Puterea de cumpărare a angajaților din mediul privat, diminuată drastic de inflația record
Puterea de cumpărare a angajaților din mediul privat, diminuată drastic de inflația record.
Angajații din mai multe sectoare s-au confruntat cu o scădere a puterii de cumpărare, în luna iunie 2018, când rata anuală a inflației din România a ajuns la recordul european de 5,4%. Câștigurile salariale au fost erodate de scumpiri, arată statisticile oficiale consultate de Business Magazin, potrivit Mediafax.
La nivelul salariului mediu pe economie, creșterea nominală din iunie 2017 până în iunie 2018 a fost de 14,33% (de la 2.380 la 2.721 de lei), dar din cauza inflației majorarea reală a fost de doar 8,93%, potrivit seriilor de date ale Institutului Național de Statistică (INS) analizate de Business Magazin – BM. Iar dacă pe medie – ca rezultantă generală – s-a întâmplat așa, înseamnă că există domenii în care puterea de cumpărare a crescut chiar în condiții de scumpiri, dar există și domenii în care, deși salariul a crescut, puterea de cumpărare a scăzut, scrie stiripesurse.ro
În intermedierile financiare (bănci, asigurări, pensii, fonduri mutuale), spre exemplu, salariul nominal net a crescut cu 4,39%, de la 4.581 de lei în iunie 2017 la 4.782 de lei în iunie 2018; însă, din cauza inflației, salariul real – puterea de cumpărare – a scăzut cu 1%. Cu alte cuvinte, acel plus de 200 de lei la salariul finanțiștilor s-a transformat într-un minus la puterea de cumpărare, din cauza scumpirilor de peste an.
La fel au pățit și funcționarii din IFN-uri (instituțiile financiare non-bancare) sau din companiile de leasing ori de brokeraj pentru microcredite: salariile lor nominale au crescut pe medie cu 2,2%, de la 4.756 de lei în iunie 2017 la 4.860 de lei în iunie 2018, dar – din cauza inflației – puterea lor de cumpărare a scăzut cu 3,2%.
Alt exemplu: în industria tutunului, care până nu demult era campioana majorărilor salariale și domina topul veniturilor, salariul mediu a crescut cu 3,76%, de la 4.094 de lei în iunie 2017 la 4.248 de lei în iunie 2018, dar de fapt puterea de cumpărare a acestor angajați a scăzut cu 1,64%.
Potrivit BM, domeniul „poștă și curierat” se remarcă prin altceva: angajații de aici au pierdut din cauza scumpirilor exact cât au câștigat prin creșterea veniturilor, salariul lor real (ajustat cu inflația) urcând în acest an cu puțin peste 0%.
Din statistici mai reiese că petroliștii, angajații din domeniul gazelor și colegii lor din domeniul extractiv par să fie cei mai ghinioniști din acest punct de vedere. Pe lângă neplăcuta scădere salarială, cu 3,8% (de la 5.478 de lei în iunie 2017 la 5.269 de lei în iunie 2018), ei s-au confruntat și cu scumpirile de 5,4% în perioada analizată, fapt care le-a provocat o scădere a puterii de cumpărare cu 9,2%. Și chiar cu peste 14%, în cazul angajaților din domeniul „servicii anexe extracției”.
De cealaltă parte, cu creșteri consistente ale puterii de cumpărare în condiții de inflație, se regăsesc „norocoșii” din domeniile în care salariile s-au majorat spectaculos. Topul majorărilor este dominat de angajații din rafinării și cocserii (+35% la salariul nominal, respectiv +29,6% la puterea de cumpărare), urmați de cei din companiile de editare (+33% la salariul nominal, respectiv +27,6% la puterea de cumpărare), de cei din sănătate și asistență socială (+31,7% la salariul nominal, respectiv +26,3% la puterea de cumpărare) și de lucrătorii din minele metalifere (+25,6% la salariul nominal, respectiv +20,2% la puterea de cumpărare).
Potrivit BM, din statisticile oficiale ar putea fi dedusă și un fel de formulă de calcul pentru cât costă inflația, prima constatare fiind aceea că „prețul scumpirilor” este cu atât mai mare cu cât salariile cresc mai puțin. La nivelul mediei, unde majorarea salariului real a fost de doar 8,9% când putea fi de 14,3%, calculul arată un „preț” de 130 de lei per salariat. Adică puterea de cumpărare în loc să crească cu 341 de lei (cât a fost majorarea salarială nominală), a crescut doar cu 211 lei, din cauza scumpirilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan