Raport UNICEF: România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte bunastarea copiilor din ţările dezvoltate

Paul Voicu - Primar 2020

Vestea bună este că România face parte din ţările dezvoltate. Vestea proastă este că se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte bunastarea copiilor. Informaţiile au fost prezentate public în cadrul unui raport publicat de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) pe site-ul propriu, in luna aprilie.

Potrivit reţelei europene media euractiv.ro, “clasamentul a fost realizat pe baza notelor medii obtinute la cinci dimensiuni ale bunastarii copiilor, care iau in calcul 26 de indicatori comparabili la scara internationala.

ELIT

Olanda ocupa primul loc in acest clasament, fiind singura tara care se claseaza in primele cinci locuri la toate dimensiunile luate in calcul: bunastarea materiala, sanatate si siguranta, educatie, comportamente si riscuri, locuinta si mediu.
Acest raport indica faptul ca nu exista a priori o legatura directa intre nivelul de buna stare a copiilor si PIB-ul pe cap de locuitor. Cehia obtine astfel un loc mai bun decat Austria, Slovenia este mai bine clasata decat Canada iar Portugalia un rezultat superior celui al Statelor Unite ale Americii, potrivit unui comunicat de presa al UNICEF.
Patru tari nordice (Finlanda, Islanda, Norvčgia si Suedia) ocupa primele locuri in clasament, imediat dupa Olanta.
Ultimele patru locuri sunt ocupate de trei dintre cele mai sarace tari – Letonia, Lituania si Romania, si de una dintre cele mai bogate, Statele Unite.
Patru tari din Europa de Sud (Spania, Grecia, Italia si Portugalia) sunt clasate in jumatatea inferioara a clasamentului, se arata in acest comunicat, in care se noteaza faptul ca ecartul dintre tarile Europei centrale si de Est si economiile avansate incepe sa se reduca.
Singurele tari in care mortalitatea infantila depaseste rata de sase decese la 1.000 de nasteri sunt Statele Unite, Letonia, Romania si Slovacia.
La reusita scolara (scor mediu la citit, matematica, cunostinte stiintifice la varsta de 15 ani), Romania se distinge prin faptul ca scorul sau este mai mic cu peste 40 de puncte fata de tara situata deasupra sa, noteaza UNICEF.
In ceea ce priveste obiceiul de a lua micul dejun, in cele 29 de tari, cu exceptia Romaniei si a Sloveniei, peste 50% dintre copii mananca in fiecare dimineata.
Natalitatea la adolescenti: Statele Unite, Romania, Marea Britanie si Slovenia au ratele cele mai ridicate (peste 29 la 1.000 de nasteri).”

sursa: www.euractiv.ro

Mihail David - 2020

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...