Rămâi conectat

Politică Administrație

Publicitate electorală| Dragoș Crișan (USR PLUS)- Aiudul are nevoie de un nou primar

Publicat

în

Politica este despre oameni și pentru oameni, iar eu am pornit pe acest drum cu gândul la viitorul comunității noastre și al copiilor noștri acasă, în Aiud. Am ales să nu mai stau deoparte și să fiu parte din schimbarea pe care ne-o dorim cu toții. Dincolo de această dorință, știu că viitorul de mâine le aparține tinerilor de azi și acum avem șansa să readucem Aiudul pe făgașul cel bun.

Cred că principii precum profesionalismul, dedicarea, integritatea și competența trebuie să stea la baza administrației publice. Pornind de la acest crez și având lângă mine o echipă de oameni tineri, implicați, profesioniști și de bună credință, mă prezint în fața dumneavoatră cu câteva dintre proiectele pe care ni le asumăm în mandatul la Primăria Municipiului Aiud:

 1. CREȘTEREA ECONOMIEI LOCALE, UNDE PROPUNEM PROIECTE AMPLE CARE VIZEAZĂ SECTOARELE LOCALE DE AGRICULTURĂ, INDUSTRIE, TURISM/SERVICII:
 • Ne propunem dezvoltarea micilor afaceri în domeniul agricol prin construcția unei unități de procesare a producției agricole dotată cu depozit frigorific pentru mărfuri agricole perisabile. Orașul Aiud, atât în zona urbană, cât și în zona rurală, deține un potențial ridicat de producție agricolă de fructe și legume, însă acestea nu sunt procesate pentru a aduce valoare adăugată activității agricole. Dorim înființarea acestei unități de procesare și depozitare în parteneriat cu producătorii agricoli din Aiud și din satele aparținătoare, precum și cu comercianții și magazinele locale. Această unitate va putea crea produse procesate de legume și de fructe cum ar fi mixuri de legume congelate pentru supe, murături, dulcețuri/magiunuri, zacuscă, sucuri de legume și sucuri de fructe produse natural. Producția acestei unități va fi valorificată în magazinele locale din Aiud și împrejurimi, aducând pe mesele aiudenilor produse locale naturale, contribuind atât la sănătatea locuitorilor, cât și la economia locală prin crearea de locuri de muncă. Totodată, această unitate de procesare și depozitare va stimula cetățenii să cultive toate terenurile agricole disponibile și să-și valorifice producția. Construirea acestei unități de procesare va fi efectuată prin accesarea de fonduri europene de către Primărie în parteneriat cu producătorii agricoli și prin contribuția de la bugetul local al municipiului. Acest proiect are o importamnță majoră: stimulează menținerea fermelor familiale și scoate micii producători din zona gri a supraviețuirii prin subvenții, aduce venituri la bugetul local, are potențial de dezvoltare prin crearea de locuri de muncă și contribuie la suplimentarea lanțurilor de aprovizionare prin includerea producției locale și scăderea dependenței de importuri sau transporturi interne.
 • Tot în domeniul agricol vom înființa parteneriate ale crescătorilor de animale, în vederea încurajării procesării cărnii de către crescătorii de animale de la nivel local. Este necesară dotarea cu un abator mobil pentru ca cetățenii să poată valorifica producția de carne din micile gospodarii. Achiziționarea și operarea unui abator mobil nu constituie un efort financiar ridicat însă poate determina o creștere economica consistentă în sectorul agricol local, mai ales în satele aparținătoare municipiului: Ciumbrud, Șâncrai, Măgina, Garbova de Jos, Gârbova de sus, Gârbovița, Gâmbaș, Pagida. Costul unui astfel de abator mobil containerizat se ridică la suma de aproximativ 50 000 euro, fiind posibilă finanțarea din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală;
 • În domeniul industriei propunem în primul rând susținerea operatorilor care își desfășoară activitatea în câteva dintre ramurile care au mai rămas active în municipiu, cum ar fi industria prefabricatelor din beton, industria textilă, bricolaj și mica industrie de prelucrare a lemnului. Susținerea din partea Primăriei va fi în limitele conferite de legislația în vigoare și în funcție de solicitările antreprenorilor cu privire la nevoia lor de a se dezvolta, de a crea locuri de muncă cu o remunerație decentă și atractive pe piața muncii. Ceea ce este cel mai important pentru dezvoltarea industriei și a serviciilor, vom proceda la elaborareaunui Plan Urbanistic Zonal pentru Zona Industrială în cel puțin două zone a orașului,  și anume zona Herja și zona ieșirii din oraș către Cluj, în imediata apropiere a intrării pe autostrada Sebeș – Turda. Prin intermediul acestor două Planuri vom evalua costurile introducerii rețelelor de utilități în aceste zone în vederea parcelării și concesionării pentru activități industriale, de producție, comerciale sau de logistică.  Demararea procedurilor pentru înființarea unei Zone Industriale precum și lansarea investițiilor în această zonă ar reprezenta certitudinea faptului că tinerii ar mai avea o alternativă de muncă în Aiud și nu ar mai fi obligați să migreze în străinătate sau în alte zone mai dezvoltate din țară. Momentan, Aiudul, înafara locurilor de muncă la stat (Pompieri, Penitenciar, Poliție, Jandarmerie, Armată, Finanțe publice, Învățamânt, Administrație și Servicii publice), nu poate oferi un loc de muncă decent, existând foarte mici excepții, în special în anumite sectoare de mică industrie și servicii. În cea mai mare parte economia locală este reprezentată de instituții publice. Este necesară echilibrarea balanței.
 • In vederea stimulării tinerilor pentru a devenii antreprenorilocali vom înființa un incubator de afaceri. Pentru a fi bine înțeleși, incubatorul de afaceri reprezintă o structura care ajută tânărul să parcurgă mai repede drumul de la idee la afacere. Încă de ani buni multe orașe și municipii au derulat proiecte privind înființarea și funcționarea unor incubatoare de afaceri, multe dintre acestea fiind proiecte de succes. Acest incubator de afaceri va fi amenajat într-o clădire ce aparține domeniului public sau privat al municipiului și va oferi un sediu pentru firmă, acces la tehnica de calcul, la rețeaua de internet, la spațiul necesar  oricărui tânăr antreprenor aiudean care se află la început de drum și care nu dispune de  resursele necesare demarării unei afaceri. O astfel de investiție va stimula micile afaceri – start-upuri – locale. Totodată, fiecare locuitor al municipiului, în special tinerii, se vor putea adresa Direcției de Dezvoltare a municipiului despre care am amintit adineaori, unde vor fi ajutați să  studieze posibilitățile de finanțare nerambursabilă pentru începerea sau dezvoltarea unor afaceri în domeniile de activitate finanțate de anumite programe. În cazul unor proiecte finanțate prin programe de genul Start-up Națion, Direcția de Dezvoltare va contribui în mod gratuit prin ajutarea tânărului antreprenor să-și scrie și să depună proiectul pentru finanțare nerambursabilă, condiția fiind ca activitatea sau proiectul să se implementeze și să funcționeze în orașul Aiud sau satele aparținătoare.
 • Pentru promovarea produselor din fiecare ramură economică ne propunem înființarea, în parteneriat cu operatorii economici, cu finanțare din  Programul European de creștere a Competitivității Economice, a  unui Centru Local de Promovare a Produselor Agricole și Industriale Locale, un fel de Trade Center Local – Centru de afaceri local. Acest centru va avea ca obiectiv promovarea afacerilor locale la nivel național și internațional, în special prin folosirea rețelei de localități înfrățite.
 • În ceea ce privește turismul, Aiudul are foarte multe nevoi de dezvoltare. Turismul în Aiud aproape că lipsește cu desăvârșire și se rezumă la micul turism de tranzit. Deși orașul deține o bogată moștenire arhitecturală și importante obiective de interes național și local, acestea nu sunt promovate în vederea atragerii turiștilor cel puțin pentru vizite de scurtă durată. Aiudul nici măcar nu are elaborat un pliant și/sau o broșură detaliată cu obiectivele turistice de pe raza administrativă. Ne dorim promovarea obiectivelor de pe teritoriul municipiului și ale satelor aparținătoare prin introducerea acestora într-o aplicație soft personalizată, care va reprezenta un ghid virtual pentru vizitatorii orașului. Această aplicație va orienta vizitatorii Aiudului, cărora le va propune  anumite trasee prin oraș și prin satele aparținătoare și care le va oferi informații referitoare la obiectivele de interes local, precum și informații referitoare la producători – spre exemplu un traseu al micilor producători de vinuri din localitate și/sau un traseu al bisericilor/mănăstirilor si al monumentelor de pe teritoriul orașului. Ne propunem  amplasarea de plăcuțe cu coduri QR la toate obiectivele de pe teritoriul administrativ al Aiudului. Vizitatorii orașului vor putea scana codurile QR prin intermediul aplicației turistice si vor putea primi informații detaliate în cel puțin 4 limbi (romană, engleză, maghiară și germană) despre obiectivele de interes. Aiudul deține o cetate care este prea puțin pusă în valoare. De asemenea, deține cel mai vechi Muzeu de Științe Naturale din România, care este foarte puțin promovat.  Aplicația turistică pe care dorim să o dezvoltăm și să o promovăm va conține și date referitoare la facilitățile orașului: magazine, restaurante , terase, baruri, cluburi, pensiuni, hoteluri, campinguri etc.
 • Ne dorim stimularea eco-turismului prin înființarea a cel puțin două trasee, atât pietonale, cât și de biciclete, care să pună în valoare Pădurea Sloboda și Pârâul Bobii (Gărbova de sus).  Aceste două obiective sunt incluse în Legea nr 5/2000 republicată și reprezintă puncte de interes pentru turismul ecologic, eco-turism. Traseele vor fi din alei și cărări ecologice marcate și vor dispune de parcări generoase și refugii. Finanțarea acestor trasee se va asigura prin depunerea unui proiect în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027 Axa prioritară 6 – ”O regiune atractivă” – acțiunea 2 – ”Îmbunătățirea infrastructurii de turism”,  în special în zonele care care dispun de un potențial turistic valoros
 1. DEZVOLTARE URBANISTICĂ,  SPAȚIALĂ ȘI DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII DE ACCES URBANE ȘI ÎN LOCALITĂȚILE RURALE APARȚINĂTOARE PENTRU CREȘTEREA GRADULUI DE CONFORT ȘI DE PROTECȚIE A LOCUITORILOR .
 • Ne propunem în primul rând acoperirea întregului teritoriu, atât urban, cât și rural administrat de municipiu cu rețelele de utilități publice de alimentare cu apă și canalizare. Sursele de finanțare sunt reprezentate de Programele Europene și naționale cât și de bugetul local al municipiului;
 • Depunerea unui amplu proiect cu finanțare din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM, care va presupune extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în special în localitățile Măgina, Gârbova de Jos, inclusiv Țifra, Gârbovița și Gârbova de sus. Acest program de finanțare va fi lansat în decursul acestui an și reprezintă principala oportunitate de extindere a rețelei de gaze naturale;
 • Aiudul, după 30 de ani, încă deține multe străzi neasfaltate și fără un sistem de colectare și scurgere a apelor. În limita fondurilor existente la bugetul local și în special prin valorificarea finanțărilor europene  din Fondul European de Dezvoltare Regională și a finanțărilor naționale, cum ar fi Programul Național de Dezvoltare Locală, vom proceda la implementarea unor proiecte care să vizeze modernizarea a cât mai multe străzi din zona urbană și de pe teritoriul localităților rurale aferente.
 • Ne propunem refacerea zonelor de acces, de parcare, și a zonelor verzi din cel puțin trei cartiere – Centru, Micro și Sergent Hațegan (Dalas). Aceste cartiere au devenit zone cu un grad de confort scăzut pentru cetățeni. Sunt zone în aceste cartiere care nu au trotuare pietonale. Numărul mare de autoturisme sufocă aceste zone. Împreună cu arhitecți urbaniști am analizat posibilitatea construirii a cel puțin două parcări supraterane etajate care să concentreze cea mai mare parte a autoturismelor din zonele rezidențiale, lăsând loc reconfigurării accesului pietonal și spațiilor verzi. Aceste construcții sunt costisitoare, însă noua programare a finanțărilor europene pentru perioada 2021-2027 oferă posibilitatea depunerii pentru finanțare a acestor investiții prin POR Axa 6  Acțiunea 6 – ”Dezvoltarea infrastructurii Urbane , regenerare spații publice.” Tot prin această măsură de finanțare ne dorim crearea a cel puțin două zone exclusiv pietonale și de promenadă, și anume în centrul orașului, în jurul bisericii ortodoxe și în jurul cetății  și în zona pietonală Micro. Aceste zone se vor moderniza prin regândirea amplasării parcărilor și introducerea unor piste de biciclete și a mobilierului urban modern.
 • Propunem inițierea unor proiecte în vederea construirii centurii ocolitoare a municipiului. Aiudul nu deține în acest moment o șosea de centură, ci doar o rută ocolitoare a centrului, pe strada Ecaterina Varga. Chiar dacă în viitorul apropiat autostrada va prelua cea mai mare parte din traficul de tranzit, este necesar ca traficul greu să fie regândit pe alte rute, cel puțin de la intrarea dinspre Alba Iulia și până la ieșirea spre Cluj Napoca.
 • Este necesară dezvoltarea infrastructurii de protecție civilă față de calamitați, iar evenimentele din ultima perioada ne-au dovedit această nevoie. Vom elabora, împreună cu specialiști hidrologi, un plan de măsuri și un necesar de lucrări de protecție împotriva viiturilor și a inundațiilor. În special Valea Aiudului are nevoie de lucrări de protecție și îndiguire urbană, precum și de protecție împotriva viiturilor la cele două poduri care au generat blocaje și ieșirea din matca a văii.
 1. DEZVOLTAREA SISTEMULUI EDUCAȚIONAL PRIN ÎMBUNĂTAȚIREA CONDIȚIILOR DIN ȘCOLI ȘI LICEE  ȘI DOTAREA CU TEHNICA DE ÎNVĂTARE INTELIGENTĂ – SMART.

          – Ne propunem inițierea și implementarea unor proiecte de renovare a clădirilor  și incintelor creșelor, grădinițelor, școlilor și a liceelor și, în special, dotarea acestora cu tehnică modernă de învățare de tip „școală inteligentă”. Finanțarea pentru aceste obiective se va realiza din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional – POR 2021-2027 . Axa prioritară 5 , care poartă denumirea ”O regiune Educată”

Electrica Furnizare Discount
 1. DEZVOLTAREA SISTEMULUI LOCAL DE SĂNĂTATE

       – Sprijinirea Spitalului Municipal în vederea atragerii de specialiști pentru toate specializările medicale;

       – Sprijinirea Spitalului Municipal în vederea aprovizionării constante și exhaustive cu consumabile și medicamente și dotarea acestuia cu mobilier și tehnică medicală modernă;

       – Dezvoltarea unor proceduri în vederea eficientizării actului medical. Introducerea în cadrul Spitalului și a ambulatoriilor a unui sistem inteligent de programare, inclusiv de gestionare a urgentelor în funcție de gravitatea acestora și a programărilor la control, în vederea evitării aglomerației pe holurile spitalului sau a Policlinicii, inclusiv în zona de recoltare a probelor pentru analizele de laborator;

         – Amenajarea parcului din incinta spitalului municipal si a Policlinicii prin dotarea acestuia cu mobilier urban.

 1. ÎMBUNĂTĂȚIREA CONDIȚIILOR DE MEDIU ȘI A BIODIVERSITĂȚII ÎN ARIA ADMINISTRATIVĂ
 • Înființarea, pe baza de voluntariat  și în colaborare cu organizațiile neguvernamentale și instituțiile de învățământ, a unei patrule de mediu care să sesizeze în timp util nerespectarea legislației privind protecția mediului.
 • Derularea unor campanii de ecologizare a zonelor contaminate cu gunoaie, în special a văii Aiudului, și a unor campanii de conștientizare cu privire la protecția mediului.
 • Achiziționarea și montarea a cel puțin doua stații de monitorizare a calității aerului în municipiul Aiud, o stație în centrul orașului iar una în cartierul Micro. Considerăm că este necesar ca aiudenii să fie informați în privința mediului în care trăiesc și în special a aerului pe care îl respiră.
 • Modernizarea adăpostului pentru animale și crearea unei pagini web dedicată iubitorilor de animale,  în vederea încurajării adopțiilor animalelor fără stăpân sau a celor abuzate. Stimularea voluntariatului și finanțarea din bugetul local a unor proiecte ce vizează mediul și protecția animalelor.
 1. DEZVOLTAREA SERVICIILOR PUBLICE
 • Tranziția spre digitalizare a administrației și digitalizarea completă a serviciilor publice. Eliminarea parțială a ghișeului fizic în cadrul administrației publice.
 • Dotarea cu utilaje moderne a Serviciului de Administrare a patrimoniului local.
 • Modernizarea Serviciului de administrare a pieței agroalimentare prin dotarea cu mobilier specific în vederea folosirii de către producătorii locali;
 • Realizarea unor tururi virtuale ale Muzeului de Științe ale Naturii și ale Muzeului de Istorie.
 • Realizarea unui tur virtual al Primăriei Aiud.
 1. SPORT ȘI RECREERE
 • Construirea unei baze sportive multidisciplinare, cu teren sintetic multifuncțional și teren de baschet;
 • Construirea unei piste de biciclete, de role și skateboard în parcul municipal Aiud și în cartierul Micro, fără a afecta copacii existenți.
 1. PROGRAME SOCIALE
 • Initierea unor proiecte finanțate din Fondul Social European pentru calificarea și /sau recalificarea persoanelor defavorizate apte de muncă și beneficiare de ajutor social.
 • Reevaluarea condițiilor de acordare a ajutoarelor sociale pentru beneficiari și asigurarea respectării acestor condiții.
 • Asigurarea extinderii spațiilor cu funcțiune specializată, cum sunt cimitirele publice, în vederea eliminării costurilor pentru obținerea locurilor de veci pentru populație.
 • Înființarea unui club al pensionarilor, în care aceștia să aibă acces gratuit la anumite activități, sporturi și evenimente culturale.

Pe 27 septembrie votați Dragoș Crișan pentru Primăria Municipiului Aiud și echipa de consilieri locali USR PLUS!

Votați Mihail David pentru Președinția Consiliului Județean Alba și echipa de consilieri județeni USR PLUS!

Comandat de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (parte a Alianței USR PLUS), PUBLICAT / EXECUTAT DE SC UNIREA PRES SRL portal online https://ziarulunirea.ro/, Cod mandatar financiar 21200391

Publicitate

Politică Administrație

Florin Roman ar fi vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv la alegerile interne PNL. A fost propus de echipa lui Florin Cîțu

Publicat

în

Florin Roman ar fi vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv la alegerile interne PNL. A fost propus de echipa lui Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a stabilit, împreună cu echipa sa de susținători, persoanele care vor fi propuse pentru funcțiile din cadrul Biroului Executiv la alegerile de la Consiliul Național. Conform surselor adevărul.ro, cei patru prim-vicepreședinți ai PNL vor fi Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Lucian Bode. De asemenea, deputatul de Alba, Florin Roman, se află în lista vicepreședinților.

Secretarul general al PNL va fi Dan Vîlceanu, în timp ce prim-vicepreşedinţii propuşi de echipa Cîţu sunt Iulian Dumitrescu, Rares Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode.

Electrica Furnizare Discount

Pe lista de vicepreşedinţi sunt: Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Alin Nica, Alin Tişe, Cristian Buşoi, Robert Sighiartău, Daniela Câmpean, Sorin Câmpeanu, George Stângă, Pavel Popescu, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu (vicepreşedinte Economie), Mircea Fechet (vicepreşedinte Mediu), Florin Roman (vicepreşedinte Administraţie), Monica Anisie (vicepreşedinte Români de Pretutindeni), Alina Ghorghiu (vicepreşedinte Grupuri vulnerabile si minoritaţi), Adrian Cozma (vicepreşedinte Tineret şi Sport), Ionel Bogdan, Nelu Tătaru, Ciprian Dobre, Marcel Vela,Gigel Ştirbu, Silviu Coşa şi Hubert Thuma, potrivit surselor „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș, senator PSD de Alba: Elevi din Apuseni, prinși între incompetența și ignoranța PNL de la nivel local, județean și național

Publicat

în

Când are totul – primării, inspectorat școlar, prefectură și guvern – PNL demonstrează că nu este interesat de nimic. Sau pur și simplu nu este în stare să rezolve o situație pe cât de simplă, pe atât de complicată, pentru câteva familii cu elevi din Munții Apuseni – satele Ocoliș și Lunca Arieșului – care nu au la dispoziție un microbuz școlar funcțional care să îi ducă la școala din Sălciua.

În comuna Ocoliș nu există școală cu clasele V-VIII, iar părinții din satul Lunca, ce ține de Poșaga, au optat să facă școala gimnazială la Sălciua. Prinși între incompetența și ignoranța PNL, elevii sunt siliți să ajungă la școală prin forțele părinților, care sunt nevoiți să îi transporte cu mașinile personale (peste 30 de km dus-întors).

În prezent, microbuzul de la școala din comuna Sălciua, administrată de primar PNL, nu are licență de transport, ITP sau asigurare, iar șoferul care lucra pe el, în anul școlar precedent, și-a dat demisia din cauza salariului de nimic, după ce norma i s-a înjumătățit. Cel mai grav este, însă, că microbuzul care ar trebui să transporte elevii înscriși la Școala Gimnazială din Sălciua este o epavă, care nu poate funcționa în condiții de siguranță (dacă nu va fi reparat, desigur).

Electrica Furnizare Discount

Aceasta este ”România Educată” despre care a vorbit domnul Iohannis? Tot PSD este de vină pentru această situație, în condițiile în care PNL are Guvern – Ministerul Educației, Prefectură, Consiliu Județean, Inspectorat Școlar Județean și primării?

Interesul pe acest subiect al Inspectoratului Școlar Județean Alba, condus de oameni de bază ai PNL, se ridică la înălțimea genunchiului broaștei, iar primarul PNL din Sălciua nu mișcă un deget. În comuna Poșaga există școală de clasele V-VIII și microbuz funcțional. Oare nu au fost în stare cele trei primării liberale să își unească forțele, să găsească o soluție temporară, pentru binele elevilor?

Nu este suficient măi, mârșavilor, nevrednicilor, chinul prin care au trecut familiile din Ocoliș în urma inundațiilor catastrofale petrecute în această vară? Domnule primar PNL al comunei Sălciua, al cărui nume nu vreau să îl pronunț, de ce nu aduceți microbuzul școlar în stare corespunzătoare de funcționare? De ce nu cumpărați/solicitați bani pentru altul nou? Sau vă gândiți doar la voturi, iar în cazul de față sunt ale unor oameni din alte comune și nu vă mai interesează?

Cel mai grav este că faptele acestor oameni sunt săvârșite cu premeditare după ce, timp de trei luni, cât a fost vacanța, nu au luat nicio măsură. Dreptul la educație este garantat, de legile naționale și internaționale, iar elevii nu trebuie să sufere din cauza incompetenței și ignoranței unor persoane ajunse dintr-o eroare în funcții de conducere sau decizie.

Eu, personal, l-am interpelat pe ministrul Educației cu privire la această situație și am solicitat Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației alocarea de fonduri pentru achiziția unui microbuz școlar nou. Să vă fie rușine! Sunteți mulți, dar fără rost!

Senator PSD de Alba,

Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Politică Administrație

Mircea Hava: „Ne-a durut congresul mai mult decât succesul unei campanii de vaccinare”

Publicat

în

Europarlamentarul Mircea Hava, fostul primar al municipiului Alba Iulia vorbeste, într-o postare de pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, despre insuccesul campaniei de vaccinare din România și despre cum politicienii aflați la guvernare au fost mai interesați de câștigarea alegerilor interne din partid decat de succesul campaniei de imunizare.

„Că dacă nu se publica, nu ne mai durea așa de tare. Toate astea se întâmplă în timp ce politicienii noștri fac un cordon de spoieli și improvizații în jurul unui adevăr incontestabil. Numai bulgarii sunt în fața noastră în clasamentul țărilor cu populație vaccinată! Nu mai vorbesc de maghiari, că-n cazul.lor, de data asta, e clar cine-a fost primul.

Pe guvernanți i-a luat valu patru cum îi ia pe primarii proști iarna pe nepregătite. O singură biată măsură: în vitrina amăgirilor a apărut, recent, certificatul verde. O veritabilă confirmare a retardului cu care acționăm, o măsură tandră și inutilă, tot din gama „să fie ceva, să fie bine”, ce ar fi trebuit luată înainte ca orice comunitate să fie nici pe aproape de 3%. Că ne-a durut congresul mai mult decât succesul unei campanii de vaccinare făcută la braț cu populația, nu prin dictatura restricțiilor. Cam ăsta e bunul plac politic, după care nu există o altă amendă mai învârtoșată decât aia pe care nu ți-o scrie vreo instituție, ci oamenii care te-au trimis acolo să faci ceva, nu să te bazezi pe „va trece cumva”.

Electrica Furnizare Discount

Da, nu e bine deloc. Spitalele sunt din nou blocate, medicii, în special cei de la ATI, așteptă soluții și motivare, dar banii pentru ei și munca altora vor veni abia peste două luni de acum. Când după „anotimpul congresului” vom strânge recolta de oameni rămași fără locuri în spitale, mulți dintre ei fără zile. In sănătate s-a stabilit deja: să nu cedeze nimeni și să lucreze toată lumea, peste program, fără comentarii și dacă nu le place să plece, că oricum n-avem de unde aduce alții. De titulari vorbesc, nu de interimari. De cei cu halate și sporuri tăiate. Să nu adaug școli sau grădinițe chiar aici, în Alba Iulia, în care dacă vrei săpun, prosop le cumperi, n-aștepți copilu să dea cu apă și să se șteargă pe pantaloni.

Mai sunt și lucruri bune, din fericire. Multe țin de oameni care-și iau în serios menirea. Și țin să mă bucur nespus de gestul firesc oferit ca exemplu, tuturor, de Înalpreasfințitul Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului. Un real partener pe care mă mândresc că și noi, la Alba Iulia, l-am avut. La fel cum apreciez apelul Bisericii Catolice către ONU, ca toată lumea să primească vaccinul.

Peste toate, suntem, totuși, țară fruntașă la numărul de doze comandate și neutilizate. Asta în timp ce noi ne pregătim cu alternativa de a consemna, închide, sechestra, ascunde, evita – în niciun raport cu soluția de a convinge, de a vaccina.Și parcă tot pe noroc ne bazăm, amăgim primejdia cu loteria”, a scris europarlamentarul Mircea Hava pe Facebook.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare