Protecţia Consumatorilor îi sfătuiește pe posesorii de carduri să-și urmărească periodic extrasul de cont
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons îi sfătuieşte pe posesori de carduri să-și urmărească extrasul de cont periodic pentru a putea semnala băncii emitente eventualele tranzacții neautorizate.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons a publicat câteva reguli pe care orice posesor de card de debit trebuie să le urmeze pentru a nu înşelat:
– Semnează cardul de debit de îndată ce îl primești, pe banda albă de semnătură de pe spatele cardului.
– Memorează codul personal de identificare (cod PIN) pe care îl primești odată cu cardul. Nu înregistra PIN-ul într-o formă care poate fi ușor recunoscută și, mai ales, nu îl nota pe card sau pe un alt obiect pe care îl păstrezi împreună cu cardul. Nu comunica PIN-ul nici unei alte persoane.
– Semnătura de pe chitanțele tranzacțiilor efectuate la comercianți trebuie să fie similară cu cea de pe banda albă de semnătura. Notează-ți numărul de telefon de urgență pentru carduri al băncii emitente într-un loc sigur, pentru a-l avea în cazul în care trebuie să suni pentru a anunța pierderea sau furtul cardului.
– Contactează imediat banca emitentă în cazul în care observi cheltuieli neautorizate în contul tău sau elemente ce creează suspiciuni cu privire la posibilitatea copierii cardului sau cunoașterea codului PIN de către persoane neautorizate.
– Nu utiliza cardul la terminale (ATM/POS) asupra cărora sesizezi posibile dispozitive neautorizate. Semnalează imediat aceste situații băncii emitente, pentru ca aceasta să poată lua măsurile necesare.
Păstrează cardul la distanță de obiecte precum telefoane mobile, televizoare, microfoane sau alte surse de unde electromagnetice; el trebuie protejat și de căldură excesivă.
– Urmărește periodic extrasul de cont și semnalează băncii emitente eventualele tranzacții neautorizate.
Păstrează chitanțele tranzactiilor de card și toate documentele care au legătură cu tranzacția pentru a le putea furniza băncii, dacă aceasta le solicită, în vederea inițierii unui refuz la plată. Nu lăsa chitanțele și extrasele de cont sau alte documente care conțin informații de card la îndemâna oricui.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Schemele de ajutor pentru cultivatorii de cartofi şi de usturoi, amânate pentru 2026: Guvernul nu le-a putut aproba la timp
Schemele de ajutor pentru cultivatorii de cartofi şi de usturoi, amânate pentru 2026: Guvernul nu le-a putut aproba la timp Schemele de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartofi vor fi amânate pentru începutul anului 2026, a anunțat, marți, 8 iulie 2025, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). „Decizia are la bază […]
Marile companii ale statului, care au suferit pierderi, închise sau date în administrație privată. Ce spune Ilie Bolojan
Marile companii ale statului, care au suferit pierderi, închise sau date în administrație privată. Ce spune Ilie Bolojan Premierul Ilie Bolojan a declarat că toate companiile mari ale statului vor fi auditate. În declaraţia de marţi seară, acesta a spus că cei care au pierderi de ani de zile vor trebui închise sau date în […]
COD ROȘU de vijelii: Pagube în 81 de localități din 19 județe, între care și Alba Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat, miercuri, 9 iulie 2025, că în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice din ultimele 24 de ore au fost înregistrate efecte la nivelul a 81 de localități din 19 județe. Citește și: Codul […]