Raport UNICEF: România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte bunastarea copiilor din ţările dezvoltate
Vestea bună este că România face parte din ţările dezvoltate. Vestea proastă este că se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte bunastarea copiilor. Informaţiile au fost prezentate public în cadrul unui raport publicat de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) pe site-ul propriu, in luna aprilie.
Potrivit reţelei europene media euractiv.ro, “clasamentul a fost realizat pe baza notelor medii obtinute la cinci dimensiuni ale bunastarii copiilor, care iau in calcul 26 de indicatori comparabili la scara internationala.
Olanda ocupa primul loc in acest clasament, fiind singura tara care se claseaza in primele cinci locuri la toate dimensiunile luate in calcul: bunastarea materiala, sanatate si siguranta, educatie, comportamente si riscuri, locuinta si mediu.
Acest raport indica faptul ca nu exista a priori o legatura directa intre nivelul de buna stare a copiilor si PIB-ul pe cap de locuitor. Cehia obtine astfel un loc mai bun decat Austria, Slovenia este mai bine clasata decat Canada iar Portugalia un rezultat superior celui al Statelor Unite ale Americii, potrivit unui comunicat de presa al UNICEF.
Patru tari nordice (Finlanda, Islanda, Norvčgia si Suedia) ocupa primele locuri in clasament, imediat dupa Olanta.
Ultimele patru locuri sunt ocupate de trei dintre cele mai sarace tari – Letonia, Lituania si Romania, si de una dintre cele mai bogate, Statele Unite.
Patru tari din Europa de Sud (Spania, Grecia, Italia si Portugalia) sunt clasate in jumatatea inferioara a clasamentului, se arata in acest comunicat, in care se noteaza faptul ca ecartul dintre tarile Europei centrale si de Est si economiile avansate incepe sa se reduca.
Singurele tari in care mortalitatea infantila depaseste rata de sase decese la 1.000 de nasteri sunt Statele Unite, Letonia, Romania si Slovacia.
La reusita scolara (scor mediu la citit, matematica, cunostinte stiintifice la varsta de 15 ani), Romania se distinge prin faptul ca scorul sau este mai mic cu peste 40 de puncte fata de tara situata deasupra sa, noteaza UNICEF.
In ceea ce priveste obiceiul de a lua micul dejun, in cele 29 de tari, cu exceptia Romaniei si a Sloveniei, peste 50% dintre copii mananca in fiecare dimineata.
Natalitatea la adolescenti: Statele Unite, Romania, Marea Britanie si Slovenia au ratele cele mai ridicate (peste 29 la 1.000 de nasteri).”
sursa: www.euractiv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana