Punctul de amendă va crește, începând cu 1 ianuarie 2024: Cât vor fi amenzile în funcție de abaterile de la Codul rutier
Punctul de amendă va crește de la 1 ianuarie 2024: Cât vor fi amenzile în funcție de abaterile de la Codul rutier
Punctul de amendă se va majora, începând cu 1 ianuarie, la 165 de lei. Acum, punctul de amendă este 145 de lei, plafonat, prin ordonanțe succesive, la valoarea din 2017.
În funcție de abaterile la Codul rutier, participanții la trafic sunt sancționați pentru contravențiile rutiere cu amenzi cu următoarele valori: clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă. Trebuie precizat că amenzile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică exclusiv persoanelor juridice. Ca exemplu, dacă un șofer este surprins în trafic fără centură de siguranță, el este sancționat cu 3 puncte de amendă. Acum, plătește 435 de lei, iar în 2024, pentru aceeași contravenție, respectivul va trebui să achite aproape 500 de lei, scrie adevarul.ro.
Citește și: Codul rutier 2024: Sistem de camere video și amenzi automate, educație rutieră în școli și sancțiuni mai dure
Apoi, un pieton care traversează printr-un loc nepermis primește acum o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, dar de anul viitor aceasta va ajunge până la 495 de lei.
Și instituțiile de stat pot fi amendate
Trecând la persoane juridice, adică la sancțiunile de categoria a V-a, în prezent entitatea care permite, de exemplu, încredintarea unui vehicul destinat transportului public de persoane sau de mărfuri pentru a fi condus pe drumurile publice de către un conducator de autovehicul sau tramvai care nu are atestat profesional poate fi sancționată cu amenzi între 3.045 și 14.500 de lei, dar de anul viitor contravenția va fi între 3.465 și 16.500 de lei.
Cel puțin teoretic, sancțiuni asemănătoare se aplică și instituțiilor de stat pentru nerespectarea obligației administratorului drumului public sau autorității publice locale de a executa sau, dupa caz, de a desființa amenajările rutiere, în termenul stabilit împreună cu poliția rutieră, dar și pentru neîndeplinirea obligației de întreținere a drumului public pe timp de iarnă, de exemplu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun