Rămâi conectat

Actualitate

Rabla 2024: Când va fi demarat programul și la ce sumă ar putea ajunge valoarea unui voucher

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rabla 2024: Când va fi demarat programul și la ce sumă ar putea ajunge valoarea unui voucher

Pentru înnoirea parcului auto din România, Programul Rabla va primi în continuare finanțare și în anul 2024. Mai multe tipuri de vouchere vor fi oferite de către Guvern pentru cetățeni.

Programul Rabla 2024 are scopul de a încuraja renunțarea la mașinile vechi în favoarea celor noi, chiar dacă sunt cu motoare termice, hibride sau electrice. Demersul are ca obiectiv reducerea poluării aerului și îmbunătățirea stării de sănătate a populației, cauzate de emisiile de gaze de eșapament.

Rabla 2024 începe din februarie, imediat după stabilirea bugetului. Beneficiarii pot primi tichete în schimbul autoturismelor uzate pe care le dețin. Aceste vouchere pot fi utilizate pentru achiziționarea de mașini noi, fie cu motor termic, fie hibride sau electrice.

Laurențiu Neculaescu, Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a venit cu mai multe detalii despre programul Rabla 2024.

„Am avut deja prima întâlnire din acest an cu Asociația ACAROM unde sunt producătorii de mașini (Dacia, Renault, Ford) în care am discutat micile modificări pe sesiunea nouă a Programului Rabla. După cum știți, la sfârșitul anului trecut a fost o Ordonanță de urgență care a diminuat prima de casare aferentă unei mașini pentru programul de Rabla Plus unde o persoană fizică își achiziționa o mașină electrică, de la 10.000 euro la 5.000 de euro.

I-am notificat despre modificările apărute în cadrul ghidurilor de finanțare și, cel mai probabil, după ce avem buget, în luna februarie vom lansa Programul Rabla.

Citește și: Rabla Local 2024: Când va începe, câți bani pot fi încasați de la Primărie și care sunt condițiile programului

Sunt două programe. Rabla Clasic, cel unde discutăm de mașini clasice, cu combustie internă, și Rabla Plus unde avem mașini electrice. La Rabla clasic avem anul acesta un buget propus de noi, Administrația Fondului de Mediu, de 300.000.000 lei. Nu s-au schimbat condițiile, au rămas aceleași ca și cele din sesiunea trecută. 7.000 de lei pentru casarea unei mașini și 10.000 de lei pentru casarea a două mașini pentru achiziția unui autoturism nou.

Condițiile s-au schimbat la Rabla Plus, unde discutăm de mașini electrice, hibride, plugin și motociclete electrice. Acolo s-a diminuat prima de casare de la 10.000 de euro la 5.000 euro, 25.500 lei mai exact, pentru achiziția unei mașini electrice full și 13.000 lei pentru achiziția unei mașini hibrid sau a unei motociclete electrice. În fiecare an am promis că vom reduce puțin din bugetul Rabla Clasic și vom crește bugetul Rabla Plus pentru că acesta este trendul. Am propus borna de 1 miliard de lei pentru bugetul alocat Rabla Plus. De reținut că programul se adresează atât producătorilor cât și importatorilor”, a declarat șeful AFM pentru DcNews.

”În calitate de președinte al Administrației Fondului pentru Mediu de aproape 2 ani, am analizat plățile efectuate în cadrul programelor finanțate de AFM în perioada 2018-2023. Sunt încântat să vă informez că în timpul mandatului meu, AFM a efectuat plăți în valoare de 3,2 miliarde de lei, depășind astfel suma totală alocată în cei 4 ani precedenți, unde plățile însumau doar 2,5 miliarde de lei pentru perioada 2018-2021. Această realizare nu trebuie privită ca un act de laudă, ci mai degrabă ca o constatare a normalității. Sunt încrezător că Administrația Fondului pentru Mediu are potențialul de a-și îmbunătăți performanța și mai mult anul acesta” a anunțat, în urmă cu scurt timp, Laurențiu Neculaescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat O noua regulă pentru șoferii care doresc să-și recupereze mai repede permisul suspendat. Nu mai este suficient testul grilă, trebuie să plătească și amenda. Legea a fost adoptată de parlament cu o condiție nouă clară: fără plata amenzii, nimeni […]

Citește mai mult

Actualitate

Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de Agerpres. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea