Provine coronavirusul dintr-un laborator din Wuhan? China respinge astăzi o nouă anchetă a OMS. Ce declară oficialii
China a respins joi un plan al Organizației Mondiale a Sănătății pentru o a doua fază a unei investigații cu privire la originea coronavirusului, care include ipoteza că ar fi putut scăpa dintr-un laborator, informează Reuters.
OMS a propus luna aceasta a doua fază a studiului privind originea virusului SARS-CoV-2, inclusiv controale în laboratoare şi pieţe din oraşul Wuhan, solicitând autorităţilor transparenţă.
„Nu vom accepta un astfel de plan de urmărire a originilor pentru că, în unele aspecte, ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”, a declarat reporterilor Zeng Yixin, vice-ministru al Comisiei Naţionale de Sănătate.
Zeng a spus că a fost surprins când a citit pentru prima oară planul OMS, deoarece enumeră ipoteza că o încălcare a protocoalelor de laborator a cauzat scurgerea virusului în timpul cercetărilor.
„Sperăm că OMS va revizui serios consideraţiile şi sugestiile făcute de experţii chinezi, că va trata cu adevărat urmărirea originii virusului de la baza Covid-19 ca o chestiune ştiinţifică şi va scăpa de intervenţia politică”, a spus Zeng.
Șeful OMS a declarat la începutul lunii iulie că investigațiile privind originile pandemiei COVID-19 în China au fost îngreunate de lipsa datelor brute din primele zile ale răspândirii.
Zeng a reiterat poziția Chinei conform căreia unele date nu ar putea fi complet partajate din cauza preocupărilor privind confidențialitatea.
Originea virusului rămâne contestată în rândul experților. Primele cazuri cunoscute au apărut în centrul orașului chinez Wuhan în decembrie 2019. Se presupune că virusul a sărit la oameni de la animalele vândute pentru hrană într-o piață a orașului.
În luna mai 2021, preşedintele Joe Biden a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri privind originea coronavirusului şi a punctat că serviciile secrete americane urmăresc mai multe teorii, între care un posibil accident într-un laborator din China.
China sugerează că sursa poate fi un laborator din altă ţară
Zeng şi alţi oficiali şi experţi chinezi, la o conferinţă de presă, au îndemnat OMS să extindă eforturile de reperare a originii dincolo de China, în alte ţări.
„Credem că o scăpare din laborator este extrem de improbabilă şi nu este necesară investirea unei mai mari energii în această chestiune”, a spus Liang Wannian, liderul echipei chineze de la OMS. Totuşi, el a afirmat că ipoteza aceasta nu poate fi respinsă în totalitate, dar a sugerat că e posibil ca sursa să fie laboratoare din alte ţări.
O parte esențială a teoriei scurgerii virusului din laborator s-a concentrat pe decizia Institutului de Virologie Wuhan de a scoate offline secvența genică și eșantionarea bazelor de date în 2019.
Când a fost întrebat despre această decizie, Yuan Zhiming, profesor al Institutului și directorul Laboratorului național de biosecuritate, a declarat reporterilor că, în prezent, bazele de date au fost partajate doar intern din cauza unor probleme legate de atacuri cibernetice.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cardul pentru Tineret 2025: Reduceri pentru elevi și studenți la achiziția de bunuri și servicii din mai multe domenii. Proiect, în dezbatere publică
Cardul pentru Tineret 2025: Reduceri pentru elevi și studenți la achiziția de bunuri și servicii din mai multe domenii. Proiect, în dezbatere publică Ministerul Familiei a lansat recent în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru lansarea unui nou card social. Numărul de carduri emise va fi stabilit anual în funcție de bugetul alocat […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba