Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Rate la bancă 2023: Care sunt singurele rate care nu cresc nici dacă ROBOR sau IRCC urcă fără oprire

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rate la bancă 2023: Care sunt singurele rate care nu cresc nici dacă ROBOR sau IRCC urcă fără oprire

Sunt și oameni care au rate fixe. Fiind fixe, evident nu cresc. Ne referim, de exemplu, la românii care au credite de nevoi personale. 

În cazul creditelor de nevoi personale, dobânda fixă este valabilă pe toată durata creditului, iar la cele ipotecare – în primii 5 ani ai creditului, după care dobânda devine variabilă.

Singura problemă atunci când ai rate fixe

Ratele fixe pot da un sentiment de confort și siguranță, dar trebuie să știți un lucru important: creditele cu dobândă fixă sunt mai scumpe decât cele cu dobândă variabilă.

Doi sunt factorii pe care ar trebui să-i iei în considerare când alegi între credite:

Riscul creșterii ratelor, dacă dobânzile cresc, în cazul creditelor cu dobândă variabilă și dacă există cumva riscul să ajungi în situația în care să nu mai poți achita ratele;

Costul total al creditului – având în vedere că un credit este un angajament pe mai mulți ani.

Un credit cu dobândă fixă te ajută să fii ferit de creșterea ratelor, dacă dobânzile vor urca. Însă vine și cu un cost: creditele cu dobândă fixă sunt mai scumpe decât cele cu dobândă variabilă.

Creditele cu dobândă fixă devin mai atractive în perioadele în care dobânzile de referință sunt în creștere și asta se întâmplă de obicei în perioade cu inflație în creștere. Astfel, chiar dacă în prezent, dobânda fixă este mai mare decât cea variabilă, costul creditului nu va crește în viitor, dacă dobânzile continuă să crească, informează CEC.

Un dezavantaj al creditelor cu dobândă fixă este că ratele nu vor scădea dacă dobânzile interbancare revin pe un trend descrescător.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea