Prunele – un „arsenal” de vitamine. Mod de administrare și tratamente pentru diferite afecțiuni
Prunele – un „arsenal” de vitamine. Mod de administrare și tratamente pentru diferite afecțiuni
Clasându-se în topul celor mai îndrăgite fructe, prunele au, pe lângă gustul delicios, o serie de beneficii asupra sănătății corpului. Fac parte din aceeași familie cu nectarinele, caisele și piersicile.
Astăzi, prunele pot fi regăsite în peste 2000 de soiuri și oferă o varietate de modalități de a le consuma. Bogate în vitamina C, aceste fructe pot contribui la bunăstarea organismului, la formarea și menținerea masei musculare, dar și la buna circulație a sângelui.
Pe lângă numărul redus de calorii, prunele vin cu o multitudine de fibre și micronutrienți. Printre acestea se numără conținutul ridicat de vitamina A și E, acidul folic, fosforul, magneziul și complexul B (vitaminele B1, B1, B3, B6).
Scurt istoric
Denumirea ştiinţifică a prunului este Prunus domestica şi este „rudă de sânge” cu piersicile, caisele şi nectarinele. Primele însemnări despre prune vin din vremea Romei antice, când deja existau nu mai puţin de 300 de varietăţi produse în tot sudul Europei şi în vestul Asiei. Din Europa, prunele au fost duse apoi în China şi în Japonia, unde au fost obţinute nişte varietăţi foarte diferite de ceea ce cunoaştem în zona noastră.
Cât despre prunele româneşti, cultura lor ţine de o tradiţie care se pierde în negura timpului, însă este cert că, de mai bine de un secol, România este un mare producător european al acestor fructe. Soiurile româneşti de prune au fost conservate şi dezvoltate mai ales în judeţele Argeş, Buzău, Vâlcea şi Iaşi, dar le întâlnim pe tot cuprinsul ţării, fiind o prezenţă familiară în fiecare livadă ţărănească.
În pieţele noastre, găsim o varietate impresionantă de prune autohtone, de la cele galbene deschis, la cele roşii sau chiar violet închis, spre negru. Cu condiţia să fie bine coapte şi suficient de proaspete, toate felurile de prune sunt recomandate în terapie. Cele galbene, de pildă, sunt foarte bogate în vitamina A şi sunt recomandate pentru prevenirea cancerului pulmonar şi bucal.
Citește și: Zmeura – Fructul minune bogat în minerale și vitamine valoroase: Beneficii surpinzătoare pentru sănătate
Prunele roşii, cu nuanţe de violaceu, sunt bogate în pigmenţi antocianici, prevenind reumatismul şi îmbunătăţind vederea nocturnă. Prunele foarte închise la culoare conţin resveratrol, o substanţă cunoscută pentru efectele sale de prevenire şi de tratare a bolilor cardiovasculare.
Mod de administrare
De regulă, întreg „arsenalul” impresionant de principii active cu efect antioxidant din prune se pierde prin preparare termică, aşa încât prunele proaspete sunt remediul cel mai potrivit.
Prunele proaspete. Se consumă bine spălate, cu tot cu coajă (care este cea mai bogată în principii active), mai ales înainte de masă, ca aperitiv. Doza minimă pentru a obţine beneficii de pe urma administrării acestor fructe este de 200 de grame pe zi. Pentru a vindeca, însă, anumite afecţiuni, este necesar să mărim mult doza şi să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură.
Cura cu prune. Este recomandată mai ales celor care au probleme de eliminare, care consumă multe proteine şi grăsimi, pentru care prunele – cu bogăţia lor de vitamine şi cu efectele lor de stimulare digestivă – sunt un adevărat elixir.
Zilnic se consumă 400-600 de grame de prune, în mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate. O cură cu prune durează minimum 14 zile şi maximum o lună, dar de cele mai multe ori este limitată de timpul în care găsim aceste fructe proaspete.
Sucul de prune. Se obţine în mixer (blender), în care se pun 400 de grame de fructe bine spălate şi fără sâmburi, precum şi 1-3 linguriţe de miere, eventual şi un pic de zeamă de lămâie, pentru corectarea gustului. Se bea sucul imediat după preparare, fiind folosit mai ales ca laxativ şi ca diuretic. 400 de mililitri, consumaţi zilnic, înlocuiesc cura cu prune, având toate efectele terapeutice ale acestora şi fiind mai uşor şi mai rapid de administrat.
Tratamente interne
Indigestie – 150-300 de grame de prune, consumate cu 10-15 minute înainte de masă, sunt un excelent stimulent digestiv. Acest tratament simplu stimulează peristaltismul, creşte secreţia de sucuri gastrice şi de bilă, ajutând la o mai bună digestie a proteinelor şi, mai ales, a grăsimilor.
Constipaţie – dacă ar fi să fie ales un aliment anti-constipație, cu siguranţă acela ar fi pruna, care conţine o gamă impresionantă de substanţe cu efect laxativ. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, isatina, acizii organici din prune stimulează mişcările intestinului, reglează flora intestinală şi curăţă tubul digestiv, împingând materiile reziduale întocmai ca un piston. Se recomandă sucul de prune consumat dimineaţa, pe stomacul gol, minimum 400 de mililitri, precum şi prunele consumate de-a lungul zilei.
Colesterol mărit, ateroscleroză – prunele au o dublă acţiune în acest caz: pe de o parte, ele scad nivelul colesterolului, datorită conţinutului de fibre, precum şi datorită efectului lor de stimulare a digestiei şi a metabolismului. Pe de altă parte, ele stopează evoluţia aterosclerozei, împiedicând oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom. Se ţin cure cât mai îndelungate posibil cu prune, cure pe parcursul cărora se consumă minimum 500 de grame de fructe pe zi.
Infecţie gripală – sucul de prune, din care se consumă minimum 500 ml pe zi, este un remediu extraordinar în prevenirea şi în tratarea infecţiilor gripale de tot felul. Resveratrolul conţinut în prunele cu coaja închisă la culoare blochează replicarea şi proliferarea viruşilor, în timp ce vitaminele şi mineralele din aceste fructe ajută sistemul imunitar să lupte împotriva microorganismelor invadatoare.
Adjuvant în astm – consumul zilnic de fructe, în general, şi de prune, în special, ajută la controlul şi la blocarea evoluţiei astmului. Aceasta deoarece prunele sunt foarte bogate în vitamina C, care temperează reacţiile alergice ale organismului. Apoi, resveratrolul din coaja prunelor închise la culoare are efect anti-histaminic, acţionând ca un calmant sui-generis al reacţiilor alergice, care sunt baza apariţiei astmului.
Reumatism – se recomandă curele cu o durată de minimum 21 de zile, timp în care se consumă câte 500-600 grame de prune pe zi, ca atare sau sub formă de suc.
Obezitate, supraponderalitate – sărace în calorii, foarte bogate în fibre alimentare, în vitamine, în acizi organici şi enzime care stimulează metabolismul, prunele fac parte din clubul select al alimentelor „anti-obezitate”. Se consumă înainte de fiecare masă, oricât de redusă ar fi, aproximativ 250 de grame de prune proaspete, ca aperitiv. Resveratrolul este un accelerator al metabolismului formidabil.
Adjuvant în osteoporoză – prunele sunt un aliment cu un statut special în lupta cu osteoporoza, ele fiind foarte bogate în bor organic. Această substanţă joacă un rol foarte important în asimilarea calciului şi în consolidarea sistemului osos. Apoi, prunele proaspete, consumate zilnic, au un efect de reglare hormonală, mai ales la femei, ajutând la prevenirea deficitului de hormoni feminini, de care este legată apariţia osteoporozei. Se recomandă cura cu prune, cu o durată de minimum 30 de zile, pentru prevenirea şi stoparea acestei afecţiuni.
Adjuvant în aritmia cardiacă şi în hipertensiune – bogate în potasiu şi vitamina B2, cu un puternic efect depurativ, ajutând la eliminarea excesului de sodiu din organism, prunele sunt un adevărat medicament contra hipertensiunii şi a tulburărilor de ritm cardiac. Se recomandă curele de cât mai lungă durată cu aceste fructe, consumate ca atare sau sub formă de suc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată