RAR: Trei din patru vehicule second hand au kilometrajul „cosmetizat” înainte de a fi puse pe piaţă. Cum puteţi verifica rulajul real
RAR: Trei din patru vehicule second hand au kilometrajul „cosmetizat” înainte de a fi puse pe piaţă. Cum puteţi verifica rulajul real
Modificarea kilometrajului la o maşinele „second hand” este o practică des întâlnită. Se estimează că trei din patru vehicule la mâna a doua vândute la noi în ţară au trecut prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piaţă, potrivit Registrului Auto Român (RAR), care oferă patru sfaturi pentru a preveni astfel de fraude.
„Sub protecţia anonimatului pe care îl oferă internetul, o mulţime de site-uri de anunţuri sunt inundate de ofertele celor care ştiu să modifice kilometrajul vehiculelor. Astfel de fraude sunt greu de detectat şi cumpărătorii maşinilor „întinerite” din soft află de intervenţie de cele mai multe ori prea târziu – după ce au dat banii şi ajung în reprezentanţele RAR sau într-o staţie de inspecţie tehnică periodică”, atrage atenţia RAR într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, trei din patru maşini second hand au kilometrajul modificat.
„Modificarea kilometrajului este o practică foarte des întâlnită. Se estimează că, în Germania, fiecare a treia maşină second hand vândută a avut intervenţii la odometru şi că în România 3 din 4 vehicule second hand trec prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piaţă. E de înţeles deci că trebuie să faceţi mai mult decât o probă de condus şi să perfectaţi actele”, explică sursa citată.
Recomandările Registrului Auto Român înainte de a cumpăra o maşină la mâna a doua:
Verificaţi vizual vehiculul şi insistaţi pe detalii. Volanul, maneta frânei de mână, pedala de acceleraţie, frâna sau ambreiajul cu urme excesive de uzură ar trebui să vă ducă cu gândul la un număr mare de kilometri parcurşi de vehicul.
Aceleaşi semne de întrebare să vi le puneţi şi dacă vedeţi un vehicul fabricat recent şi cu foarte puţini kilometri la bord, dar care nu mai are anvelopele originale sau acestea sunt uzate excesiv.
Cereţi cartea de service, de unde puteţi afla la ce interval s-au făcut reviziile, ce reparaţii s-au făcut la vehicul şi, bineînţeles, care a fost evoluţia kilometrajului. Cum însă pe internet se vând şi cărţi de service false, gata ştampilate, puteţi să le confruntaţi cu baza de date proprie pe care unii importatori o pun la dispoziţie, contra cost.
Solicitaţi cât mai multe acte: contractul de vânzare-cumpărare, facturi, certificatul de inspecţie tehnică periodică.
Verificaţi pe site-ul Registrului Auto Român www.rarom.ro „cazierul” vehiculului de care sunteţi interesat. Aplicaţia „ISTORIC VEHICUL” oferă gratuit informaţii referitoare la activităţile derulate la RAR, numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare şi valabilitatea inspecţiei tehnice periodice. Condiţia pentru ca un vehicul să poată fi verificat pe site-ul www.rarom.ro este ca acesta să fi trecut cel puţin odată pe la RAR.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în incident
FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în incident Un accident rutier s-a produs vineri, 15 noiembrie 2024, în jurul orei 22:22, pe DN 1 în zona giratoriului de la Sântimbru. Potrivit primelor date transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” Alba în incident au fost […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate16 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii