucura-Oprescu a fost legat de indexarea anuală a pensiilor, care va continua să fie aplicată la fiecare început de an. În conformitate cu noua lege, pensiile vor fi majorate anual în ianuarie, pe baza ratei inflației și a 50% din creșterea salariului brut mediu pe economie. Ministrul a confirmat că datele necesare pentru indexarea din 2025 au fost deja primite de la Institutul Național de Statistică (INS) și că se lucrează la calculele pentru ajustarea pensiilor.

„Indexarea este conform articolului din lege. Noutatea este că legea prevede că pensiile se majorează anual în ianuarie cu inflația plus 50% din diferența salariului brut mediu pe economie”, a explicat ministra, asigurând pensionarii că acest mecanism va continua să le aducă beneficii și în anii următori.

Reforma sistemului de pensii propusă de guvern urmărește, astfel, să aducă echitate între pensionarii care au muncit în aceleași condiții, dar care au ieșit la pensie în perioade diferite, să simplifice procesul de recalculare și să asigure o indexare constantă a pensiilor, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de trai ale pensionarilor din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Proiect de importanță națională: Va îmbunătăți protecţia şi sprijinul oferite copiilor din România

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Proiect de importanță națională: Va îmbunătăți protecţia şi sprijinul oferite copiilor din România Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi STS dezvoltă un proiect de modernizare a numărului unic naţional 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare şi orice altă formă de violenţă asupra copilului. Citește și: FOTO | Lae Dreghici, ”cascadă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea