Rămâi conectat

Actualitate

Radu Georgescu: BNR a început să arunce cu bani din elicopter pentru a ajuta băncile din România. Soluția pentru a nu vedea falimente de bănci ca în US

Ioana Oprean

Publicat

în

Radu Georgescu: BNR a început să arunce cu bani din elicopter pentru a ajuta băncile din România. Soluția pentru a nu vedea falimente de bănci ca în US

”Dacă ai depozite în bănci, ar trebui să citești acest articol, de asemenea dacă ai credite în lei. Puțini oameni știu că doar 10% din banii din depozite sunt păstrați de bănci, restul de 90% din bani fiind folosiți de bănci pentru a da credite: imobiliare, mașini, sandale etc.

În această perioadă, în băncile din România este deranj mare. BNR a început să arunce cu bani din elicopter pentru a ajuta băncile din România (Helicopter money). Bonus, avem cel mai mare nivel al ROBOR din ultimii 13 ani, cel mai mare nivel istoric al IRCC.

Citește și: Economistul Radu Georgescu | ”Vom avea o vară foarte fierbinte: începe emisiunea Insula Iubirii, iar economic vom avea filmele Game of Thrones și Survivors”

Ieri, BNR a împrumutat 11 banci cu 7,5 miliarde lei. Săptămâna trecută împrumutase cu 13 miliarde de lei.

De ce se întâmplă acest lucru

Băncile din România au încălcat criteriile de risc învățate în facultate, la cursul de Finanțe – Bănci. Pentru o bancă, cel mai important este să facă managementul riscurilor pentru a avea grijă de banii oamenilor.

Scriu acest articol din perspectiva unui tip care a fost 4 ani director financiar într-o bancă.

Greșeala nr 1: Riscul de lichiditate

Regula nr. 1 în banking este să ai un echilibru pe lichiditate (bani) pentru a nu exista riscul să rămâi fără bani.

Băncile din România atrag finanțare/depozite pe termen scurt (maxim 1 an) și dau credite pe termen lung (10, 30 de ani, etc). Dacă mai mulți clienți își mută banii în altă bancă, este riscul ca banca să rămână fără bani.

În comparație, băncile din US, UK etc se finanțează prin emitere de obligațiuni pe termen lung. Acest lucru determină un risc mare de faliment pe care îl voi detalia la punctul 3.

Greșeala nr. 2: Riscul de dobândă

Regula nr. 2 în banking este să ai un echilibru pe dobândă pentru a te proteja de fluctuația dobânzilor.

Băncile din România acordă credite cu dobândă fixa (pe 3-5 ani), dar au depozite cu dobândă variabilă. Sunt bănci care au acordat în perioada 2021-2023 credite cu dobândă fixă de 4% și acum plătesc dobânzi la depozite de 8%. Asta nu are nicio treabă cu bankingul, aceste bănci pierd bani.

Risc de faliment

Dacă 5% din clienți își retrag banii, orice bancă din lume dă faliment, deoarece 90% din banii clienților sunt blocați în credite.

Acum 2 ani, sistemul bancar din US a fost zguduit de falimentul a 2 bănci din top 20 (Silicon Valley Bank și First Republic Bank). Fiecare din aceste bănci aveau active de 2 ori mai mari decât tot sistemul bancar din România.

În 24 de ore, aceste bănci au dat faliment. În presă a apărut știrea că au probleme financiare. În 24 de ore, oamenii au retras prin aplicații bancare suma de 40 miliarde de dolari. Băncile din US au înțeles pericolul și și-au trimis CEO-ul la înaintare.

Jamie Dimon, cel mai tare bancher din lume, CEO-ul de JPMorgan este în fiecare zi la TV și pe rețelele sociale.

Este timpul ca CEO de bănci din România să înceapă să explice în media și pe rețelele sociale cum protejezează banii clienților, până nu este prea târziu și vom vedea falimente de bănci ca în US”, a scris economistul pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Guvernul vrea să „vâneze” datornicii cu drone: O metodă des folosită în alte state pentru a depista construcțiile ilegale

Ioana Oprean

Publicat

în

Guvernul vrea să „vâneze” datornicii cu drone: O metodă des folosită în alte state pentru a depista construcțiile ilegale Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat vineri, 18 iulie 2025, un pachet de măsuri pentru creșterea capacității financiare a primăriilor, printre care se numără și utilizarea dronelor pentru identificarea construcțiilor ilegale, precum și noi mecanisme de […]

Citește mai mult

Actualitate

Tarifele RCA, majorate cu până la 50%, după eliminarea plafonării. Cât costă polițele de asigurare în iulie 2025

Ioana Oprean

Publicat

în

Tarifele RCA, majorate cu până la 50%, după eliminarea plafonării. Cât costă polițele de asigurare în iulie 2025 Modificările tarifelor RCA au putut fi deja sesizate odată cu eliminarea plafonării RCA. În acest sens, conducătorii auto care sunt pe cale să își reînnoiască polița de asigurare obligatorie a vehiculului vor plăti mai mult cu până […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum putem avea facturi mai mici la energie: Tariful dinamic, propunerea ministrului Energiei. Ce este și cum ar funcționa

Ioana Oprean

Publicat

în

Cum putem avea facturi mai mici la energie: Tariful dinamic, propunerea ministrului Energiei. Ce este și cum ar funcționa Dorinţa populației de a avea preţuri mai mici la facturi se vede şi în cifrele furnizorilor. În ultimele două luni în jur de 200.000 de oameni şi-au schimbat compania, în speranţa că vor face măcar mici […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea