Rămâi conectat

Ştirea zilei

O importantă cetate din ALBA va fi reabilitată și pusă în valoare: Licitația de peste 9.500.000 de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

URS Construct
O importantă cetate din ALBA va fi reabilitată și pusă în valoare: Licitația de peste 9.500.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de construcție, în cadrul proiectului „Reabilitare și punere în valoare a Cetății Nobiliare Colțești”. Valoarea totală a investiției este de 9.638.000 de lei, fără TVA.

Comuna Rimetea doreşte reabilitarea şi punerea în valoare a Cetății Colțești. Acest lucru implică îndepărtarea selectivă a vegetaţiei existente care s-a extins peste obiectiv, punerea în siguranţă, reabilitarea şi protejarea ruinelor existente în stadiul în care sunt, amenajarea accesului și a traseelor interioare de vizitare.

Cu ocazia acestei revitalizări, cetatea va fi pusă în siguranţă şi curăţată și va deveni accesibilă într-un mod civilizat.

În cadrul proiectului de punere în valoare a obiectivului o componentă importantă este reprezentată de infrastructura de promovare și informare. Al doilea obiect propus este amenajarea Conacului Thorotzkay – Rudnyanszky din Colțești ca punct de informare turistică.
Proprietarul dorește introducerea cetății în circuitul turistic prin aplicarea în cadrul Componenta 11. „Turism și cultură” din cadrul PNRR care are ca obiectiv sporirea coeziunii sociale economice și teritoriale și crearea de noi locuri de muncă, de a atrage investiții ce generează valoare adăugată stimulând dezvoltarea socială și culturală la investiția nr.1 „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale” – ruta cetăților – iar pentru această investiție este nevoie de un centru de informare și spații expoziționale.

Prin reabilitarea și punerea în valoare a clădirii conacului ca parte integrantă a investiției de bază se va salva încă o componentă importantă a patrimoniului construit din județul Alba, fapt pentru care s-a ales această oportunitate în locul propunerii unei investiții noi în imediata vecinătate a cetății.

În al treilea rând se dorește reabilitarea infrastructurii de acces respectiv drumul care este situat in zona de protectie a rezervatiei de arhitectura si urbanism Rimetea Turism.

Reabilitare drum de acces

Principala intervenție asupra drumului este regularizarea laturilor lui, în special a celei sudice. Această regularizare va permite o lățime mai mare care face mai ușoară o parcare longitudinală.

În acelaşi timp e propune reabilitarea suprafeței de rulare prin compactarea suprafeței existente și așternerea unui strat suplimentar de macadam compactat. Rigola de beton situate pe latura nordică a drumului va fi decolmatată și va suferi reparații locale acolo unde este deteriorată.

Dotarea cu elemente de mobilier urban, semnalizare și vegetație arboricolă

Proiectul propune dotarea cu elemente de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi) a unor alveole distribuite pe latura nordică a drumului. Acestea vor fi locuri de regrupare şi odihnă. Se impune şi o semnalizare adecvată care să indice zonele unde se poate parca, zonele de regrupare. Tot pe latura nordică, în preajma locurilor de regrupare se vor planta arbori.

Amenajare punct info – Conacul Thorotzkay-Rudnyánszky din Colţeşti

Se propune îndepaărtarea elementelor parazitare pentru a reveni la forma iniţială a conacului. Aceste elemente sunt extinderile realizate în anii ’60 de pe laturile nord-vestice, respective sud-vestice. Se va îndepărta şi zidăria de umplutură care acoperă tâmplăria verandei care adăposteşte intrarea secundară.

Utilizarea în conformitate cu noile funcțiuni impune eliminarea parțială a unui perete pentru a crea un spațiu suficient de generos pentru a adăposti un grup mai mare de vizitatori cărora să li se prezinte detalii despre istoricul cetății și a zonei de înfluență a ei.

Totodată se vor reamenaja grupuri sanitare moderne, un birou, spații de primire/odihnă și un spațiu expozițional.

La subsol va fi amplasat cazanul unei centrale termice și depozitul de lemne.

Desfiinţare corp secundar – centrală termică

Pentru a facilita vizibilitatea către cetate de pe terenul aferent conacului se propune desființarea corpului C3, o clădire modestă de factură modernă care adăpostea centrala termică. Desființarea se va face prin demolare mecanizată și manual cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare.

Amenajări exterioare

Amenajările exterioare sunt minimale. Este vorba de amenajarea unei căi de acces carosabilă realizată minimal prin pozarea unui strat de pietriș peste o bază de macadam. Această alee va fi bordurată cu o confecție metalică tratată anticoroziv.. Un alt element al menajării exterioare este realizarea unei porți de acces și reparații și înlocuiri la împrejmire.

Realizare spaţiu expoziţional

Spațiu expozițional se va amenaja pe o suprafață de cca. 50 mp și va conșine planșe, vitrine și expozitoare unde vor fi prezentate date istorice despre cetate, despre zona ei de influență, despre familiile care au locuit-o și despre rolul pe care l-au avut în evoluția comunității care locuiește în acest areal.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

”Off copil frumos, drum lin spre cer! Prea repede ai plecat”– Mesaje de condoleanțe pentru Darius, tânărul din comuna Fărău care și-a pierdut viața în accidentul mortal de pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Off copil frumos, drum lin spre cer! Prea repede ai plecat”– Mesaje de condoleanțe pentru Darius, tânărul din comuna Fărău care și-a pierdut viața în accidentul mortal de pe DN 1 Moartea lui Darius Miclea, adolescentul de 18 ani decedat sâmbătă, 18 ianuarie 2025, în accidentul mortal de pe DN 1, în zona localității Miraslău, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea