Rămâi conectat

Politică Administrație

Radu Cristian: În acest an, la Liceul German învață 338 de elevi și preșcolari iar educația NEMȚEASCĂ se face cu cadre didactice calificate, vorbitoare de limba germană

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Liceul German, singura unitate de învățământ cu predare în limba maternă germană s-a înființat în anul 2015, la solicitarea agenților economici dar și a părinților care își doreau pentru copiii lor să învețe într-o școală care să le ofere calitate învățării și mediu optim desfășurării procesului instructiv-educativ.

Astfel, din secțiile de limba germană care funcționau la Școala Gimnazială Nr.2 și Școala Gimnazială Petrești s-a format Liceul German, unitate de învățământ cu personalitate juridică. Începutul nu a fost ușor din pricina spațiilor școlare, dar începând cu anul școlar 2016-2017, Liceul German a primit spre administrare prin Hotărâre de Consiliu Local, clădirie situate pe strada Ștefan cel Mare nr. 7 și nr. 1, unde funcționează și câteva clase ale Liceului Tehnologic Sebeș.

Și pentru că educația NEMȚEASCĂ înseamnă calitate și nu cantitate, la Liceul German sunt încadrate cadre didactice calificate, vorbitoare de limba germană în proporție de 97% și 3% în curs de calificare. De asemenea, din bugetul local, la solicitarea administrației liceului s-au renovat interioarele sălilor de clase,s-a rezolvat problema gravă cu mirosul provenit de la grupurile sanitare și instalația de canalizare veche, s-a introdus apa caldă la băi, etc. De aceste renovări, considerate de unii “mulgere de bani de la bugetul local”, beneficiază în prezent peste 500 elevi (atât ai Liceului German, cât ai Liceului Tehnologic) .

În anul școlar 2017-2018, la Liceul German nu s-a realizat clasa a IX-a, motivul principal fiind numărul mic de elevi din clasele terminale preluate din secțiile de limba germană. Acest fapt nu se va mai repeta în viitor, ne asigură conducerea Liceului German, datorită faptului că cererea pentru înscrierea în clasele de început fiind într-o continuă creștere (în prezent, la ciclul primar învață aprox. 200 de elevi și la ciclul gimnazial aprox. 94 de elevi).

Unii elevi nu sunt pregătiți a face față unui învățământ în limba germană maternă. Acesta implică un efort în plus,  necesar frecventării cursurilor în limba germană (ore în plus de limba germană în orarul zilnic, o teză în plus și o probă în plus la Examenele Naționale și Bacalaureat Național), deși pe termen lung, în plan profesional vor fi avantajați.

Deși la început de drum, rezultatele calității educației la Liceul German nu au încetat să apară. Datorită profesionalismului cadrelor didactice și interesului pentru învățătură a elevilor, Liceul German s-a situat în top 10 la promovabilitate în Evaluarea Națională la clasa a VIII-a din județul Alba, s-a participat și s-au obținut premii I, II, III și mențiuni la olimpiade și concursuri școlare județene și naționale de limba germană, matematică, limba romănă și educație civică.

De asemenea, s-a încheiat un Parteneriat Educațional cu școala “ Dr. Wilhelm Polthier Oberschule Wittstock” din orașul Brandenburg, Germania, în urma căruia s-au desfășurat și se desfășoară în continuare schimburi de experiență între elevii și profesorii celor două instituții de învățământ.

Așadar, prin înființarea și dezvoltarea acestui Liceu German cu dascăli calificați și vorbitori de limba germană se oferă municipiului și județului nostru forța de muncă calificată pentru agenți economici și un renume important adus prin delegații germane orașului Sebeș, cu care suntem înfrățiți și cu care se pozează edilii orașului prin presă.

Radu Cristian, consilier local, Sebeș


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”

Bera Larisa

Publicat

în

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune  la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea