Rămâi conectat

Actualitate

Rabla pentru electrocasnice 2022: De LUNI încep înscrierile pentru etapa a doua. Care sunt condițiile și până când pot fi depuse cererile

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Rabla pentru electrocasnice 2022: De LUNI încep înscrierile pentru etapa a doua. Care sunt condițiile și până când pot fi depuse cererile

De luni, 21 noiembrie, începe a doua ediție din cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, din anul 2022.

La începutul săptămânii viitoare cei care vor să își înlocuiască electricasnicele vechi cu unele noi vor putea să se înscrie online.

Înscrierile se fac în conturile care deja sunt făcute pe site-ul AFM.

Conform ghidului de finanțare pașii pe care trebuie să-i parcurgă o persoană fizică pentru a putea să-și înlocuiască electrocasnicele vechi cu bani de la stat sunt: înscrierea online, solicitarea și primirea voucherului electronic.

Cei interesați să participe la programul Rabla pentru electrocasnice se pot înscrie începând de luni (de la ora 10:00) și până pe 25 noiembrie, ora 23:59. Pentru a putea beneficia de acești bani solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
  • este persoană fizică cu domiciliul în România;
  • nu are obligații restante la bugetul de stat sau la bugetul local;
  • are vârsta de minimum 18 ani împliniți în momentul înscrierii în aplicația informatică;
  • este posesor al unui/ unei buletin/ cărți de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
  • se obligă să predea, în momentul achiziționării unui electrocasnic nou, unul uzat echivalent;
  • își dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate.

Așadar, primul pas care este înscrierea online, pe platforma Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Înscrierea unei persoane fizice în aplicația informatică se face ori prin contul deja existent în cazul în care acesta deja a fost deschis cu alte ocazii, fie prin crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare din actul de identitate – nume, prenume, localitatea și județul de domiciliu, CNP și data expirării actului de identitate -, a adresei de e-mail, a unui număr de telefon valid și prin recepționarea unui SMS de confirmare.

După crearea contului, trebuie încărcată o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat ori la bugetul local și un acord cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici.

Un alt document care trebuie încărcat în cont este și o copie a cărții de identitate ori buletinului. Declarația pe propria răspundere și copia actului de identitate pot fi încărcate, până la momentul utilizării voucherului, și de magazinul unde este depus acesta.

După înscriere, participanții trebuie să aștepte deschiderea etapei dedicate electrocasnicelor vizate. Mai exact, vor trebui să ceară voucherul într-una dintre cele trei etape ale acestei ediții:
  • etapa I – pentru mașini de spălat rufe/ vase și frigidere/ congelatoare – 05.12.2022 (ora 10:00) – 09.12.2022 (ora 23:59);
  • etapa II – pentru laptopuri și tablete – 12.12.2022 (ora 10:00) – 16.12.2022 (ora 23:59);
  • etapa III – pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare – 19.12.2022 (ora 10:00) – 23.12.2022 (ora 23:59).

În fine, în cel mult șapte zile de la publicarea listei cu solicitanții aprobați, cei ce au primit vouchere trebuie să le folosească, fie mergând într-un magazin fizic, fie cumpărând electrocasnicele online, cu condiția ca magazinele să fie înscrise în program.

E de menționat că, începând din acest an, televizoarele au fost eliminate din lista electrocasnicelor ce pot fi cumpărate prin acest program. În plus, tot de anul acesta, cei ce solicită un voucher pentru o anumită categorie de electrocasnice, dar nu îl folosesc în cadrul sesiunii respective a programului nu mai pot cere un altul pentru același tip de aparat în cadrul sesiunilor organizate în același an calendaristic. De asemenea, persoana fizică care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

Valoarea voucherelor pentru restul de electrocasnice ce pot fi achiziționate prin acest program este de:
  • 500 de lei – pentru laptopuri;
  • 400 de lei – pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasa energetică C, pentru maşini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D, pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, pentru categoria frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
  • 300 de lei – pentru tablete;
  • 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea