Rămâi conectat

Actualitate

Raport Copernicus privind schimbările climatice: „Acest șir de luni călduroase va fi amintit ca fiind relativ rece”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Raport Copernicus privind schimbările climatice: „Acest șir de luni călduroase va fi amintit ca fiind relativ rece”

Planeta a atins o nouă bornă „șocantă”, înregistrând 12 luni consecutive de recorduri de temperatură, conform noilor date furnizate de Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. Fiecare lună, de la iunie 2023 până la mai 2024, a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, informează CNN.

Această serie de 12 luni de caniculă a fost „șocantă, dar nu surprinzătoare”, având în vedere schimbările climatice, a declarat Carlo Buontempo, directorul Copernicus, care a avertizat că va urma ceva mai rău. Cu excepția cazului în care poluarea cu combustibili fosili, care generează încălzirea planetei, nu va fi redusă, „acest șir de luni călduroase va fi amintit ca fiind relativ rece”, a spus el.

Șeful ONU: Suntem pe autostrada spre iadul climatic

Copernicus și-a publicat datele în aceeași zi în care secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a ținut un discurs la New York despre schimbările climatice, în care a criticat companiile producătoare de combustibili fosili ca fiind „nașii haosului climatic” și, pentru prima dată, a cerut în mod explicit tuturor țărilor să interzică publicitatea la produsele lor pe bază de combustibili fosili.

Citește și: Taxa pe kilometru pe autostrăzi, implementată în România: Ce spune șeful CNAIR despre noul sistem electronic de tarifare  

Guterres i-a îndemnat pe liderii mondiali să preia rapid controlul asupra crizei climatice în spirală sau să se confrunte cu efectele dezastruoase care vor urma: „Jucăm ruleta rusească cu planeta noastră”, a declarat el. „Avem nevoie de o rampă de ieșire de pe autostrada spre iadul climatic”.

Pe măsură ce temperaturile cresc vertiginos, angajamentele climatice globale „atârnă de un fir de ață”, a avertizat el.

Datele Copernicus au arătat că fiecare lună începând cu iulie 2023 a fost cu cel puțin 1,5 grade mai caldă decât temperaturile de dinainte de industrializare, când oamenii au început să ardă cantități mari de combustibili fosili care încălzesc planeta.

Temperatura medie globală din ultimele 12 luni a fost cu 1,63 de grade peste aceste niveluri preindustriale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea