Rămâi conectat

Actualitate

Reabilitarea termică a blocurilor: Guvernul a decis să reducă partea de finanţare de la bugetul de stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce parlamentarii hotărâseră să majoreze participaţia statului, Guvernul a decis să reducă partea de finanţare de la bugetul de stat pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe la o jumătate de an.

O  ordonanţă de urgenţă aprobată în 17 iulie reduce la 50% cota-parte care se alocă de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică pentru blocurile de locuinţe cuprinse în program înainte de decembrie 2017, la care nu au fost recepţionate lucrările.

Anterior acestui act normativ, Parlamentul României a decis să crească la 60% alocaţiile de la bugetul de stat pentru acest program, iar restul banilor să fie asiguraţi de primării şi de asociaţiile de proprietari.

În urma acestei modificări legislative, pentru anul 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a anunţat că va încheia cu primăriile, care au alocate fonduri de la bugetul de stat, contracte de finanţare anuale pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare termică şi transferul cotei-părţi care se alocă de la bugetul de stat.

Începând cu anul 2019, MDRAP va încheia cu primăriile contracte de finanţare multianuale pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare termică şi transferul cotei-părţit de la bugetul de stat, în limita fondurilor disponibile.

Rezultate slabe

În cei nouă ani de funcţionare, prin programele de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe s-au cheltuit circa 565 mil. euro, ceea ce înseamnă că pentru a rămâne în graficul propus de Guvern ar trebui sporit bugetul anual de investiţii în renovare la circa 220 mil. euro, potrivit calculelor Capital, bazate pe bugetele comunicate de MDRAP. Calculul include fonduri de stat, de la primării şi bani europeni.

Bugetul ministerial şi valoarea cumulată a contractelor semnate pe fonduri europene indică, pentru acest an, o sumă de circa 140 mil. euro direcţionată spre reabilitarea termică a blocurilor. Pe lângă faptul că este cu 36% sub nivelul planificat, valoarea deconturilor la final de an ar putea fi şi mai mică, dacă analizăm tiparul ultimilor ani.

Până acum au trecut prin reabilitare termică circa 170.000 de apartamente, adică abia 7% din locuinţele care necesită renovare. Anul trecut au fost renovate circa 1.700 de apartamente cu bani de la bugetul de stat, o scădere de peste 40% comparativ cu rezultatul din 2016 şi unul dintre cei mai slabi ani din istoria programului. Mai exact, ministerul a propus spre finanţare reabilitarea termică a circa 6.000 de apartamente şi a alocat un buget de 20 mil. lei. La final de an a decontat doar o treime din bani şi a realizat doar un sfert din numărul de locuinţe propuse.

Chiar dacă bugetul de stat alocat acestui program în 2018 este identic cu cel de anul trecut, ministerul dezvoltării a propus finanţarea lucrărilor de execuţie a 241 de blocuri cu 12.475 de apartamente, aproximativ dublu faţă de planul anului anterior. Speranţa este pusă în fondurile europene.
Sursa: capital.ro

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea