Actualitate
RABLA CLASIC 2021: Programul pentru persoanele fizice ar putea fi suplimentat datorită ritmului de înscriere crescut
RABLA CLASIC 2021: Programul pentru persoanele fizice ar putea fi suplimentat datorită ritmului de înscriere crescut
Programul Rabla Clasic 2021 pentru persoanele fizice ar putea fi suplimentat, iar în prezent Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), este în proces de identificare a unor resurse financiare necesare unor noi alocări, informează AFM, printr-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
„Pentru Programul Rabla Clasic, ritmul înscrierilor s-a menţinut crescut, ceea ce a condus la suplimentări pe parcursul anului. Pentru acest program, valoarea alocată persoanelor fizice în anul 2021 este de 510 milioane lei, care a fost integral rezervată, fiind necesară o nouă suplimentare.
Mă bucură că există un interes atât de mare pentru acest program, ceea ce reprezintă un mesaj foarte important din partea cetăţenilor, că îşi doresc un aer mai curat şi că vor să contribuie la reducerea impactului asupra calităţii aerului din marile aglomerări urbane”, a declarat preşedintele AFM, Lorand-Arpad Fulop.
Potrivit sursei citate, având în vedere faptul că, în prezent, bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Clasic este epuizat, AFM şi MMAP analizează identificarea unor resurse financiare necesare unor noi alocări.
Datele AFM arată că, la ediţia din acest an a Programului Rabla Clasic, care a demarat pe 26 aprilie, s-au înscris 40.000 de persoane fizice.
În cadrul acestui program, valoarea primei de casare este de 7.500 de lei, iar valoarea eco-bonusurilor acordate pentru stimularea achiziţionării autoturismelor cât mai puţin poluante, în funcţie de tehnologia folosită, sunt de 1.500 de lei – pentru autovehiculele cu emisii scăzute, respectiv de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid.
Eco-bonusurile se pot cumula în cazul în care maşina nouă îndeplineşte ambele condiţii, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din preţul total al autovehiculului nou. Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.
sursa: ziare.com
Actualitate
Noile norme de poluare Euro 7, propuse de Comisia Europeană: Cât de drastice sunt
Noile norme de poluare Euro 7, propuse de Comisia Europeană: Cât de drastice sunt
Pentru moment, europarlamentarii din mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au respins adoptarea regulamentului propus inițial de Comisie, care prevede standarde anti-poluare dure. Specialiștii spun că noile norme ar fi dus la creșterea costurilor pentru mașinile noi și ar fi pus în pericol fabricile europene.
Femeie: „Sunt foarte multe mașini vechi care poluează foare mult.”
Influențați de cele mai multe ori de tipul mașinii pe care o conduc, șoferii au argumente diferite referitoare la normele de poluare. Pentru moment, cei cu mașini mai vechi mai au timp la dispoziție să își schimbe autoturismul.
Potrivit propunerilor Comisiei Europene din 2025, noile autoturismele ar trebui să iasă din uzină cu modificări inclusiv la sistemul de frânare.
Autoritățile și-au propus să scadă cu o treime nivelul de noxe care vin de la cauciuri și de la frâne. Noile reguli vin cu praguri noi și pentru emisiile de oxid de azot pentru fiecare kilometru parcurs atât pentru mașinile pe benzină, cât și pentru cele diesel.
Propunerile au fost criticate de producătorii auto, care spun că asta ar duce automat și la o scumpiere a mașinilor.
Adrian Sandu, secretarul general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România: „Dacă s-ar aplica în faza cea mai pură, costurile ar fi undeva la 2.000 de euro pe vehicul, aici nu trebuie să vorbim de vehicul ci și de componente – sistem de eșapament, sistemul de alimentare cu combustibil.”
Pe de altă parte, spun specialiștii, noile reguli adoptate ar scădea competitivitatea mașinilor europene, în detrimentul celor produse în China, mai ales că guvernul de la Beijing subvenționează industria.
Vlad Botoș, europarlamentar: „Sunt și lucruri bune. Se prelungește perioada în care mașinile trebuie să se conformeze acestor reguli crescând până la 10 ani față de 100 de mii de kilometri și 5 ani cu era la Euro 6. Se stabilesc reguli privind durata de viață a bateriilor instalate. ”
Europarlamentarii din mai multe țări membre au respins propunerile Comisiei Europene pentru introducerea noilor norme EURO -7.
Alin Mituța, europarlamentar: „Noi în Parlament și în Consiliu considerăm că nu ar trebui să scădem încă din nou noxele care vin de la gazele de eșapament de la mașini cu motor clasic pentru că am luat decizia să renunțăm la mașinile cu motor clasic.”
Conform INS, la finalul celui de-al doilea trimestru din acest an, cele mai multe autoturisme din România aveau normă de poluare EURO 4, adică peste 3 milioane din cele 9,5 miloane care erau înregistrate.
Uniunea Europeană și-a propus reducerea până în 2030 cu 55% a emisiilor de la autoturisme și cu 50% de la camioneta față de nivelul din 2021.
De asemenea, din 2035, toate mașinile nou-venite pe piață vor trebui să aibă emisii zero și să nu emită dioxid de carbon. Normele la care lucrează în acest moment autoritățile europene ar urma să intre în vigoare de anul viitor.
Actualitate
Persoanele cu autism beneficiază, de la 1 octombrie, de terapie decontată de CNAS: Costul mediu lunar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro
Persoanele cu autism beneficiază, de la 1 octombrie, de terapie decontată de CNAS. Costul mediu lunar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro.
Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot beneficia, de la 1 octombrie, de servicii de psihoterapie şi de alte servicii specifice decontate de CNAS.
Sunt măsuri care intră în vigoare și care sunt extrem de utile și pentru persoanele suferinde și, de asemenea, pentru familiile acestora, pentru aparținători, pentru că terapiile sunt foarte scumpe.
Vor fi decontate două ședințe de terapie pe zi, în limita a 135 de lei pentru fiecare şedinţă, 50 de minute.
”De la 1 octombrie va demara un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programului naţional de sănătate mintală, derulat de CNAS.
Astfel, copiii şi adulţii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenţii psihologice validate ştiinţific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenţie personalizat pentru fiecare bolnav”, anunţă CNAS.
În România, există oficial 558.000 de persoane care suferă de autism. Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Taxă nouă de călătorie, obligatorie: Toți românii care pleacă în această țară europeană o vor plăti
Taxă nouă de călătorie, obligatorie: Toți românii care pleacă în această țară europeană o vor plăti
Una dintre destinațiile preferate ale românilor va deveni mai costisitoare. De la 1 octombrie 2023, taxa de ședere se majorează. Mai exact, o familie cu doi copii va trebui să scoată din buzunar 40 de euro pe noapte, pe lângă prețul camerei de hotel.
Această taxă se plătește obligatoriu pentru toate structurile de cazare.
Ovidiu Burdușa, fost șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și primul român din Diaspora ales într-un Consiliu Județean din România, a anunțat public că taxa de ședere din Italia se majorează. Concret, o familie cu doi copii va fi nevoită să scoată din buzunar 40 de euro pe noapte, separat de costul camerei de hotel.
Așadar, o persoană va plăti acum aproximativ 10 euro pentru taxa de ședere.
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară
-
Actualitateacum 19 ore
Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| O șoferiță din Alba a provocat un accident la ieșirea din Sibiu și a ajuns la spital: Cum s-a întamplat totul
-
Sportacum 8 ore
Liga 4: CIL Blaj, 7 din 7, CS Zlatna – pierde la „masa verde” | Limbenii Limba, prima victorie! Viitorul Sântimbru – succes clar la Șugag
-
Actualitateacum 21 de ore
ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 01 octombrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Ferma cu Omenie, din Alba: 20% din vânzări să fie locale până la sfârșitul lui 2023. Produsele companiei, vândute în 12 țări