Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Proteste de stradă la un an de la închiderea spitalului din Ocna Mureş

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Câteva zeci de persoane din Ocna Mureş în frunte cu primarul Augustin Drăguţ protestează la această oră în centrul localităţii la împlinirea unui an de când Ministerul Sănătăţii a pus lacătul pe spitalul din localitate.

Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş şi-a închis porţile, la 1 aprilie 2011, în baza HG 212/2011. Aproximativ 12.700 de persoane (conform recensământului din noiembrie 2011) din oraşul Ocna Mureş şi localităţile aparţinătoare: Războieni, Micoşlaca, Cisteiul de Mureş, Uioara de Jos şi Uioara de Sus au rămas fără asistenţa medicală ce le era oferită în acest spital. Iar cifra de 12.700 de locuitori este una indulgentă, nepunând la socoteală populaţia din comunele Noşlac, Fărău, Lunca Mureş şi Unirea, care apela la acest spital, cel mai apropiat de casă. Deci, în plus, aproximativ 4000 de locuitori din aceste zone rurale extinse au rămas fără spital. Tuturor, vreo 16.000 de suflete, li s-au închis uşile spitalului în nas şi li s-a promis, pentru urgenţe medicale…elicopterul SMURD. 

La data închiderii, spitalul a rămas cu datorii neachitate faţă de furnizori: apă, energie electrică, gaz metan, medicamente, etc. toate însumate reprezentând circa 1,5 miliarde de lei vechi. Deoarece Consiliul Local Ocna Mureş nu avea baza legală pentru a putea achita aceste datorii pe care nu le-a contractat, a solicitat includerea acestei datorii în bugetul judeţului Alba pe 2012. Suma necesară achitării acestor datorii nu a fost aprobată în şedinţa Consiliului Judeţean Alba din 26 ianuarie a.c..

Mai mult, din primăvara anului trecut, la spitalul din Ocna Mureş a fost imobilizată aparatură medicală de aproximativ 500.000 de lei. Pe lista transmisă Direcţiei de Sănătate Publică Alba figurează “în conservare” aparate precum analizatorul automat cu microscop, a cărui valoare este de 240.000 de lei, coagulometrul cu valoare de inventar de 4.500 de lei, un analizator fotometric automat de 7.800 de lei, dar şi un aparat pentru anestezie, a cărui valoare de inventar este de 78.000 de lei.    

Marea majoritate a acestei aparaturi a fost achiziţionată din banii comunităţii, din impozitele plătite de oamenii din Ocna Mureş, unii care acum, fiind  bolnavi, sunt nevoiţi să se trateze la zeci de kilometri distanţă de casă. În prezent la Ocna Mureş funcţionează doar un centru de permanenţă care asigură  asistenţă medicală  primară.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea