Rămâi conectat

Actualitate

PSD cere Ministerului Afacerilor Externe oprirea importurilor de cereale din Ucraina. Se dorește aplicarea modelului din Polonia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PSD cere Ministerului Afacerilor Externe oprirea importurilor de cereale din Ucraina. Se dorește aplicarea modelului din Polonia

În cursul zilei de marți, PSD a cerut Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina în vederea suspendării temporare a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat de către Polonia.

Potrivit comunicatului citat, PSD consideră că „România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră.”

„Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, mai transmite PSD.

Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE.

Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul va fi încă permis, a anunţat vineri noul ministru polonez al Agriculturii, Robert Telus.

Întrebat săptămâna trecută despre o astfel de măsură, ministrul agriculturii Petre Daea a declarat că o susține.

„Eu sunt adeptul unei măsuri de oprire temporară a importurilor. Puteți vedea scrisoarea semnată de cei patru prim miniștri ai celor patru țări (România, Slovacia, Polonia și Ungaria). Acolo se spune printre altele că este nevoie să se ia măsuri de salvgardare la vamă și de introducere a taxelor vamale și chiar măsuri de a stopa pentru o perioadă de timp importurile, astfel încât culoarul acesta de solidaritate să aibă o destinație clară. Așteptăm să vedem care este decizia Comisiei Europene și sunt convins că lucrurile nu rămân așa pentru că realitatea ne determină să luăm măsuri imediate pentru binele fermierilor români”, a spus Petre Daea, la Euronews.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea