Războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia de COVID-19: Ce spun experții OMS
Războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia de COVID-19: Ce spun experții OMS
Războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia de Sars-Cov-2, avertizează experții Organizației Mondiale a Sănătății. OMS încearcă să facă mai multe pentru a limita răspândirea bolilor infecțioase, potrivit CNN.
Cazurile din regiune au scăzut față de săptămâna precedentă, dar există un risc semnificativ de apariție a unor îmbolnăviri mai grave și de decese, din cauza ratei scăzute de vaccinare din Ucraina.
O situație îngrijorătoare este și exodul celor peste 2 milioane de persoane care au fugit din țară de teama războiului în zonele învecinate, regiuni care au, de asemenea, rate scăzute de vaccinare, scrie Mediafax.
Rata de vaccinare împotriva COVID-19 în Ucraina este de aproximativ 34%, în timp ce în Republica Moldova este de aproximativ 29%, potrivit Our World In Data.
În total, între 3 și 9 martie, au fost înregistrate 791.021 de cazuri noi de COVID-19 și 8.012 decese noi în Ucraina și în țările învecinate, potrivit unui raport de situație al OMS publicat duminică și citat de CNN.
Virusurile care pot SCĂPA din laboratoare din Ucraina, după război
Medicul Gindrovel Dumitra a vorbit despre avertismentul OMS privind distrugerea agenților patogeni din laboratoarele din Ucraina.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare pentru „a preveni potențiale scurgeri”.
Ca orice altă țară, Ucraina are laboratoare de sănătate publică, care studiază bolile periculoase, inclusiv COVID-19. Unele dintre aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, UE și OMS în trecut.
Pe seama amenintărilor lui Vladimir Putin la adresa Ucrainei și al atacurilor dure asupra orașelor din Ucraina, Organizația Mondială a Sănătății a transmis recomandarea de a se distruge agenții biologici pentru a nu provoca noi epidemii sau pandemii.
Care sunt virusurile care pot scăpa din laboratoare din Ucraina
În acest context, medicul Gindrovel Dumitra, a transmis că nu sunt momentan motive de îngrijorare, doar că anunțul OMS este unul bine venit în contextul unui război.
„Pericole există, ai ales dacă ne referim la contextul militar, însă, în ceea ce privește contextul biologic la care făceați referire, până în acest moment nu avem niciun fel de date la nivel științific care să confirme aceste acuzații pe care le aduc autoritățile rusești.
Tot ceea ce putem spune în acest moment este că, într-adevăr, la nivelul oricărei Universități, oricărui centru de cercetare există laboratoare care au un anumit nivel de biosecuritate și care desfășoară diverse experimente sau studii, pentru că asta este menirea oricărui laborator și oricărui centru de cercetare… să aducă dovezi și mai ales, într-un fel sau altul, să aducă argumente prin care să stăpânim o evoluție a unei boli severe”, a declarat medicul.
Sursa: dcnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]