Rămâi conectat

Actualitate

Reacții controversate după momentul omagial dedicat eroului Avram Iancu la UNTOLD: „De la Gheboasă la Furdui Iancu – Legitimizare reciprocă sau simplă oportunitate?”

Bera Larisa

Publicat

în

Reacții controversate după momentul omagial dedicat eroului Avram Iancu la UNTOLD: „De la Gheboasă la Furdui Iancu – Legitimizare reciprocă sau simplă oportunitate?”

Duminică, pe scena principală a festivalului UNTOLD, Furdui Iancu a interpretat cântece patriotice, inclusiv „Deșteaptă-te române”, în semn de omagiu adus lui Avram Iancu cu ocazia bicentenarului nașterii Crăișorului Munților. Timp de 15 minute, pe Cluj Arena au răsunat de melodii precum „Dragu-mi-i mie să joc” și „Din Țara Moților noi am venit”. Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”, a subliniat că momentul a fost gândit pentru a aduce un omagiu eroului național și pentru a-l prezenta tinerei generații la unul dintre cele mai mari festivaluri de tineret din România.

Citește și: ”Deșteaptă-te române” va răsuna pe scena principală de la UNTOLD, cântat de Nicolae Furdui Iancu: Omagiu adus lui Avram Iancu la bicentenar

Sursa foto: www.foaiatransilvană.ro

Cu toate acestea, reacțiile nu au fost pe măsura așteptărilor organizatorilor. Profesorul universitar din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj- Napoca, Irimie Popa, a criticat public momentul, exprimându-și opiniile pe Facebook.

„UNTOLD- metamorfoza de la Gheboasă la Furdui Iancu
De la Gheboasă la Furdui……este,să recunoaștem, mare progres! Și totuși, Cine pe cine legitimează?
Un festival controversat, pe spinarea unui oraș întreg, trebuie să recunoaștem, are marketing șmecheresc. Ia să mai iasă vreunul să spună că nu este de acord cu festivalul și sponsorii lui morali, că i se va pune în față icoana cu Furdui și ……..”marș acasă învechiților!”

Pot să mă gândesc doar la două variante:

1. Că domnul Furdui Iancu a cântat dezinteresat, din naivitate, pătruns de nevoia de a converti la folclor și românism hipsterimea festivalieră;
2. Că domnia sa a venit, a cântat, așa ca la orice paranghelie, pe bani.

O combinație între cele două ipoteze nu poate fi exclusă! Adevărul este că după ”păpușoiul” în rochie, sau după Gheboasă- ăla de rupea banca anul trecut, un Deșteaptă-te române! cântat de domnul Furdui Iancu cu drag, se impunea.

Și totuși, cine pe cine legitimează? Furdui Iancu legitimează UNTOLDUL și părinții lui morali, sau UNTOLD îl legitimează pe Furdui Iancu? Sau o fi vreo legitimare reciprocă! Nu prea cred! Prima variantă este cea în care cred! Oricum, pentru mine, un mare artist a coborât pe Pământ, din constelația în care mintea mea îl așezase!

În anii care vin, dacă mai ține balamucul, poate, nu ar fi de mirare dacă la fața locului, la UNTOLD, s-ar începe cu o feștanie, tămâie și…….vreun sobor de preoți. Măcar am ști că lupta cu necuratul a început!

În orașul de cinci stele, cu miros de iarbă fină………este posibil orice!
Dar mă simt liniștit: dacă sună mobilizarea, după scena aceasta, toți vor fi cu mâna pe arme! Vor crea o perdea de fum de se îneacă inamicii, să vadă cum e să mori de fum de iarbă uscată!” a transmis profesorul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări majore la Bacalaureat 2025: Probele scrise încep pe 10 iunie, iar competențele se susțin în iarnă

Bera Larisa

Publicat

în

Schimbări majore la Bacalaureat 2025: Probele scrise încep pe 10 iunie, iar competențele se susțin în iarnă Ministerul Educației a anunțat luni, printr-o postare pe Facebook, modificări semnificative în calendarul examenului de Bacalaureat 2025, ca urmare a impactului schimbărilor climatice. Noutățile includ începutul probelor scrise în data de 10 iunie, mai devreme ca niciodată în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea