Radu Coclici: Cetatea Aiudului merită să fie pusă în valoare
Cetatea Aiudului este cel mai important obiectiv turistic din Aiud. Din păcate, ani de-a rândul a fost ignorat de guvernele care s-au perindat, astfel că abia acum se fac primele lucrări de reparaţii din ultimii 30 de ani. Reabilitarea cetăţii nu înseamnă doar reabilitarea unui monument istoric, ci va oferi şansa municipiului de a deveni o destinaţie turistică de prim rang.
La Aiud, cercetările arheologice au relevat existenţa unei aşezări daco-romane din secolul III, peste care ulterior a fost înălţată o fortificaţie de pământ. Peste această fortificaţie a fost ridicată cetatea, în două faze. Cercetările arheologice au descoperit prima fază ca având loc în secolul XIV. Aceste date intră în contradicţie cu tradiţiile locale săseşti, care indică ridicarea cetăţii înainte de marile invazii ale tătarilor din 1241, dar nu a putut fi confirmată această ipoteză. În prima fază, cetatea era de fapt o biserică fortificată, similară multor alte biserici fortificate transilvănene. A doua fază de construcţie a Cetăţii Aiudului a avut loc în perioada secolelor XVI-XVII. Forma actuală a cetăţii a fost definită în cea de-a doua fază de construcţie, când zidurile au fost extinse. Planurile de reabilitare a cetăţii sunt mai vechi. Mai precis, din septembrie 2008, când consilierii locali au aprobat, la iniţiativa primarului Mihai Horaţiu Josan, studiul de fezabilitate al investiţiei, estimat la o valoare totală a lucrărilor de aproximativ 20 de milioane de lei. A urmat un lung şir de discuţii şi intervenţii la ministerele de resort, dar fără rezultat. Aiudul nu a primit bani nici măcar pentru intervenţiile urgente la zidurile cetăţii. Primăria a încercat să obţină finanţarea necesară pentru reabilitarea Turnului Măcelarilor şi pe un proiect lansat de Ambasada SUA, dar cererea a fost respinsă din cauză că ambasada era interesată să finanţeze integral proiecte care vizau obiective culturale, istorice, iar valoarea totală a lucrărilor prevăzute pentru cetatea din Aiud era mult prea mare. În tot acest timp, municipalitatea a insistat cu consecvenţă în scopul obţinerii fondurilor necesare proiectului de reabilitare a cetăţii. Direcţia Tehnică de Restaurare a Monumentelor Istorice, din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, a dat un răspuns favorabil abia anul trecut, când a comunicat primăriei că proiectul tehnic “Reabilitarea Cetăţii Aiudului” a fost înaintat Ministerului Culturii şi Patrimoniului, în vederea avizării şi a fost inclus în Programul Cultural Pilot 2011-2012, pentru finanţarea lucrărilor. Documentaţia tehnică vizează reabilitarea zidului de incintă cu 8 turnuri pe diverse planuri poligonale, Castelul princiar Bethlen, înglobând turnul porţii, cu intrarea principală în incintă şi clădirile din exteriorul cetăţii, alipite zidului de incintă. Primele lucrări care vor fi executate sunt cele de intervenţie de maximă urgenţă asupra clădirilor din ansamblul cetăţii, ţinând cont de starea avansată de degradare a unor părţi din structura de rezistenţă şi pentru care a fost alocată suma de un milion de lei, urmând ca restul de 19 milioane de lei să fie alocate în anii următori.
Alături de primarul Mihai Horaţiu Josan voi face toate demersurile pentru ca municipalitatea să primească toate fondurile de care are nevoie, astfel încât Cetatea Aiudului să devină o atracţie turistică de calibru. Îmi doresc ca oraşul să se poată dezvolta graţie turiştilor şi investitorilor care vor veni aici.
Radu COCLICI, candidatul USL la
Camera Deputaţilor în
Colegiul Aiud – Ocna Mureş
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 3 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui