Ramona Humeniuc de la Colegiul ”HCC” din Alba Iulia, singurul cadru didactic din Alba care a devenit ambasador Scientix
Profesoara de fizică și informatică Ramona Humeniuc de la Colegiul Naţional “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia a devenit unul din cei 52 de ambasadori Scientix existenți la nivel național și singurul cadru didactic din județul Alba cu acest statut.
Aceasta a fost selecţionată în urma unei aplicaţii online, iar în perioada 28 noiembrie 2016 – 11 februarie 2017 a participat la a doua ediţie a cursului de formare pentru ambasadori Scientix, #Training4Scientix, care s-a adresat profesorilor de ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică (profesori STEM) ce doresc să fie membri ai Comitetului de profesori Scientix3.
Acronimul STEM denotă cele patru domenii de viitor: ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică prin disciplinele care stau la baza inovării, creativității și dezvoltării societății umane. Cursul online a fost dezvoltat pe platforma Moodle a portalului Scientix, scopul acestuia fiind atât de familiarizare a profesorilor cu instrumentele şi practicile Scientix, cât şi de dezvoltare a unor deprinderi utile în activitatea didactică.
Din totalul de 358 Ambasadori Scientix din 38 țări integrate în comunitatea Scientix (lista poate fi consultată la http://www.scientix.eu/in-your-country/scientix-3-teacher-panel ), 52 sunt din ţara noastră, ceea ce dovedeşte interesul de care se bucură domeniul STEM în rândul profesorilor din Romania.
Ambasadorii Scientix au rolul de a contribui la diseminarea activităţilor Scientix la nivel naţional şi joacă un rol activ în sprijinirea inovaţiei în domeniul STEM din ţara noastră. Scientix este o comunitate europeană care promoveaza şi susţine colaborarea transeuropeană între profesorii, cercetătorii în domeniul educaţiei, factorii de decizie şi alte categorii de profesionişti din sfera STEM.
Scientix a luat naştere la iniţiativa Comisiei Europene, fiind coordonat de European Schoolnet, un consorţiu de 30 de ministere ale educaţiei, cu sediul la Bruxelles.
Acest organism acţionează ca un factor motrice al inovării în activităţile de predare-învăţare şi stimulează colaborarea între şcoli şi profesori. Principalii parteneri ai Scientix sunt profesorii, cercetătorii şi coordonatorii de proiecte din sfera STEM, precum şi factorii de decizie. Profesorii pot răsfoi arhiva de materiale Scientix, pentru a găsi surse de inspiraţie pentru orele de curs, se pot implica în proiecte educaţionale STEM, pot participa la ateliere de lucru şi cursuri de perfecţionare naţionale şi europene, pot participa la formări şi seminarii online sau la comunităţi de bune practici.
În prima sa fază (2009-2012), Scientix a avut ca obiective lansarea portalului cu același nume www.scientix.eu, în care sunt puse la dispoziția publicului larg proiecte STEM reprezentative la nivel european, organizarea de workshop-uri si a primei Conferințe Scientix internaționale (2011).
În a doua fază (2013-2015), proiectul și-a propus și a realizat crearea de puncte naționale de contact și a unui comitet de ambasadori Scientix în peste 30 de state europene astfel ca mesajul proiectului să ajungă la comunitățile naționale de profesori și experți STEM. În anul 2014 a avut loc a II-a Conferință Scientix Internațională, la Bruxelles la care a participat și d-na prof. Ramona Humeniuc.
A treia fază (2016-2019) are ca scopuri continuarea promovării metodelor de predare inovative, bazate pe investigație și descoperire, centrate pe elev şi încurajarea interesului faţă de studiul științelor și față de profesiile conexe.
“Societatea europeană are nevoie de mai mulţi tineri dornici să urmeze o carieră în STEM în Europa pentru a contracara efectele deja vizibile ale fenomenului de brain-drain din Europa către alte zone ale lumii. Am decis să mă alătur comunității Scientix și să devin Ambasador pentru România deoarece, este nevoie, și la noi, de dezvoltarea unor metode inovative şi efective pentru a face educaţia şi carierele în STEM cât mai atractive pentru tineri şi de a creşte, per total, interesul acestei categorii sociale în STEM. Învățarea integrată, învățarea prin proiecte sau utilizarea TIC pentru educație sunt câteva dintre strategiile promovate de Scientix și care oferă elevilor oportunitatea de a experimenta principiile de bază ale celor 4 domenii din STEM, provocându-le intuiția și creativitatea, dezvoltându-le abilitățile de comunicare și munca în echipă, încurajând în special tinerele să urmeze o carieră în știință și inginerie,” a spus prof. Ramona Humeniuc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU la baloți de fân în localitatea Vingard din comuna Șpring: Pompierii din Sebeș intervin cu trei autospeciale
INCENDIU la baloți de fân în localitatea Vingard din comuna Șpring: Pompierii din Sebeș intervin cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit joi, 26 decembrie 2024, în localitatea Vingard din comuna Șpring a județului Alba, în jurul orei 21:40. Conform primelor informații transmise de ISU Alba flăcările au cuprins mai mulți baloți de fân. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Mesaje de SFANTUL STEFAN 2024. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi