Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ranisstorum, tabăra militară a împăratului Traian dintr-o localitate din județul Alba, numele unui modern hotel de trei stele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ranisstorum, tabăra militară a împăratului Traian de la Zlatna, ”transformată” într-un hotel de trei stele

Datorită investițiilor din fonduri europene și implicării administrației locale, orașul Zlatna a evoluat, transformându-se de-a lungul timpului într-un punct de atracție turistică. Potrivit primarului Silviu Ponoran, pentru a introduce cu adevărat orașul în ofertele agențiilor de turism, zilele acestea se fac demersuri susținute pentru transformarea obiectivului Zlatna Sport Center într-un hotel care să obțină minimum 3 stele. Și în prezent, Zlatna Sport Center este un complex sportiv cu dotări la nivel internațional care permit desfășurarea cantonamentelor naționale. Acesta se află la 1 km de centrul orașului, în direcția Câmpeni-Abrud, pe partea stângă a DN74. Zlatna Sport Center are un teren gazon cu nocturnă proprie, omologat pentru desfășurarea competițiilor de rugby și fotbal, capacitatea tribunei este de 3500 locuri și cea de cazare proprie este de 7 camere/21 locuri.

Potrivit primarului Ponoran, pentru a mări capacitatea de cazare și a integra obiectivul în circuitul turistic, Centrul de Monitorizare Mediu/Hotel  cu o capacitate de cazare 16 camere/30 locuri va fi modificat, atât ca circuite funcționale cât și ca denumire, fiind transformat în hotel.

”Construcția obiectivului a început în 2004, pe fonduri de mediu, fiind cuprins într-un proiect mai larg de ecologizare, regenerare și refuncționalizare a zonei. Până am terminat construcțiile, nu a mai fost necesară achiziția aparaturii de monitorizare a mediului. Deoarece au trecut 5 ani de la darea în folosință a obiectivului, acum putem interveni și îl putem transforma din clădire cu ”spații de cazare” în hotel. Acum câțiva ani  am rezervat și denumirea complexului: Ranisstorum, așa cum se numea în vechime tabăra militară a împăratului Traian de la Zlatna. Am făcut un proiect pentru separarea căilor de acces, clienți și personal angajat.  Avem și spațiu pentru servirea micului dejun, deci ar putea intra pe oferte turistice cu pachete de mic dejun inclus. Ne vom orienta, la fel ca până acum, pe ofertele pentru cantonamente. Ca să lansăm oferte de cantonamente internaționale mai avem nevoie de încă un teren pentru antrenamente. Avem un proiect depus și pe așa ceva” , a explicat pentru Ziarul Unirea primarul Ponoran.

Potrivit edilului, până în prezent, obiectivul a produs cam cât s-a consumat pentru ținerea lui în funcțiune. În cadrul Zlatna Sport Center funcționează bazine înot (ștrand adulți și copii) în aer liber cu apă încălzită, un centru SPA, sală de conferințe, teren de tenis cu zgură. Programul este non-stop, iar tarifele sunt adaptate în funcție de zi/noapte. Există și un sistem de reduceri pentru studenți, elevi, pensionari etc. precum și un sistem de abonamente.

”Complexul este administrat de către Primăria Zlatna și nici nu cred că pe viitor îl vom concesiona unui alt administrator. Sper că, prin acest obiectiv, Zlatna va fi pusă definitiv pe harta turismului românesc, să audă lumea din nou de noi”, a mai completat Silviu Ponoran.

Și pentru că istoria locală este strâns legată de prezentul și viitorul zlătnenilor, denumirea noului complex turistic te îndeamnă să aprofundezi, ca viitor, tot ce înseamnă Zlatna și împrejurimile vechiului Ampelum:

”În cartea «Istoria Românilor»  vol. I a lui C.C Giurescu şi C.D. Giurescu se menţionează faptul că localitatea dacică Ranisstorum era cartierul general al împăratului Traian. Cartierul general al împăratului nu putea fi la prea mare distanţă de locul capturării trupului neînsufleţit al lui Decebal, din moment ce capul acestuia a fost predat împăratului încă sângerând, aşa cum glăsuieşte epitaful. Profesorul Michael Speidel de la Universitatea din Honolulu, descoperitorul inscripţiei, este de părere că locul capturării lui Decebal ar fi pe lângă Piatra Craivii, în apropiere de Alba Iulia. Suntem ispitiţi să credem că ultima luptă dintre romani şi daci s-a dat în Munţii Apuseni, pe vatra vechii localităţi Ampelum, care se încumetase, după cum vorbesc unele documente, să se opună romanilor, fapt care i-a atras distrugerea din temelii. Venim cu următoarele argumente; majoritatea istoricilor menţionează retragerea lui Decebal în direcţia nord, nord-est până în munţii Apuseni la Zlatna. Singurul drum existent mai puţin cunoscut, pe care regele Decebal a avut posibilitatea să-l folosească în retragerea sa, a fost pe următorul traseu: Ciungul Mare – Romoşel, Romos – Halta actuală CFR Geoagiu – Ardeu – Cib – Zlatna. Pe acest traseu era râul Romoşel care era afluent al Mureşului, iar în zona izvorului, era o cetate dacică. În continuare, la intrare în munţi, pe Valea Ardeu, se afla de asemenea o cetate dacică de apărare în trecătoarea cu acelaşi nume. Din imaginile înscrise pe Columna lui Traian, capul lui Decebal încă sângera când a fost predat împăratului. (…) E necesar să facem o precizare importantă; cuvântul Ranisstorum provine din limba greacă şi se compune din Raniss + Stor cu sufixul -um. Ranis = picătură, ploaie; Stor = de la starennymi – a aşterne. Traducerea radicalului stor ni-l păstrează din dialectul eolic în care înseamnă tabără militară.” (Melania Forosigan, Tudor Ponoran).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea