Rămâi conectat

Politică Administrație

Putem lua Petrom înapoi de la austrieci? Ministrul Finanțelor propune un sistem prin care statul să aibă controlul asupra resurselor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Putem lua Petrom înapoi de la austrieci? Ministrul Finanțelor propune un sistem prin care statul să aibă controlul asupra resurselor

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat, chestionat dacă există posibilitatea ca Petrom să devină din nou o companie naţionalizată, că este posibilă o altă abordare şi consideră că statul ar trebui să facă nişte investiţii, în sistem de private-equity, prin crearea unei linii de finanţare care să salveze unele companii.

El a oferit exemplu în care statul a devenit acţionat la Fondul Proprietatea, cumpărând deja 43% din investiţie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„E posibilă o altă abordare cu privire la companiile de resurse energetice. Din punctul meu de vedere, sunt două chestiuni care vor defini viitorul omenirii – energia şi hrana, ori statele trebuie să se implice mai mult în a avea control asupra resurselor, într-o formă nu neapărat de proprietate, dar într-o formă în care pot să nu aibă riscuri la adresa siguranţei cetăţenilor din perspectiva modului în care sunt folosite acele resurse”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat joi la Euronews România dacă există posibilitatea ca Petrom să fie iar o companie naţionalizată, cândva, potrivit news.ro.

MInistrul Finanţelor a mai spus că statul român ar trebui să facă investiţii în câteva companii.

„Noi nu am stat. Ştiţi că am fost criticat când statul a devenit acţionar la Fondul Proprietatea, am fost criticat eu pentru ceva ce statul român de 20 de ani nu făcuse. Statul român a cumpărat deja 43% din investiţie şi eu cred că statul ar trebui să mai investească în câteva companii, pe sistem de private-equity, să creeze o linie de finanţare pentru a salva companii, inclusiv companii private, nu numai în zona aceasta energetică sau de hrană. (…) Statul poate să vină şi să solicite, de exemplu, garantarea unui împrumut în contravaloarea acţiunilor şi, dacă nu se plăteşte împrumutul, să devină acţionarul acelei companii”, a completat Câciu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, președintele PSD Alba: Proiectul de dezvoltare a serviciilor oncologice, susținut de PSD Alba, va fi finanțat prin PNRR!

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, președintele PSD Alba: Proiectul de dezvoltare a serviciilor oncologice, susținut de PSD Alba, va fi finanțat prin PNRR!

În urmă cu doi ani, alături de europarlamentarul Victor Negrescu, senatorul Călin Matieș și consilierii județeni ai PSD Alba, am analizat situația cazurilor oncologice din județ, în general, și a pacienților nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a-și primi tratamentul și o șansă la viață, în particular.

Astfel, la început de 2021, s-a decis depunerea unui amendament la proiectul bugetului județului Alba, de către consilierii județeni social-democrați, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate și a primilor pași în vederea edificării unui centru de radioterapie la Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Amendamentul fundamentat de consilierii județeni ai PSD a fost aprobat de către ceilalți consilieri județeni, inclusiv de la PNL, reușind să punem astfel prima cărămidă la o construcție atât de importantă pentru Alba Iulia și județul Alba. Începutul proiectului a reprezentat, astfel, un acord al celor care conduc județul cu privire la această necesitate, pusă pe masa discuțiilor de către PSD.

Alături de ceilalți colegi parlamentari social-democrați, am purtat mai multe discuții despre această investiție cu ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, dar și cu alți colegi de la București.

Acum, mă bucură nespus anunțul ministrului Sănătății și anume că proiectul privind relocarea și modernizarea activității secției de oncologie de la spitalul județean, respectiv înființarea unui compartiment de cardiologie intervențională, la Alba Iulia, a fost inclus pe lista finală a celor 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

În acest fel, vor fi dezvoltate serviciile oncologice. Cei care vor avea de câștigat sunt pacienții care nu vor mai fi nevoiți să parcurgă drumuri istovitoare și costisitoare la Cluj-Napoca, Târgu-Mureș ori în alte orașe pentru tratamentul care le asigură șansa la viață.

Felicitări tuturor celor care au muncit la acest proiect!

Președinte PSD Alba,
Tuhuț Radu Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Așa e el

Ziarul Unirea

Publicat

în

Așa e el

Mihai Coșer, fostul purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Alba Iulia face o radiografie a mediocrilor ajunși în funcții și a celor care au în atribuțiile de serviciu găsirea scuzelor pentru șefuleț.

Nu-i asa că expresia “așa e el” ar trebui sa fie interzisă? Oricare el are, în orice moment, o infinitate de posibilitati să NU fie “așa”. Dar el alege, invariabil, in 99% din cazuri, varianta comodă, calea mediocră, că doar merge și-așa. Și fix așa se ajunge, aproape mereu, în fundătura în care ai de ales: să-i accepți/motivezi – prostia, grobianismul, lipsa de empatie, tupeul, sau sa îi dai ban/ignore etern. Că, poate, ești și tu sătul și obosit de “așa”-uri…

România ultimilor ani este foarte tolerantă cu scuza asta. Mai ales când e folosită dinspre cireada de mediocrii ajunși în funcții. Oameni goi de relevanță, reduși la nivelul unei sintagme de genul „așa e el”. Acești „E băiat bun”, „N-a vrut”, „Înțelege-l” țin aproape o armată de dependenți gata să le scuze incompetența. Papițoii de lângă, ciubucarii de funcții, nevertebrații legați prin sforăria pilelor, auxiliarii miejilor, proxiuri fără demnitate și cu disponibilitatea jertfei față de boss. O specie apărută după zeci de ani de servilism și obediență, chestie pe care o învață din familie, rebuturi cu anduranță la pupatul în coor, gardieni ai grobienilor și incapabilor, obișnuiți să urle de durere dacă șefu se taie la deget. Cei care-l vor păzi pe prostovan în mod habotnic și nu vor încălca, în ruptul capului, codul relației șef-șefuț. Cu cât mai haotic este țiitorul funcției, cu atât mai disciplinat în a-l scuza e următorul din organigramă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Suntem, cu adevărat, o țară mândră de modul în care ne putem scuza scursurile. Din păcate, tot mai mult și mai des. E sfidătoare această lipsă de respect, oferită drept scuză, ce conviețuiește cu ideea că prostia, incompetența sunt deplin firești dacă se spune „Așa e el..”. Nu există, între toate scuzele de pe pământ, una mai plină de prostie decât „așa e el”, folosită pentru a justifica ceva. De câte ori dai peste câte un imbecil, cercul lui de prieteni și epigoni se grăbesc să-l protejeze și, în lipsa a ceva rațional, o bagă pe aia cu „așa e el”. O expresie ce te face să te retragi resemnat, cu speranța că va veni o zi când n-o să te mai simți atât de umilit și dispensabil pentru că… așa vrea el. Oricine ar fi el.

Mihai Coșer


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Extinderea rețelei de canalizare menajeră și stație de epurare pentru patru sate din comuna Noșlac: A fost solicitat avizul APM Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Extinderea rețelei de canalizare menajeră și stație de epurare pentru patru sate din comuna Noșlac: A fost solicitat avizul APM Alba

Primăria comunei Noșlac a solicitat Agenției pentru protecția mediului acordul de mediu pentru proiectul „Extindere rețea canalizare menajeră și stație epurare localitățile Căptălan, Copand, Stâna de Mureș, Găbud, comuna Noșlac, județul Alba.”.

În prezent localitățile Captalan, Copand, Stana de Mures și Gabud nu dispun de un sistem centralizat de canalizare, dar dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă. Este necesară conectarea localităților la un sistem de canalizare a apelor uzate menajere.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, pe unele strazi, apele uzate menajere provenite de la locuintele individuale, cele provenite de la unitătile social culturale, mica industrie si din alimentatie publică precum si dejecțiile lichide provenite de la animale sunt deversate în fose septice sau direct în emisar din zona, ceea ce conduce la poluarea apelor de suprafață si a apelor din pânza freatică cu compusi de genul nitritilor, nitratilor si azotatilor.

Sistemul de canalizare menajeră va fi un sistem cu functionare gravitational si prin pompare acolo unde configuratia terenului nu permite functionarea gravitatională asistemului. Prin intermediu statiilor de pompare apele uzate vor fi pompate până în cel mai înalt punct, de unde îsi va uma cursul gravitational.

Reteaua de canalizare a comunei Noslac va cuprinde urmatoarele sate: Captalan, Copand, Stana de Mures si Gabud. Apa uzata menajera din satul Gabud va fi colectata si pompata prin intermediul statiei de pompare 9 in satul Stana de Mures, in caminul de vizitare 254. Dupa care toata apa uzata menajea din localitatile Gabud si Stana de Mures va fi pompata prin intermediu statiei de pompare 6 in satul Copand in caminul de vizitare 147.
In continuare, toata apa uzata menajera din localitatile Gabud, Stana de Mures, Copand va fi pompata prin intermediul statiei de pompare 2 in satul Captalan, in caminul de vizitare 44.

Apele uzate menajere din localitatile Gabud, Stana de Mures, Copand si Captalan vor fi pompate prin intermediu statiei de pompare 1 in caminul existent din localitatea Captalan, care va fi transportata gravitational catre statia de pompare (existenta) care va fi inlocuita cu statia de pompare 11 deoarece nu satisface cerintele actuale de debit.

Toata apa uzata menajera din localitatile Gabud, Stana de Mures, Copand, Captalan va fi pompata prin intermediu statiei de pompare 11 spre statia de epurare din localitatea Noslac.

SAT GABUD

Lungimea totală a infrastructurii de apă uzată in localitate Gabud este 7049 ml din care:
• 4407 ml de apă uzata este realizată din conducte de PVC, SN8 cu diametrele De250mm cu curgere gravitatională.
• 2642 ml conducte de refulare sub presiune PEHD
• Camine de vizitare 143 bucati.

SAT STANA DE MURES

Lungimea totală a infrastructurii de apă uzată in localitate Stana de Mures este 5582ml din care:
• 3634 ml de apă uzata este realizată din conducte de PVC, SN8 cu diametrele De250mm cu curgere gravitatională.
• 1948 ml conducte de refulare sub presiune PEHD
• Camine de vizitare 97 bucati.

SAT COPAND

Lungimea totală a infrastructurii de apă uzată in localitate Copand este 6101ml din care:
• 2602 ml de apă uzata este realizată din conducte de PVC, SN8 cu diametrele De250mm cu curgere gravitatională.
• 2651 ml conducte de refulare sub presiune PEHD
• 848 ml conducte de refulare sub presiune PEHD
• Camine de vizitare 71 bucati.

SAT CAPTALAN

Lungimea totală a infrastructurii de apă uzată in localitate Captalan este 4435 ml din care:
• 3630 ml de apă uzata este realizată din conducte de PVC, SN8 cu diametrele De250mm cu curgere gravitatională.
• 664 ml conducte de refulare sub presiune PEHD
• 141 ml conducte de refulare sub presiune PEHD
• Camine de vizitare 100 bucati.

Infrastructura de apă uzata este realizată din conducte de PVC, SN8 cu diametrul De250mm proiectate pe tronsoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea