Propunere MEN: Elevii care nu iau nota 5 la Evaluarea Națională vor fi trimiși la școli profesionale
Elevii din clasa a VIII-a care nu vor lua minim 5 la Evaluarea Naționala vor fi obligați să meargă la școli profesionale. Schimbarea se va produce de anul viitor, conform unei propuneri făcută de Ministerul Educației în Comisia de Dialog Social.
„Decizia nu a fost usor de luat. Trebuia sa ajutam, chiar daca pare un pic fortat, trebuia sa asiguram aceasta alternativa pentru elevii care intrau la liceele teoretice cu medii mult sub 5 – nu aproape de 5, mult sub 5 – si care sub nicio forma nu reuseau sa obtina diploma de Bacalaureat”, a explicat Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar, (FNAP-I.P).
Ministerul Educatiei Nationale a prezentat recent un proiect de ordin in Comisia de Dialog Social care stabileste ca elevii clasei a VIII-a care vor sustine in 2020 Evaluarea Nationala si nu obtin media 5 ar putea fi obligati sa urmeze cursurile invatamantului profesional, anunta Mediafax.
Practic, incepand de anul viitor, toti elevii clasei a VIII-a care nu obtin macar nota 5 la Evaluare ar trebui sa se orienteze catre scoli profesionale, daca se aproba acest proiect. Deocamdata el a fost aprobat doar in Comisie, de catre partenerii sociali.
„Trebuia luat odata taurul de coarne, intrucat nu se mai poate cu elevi care intra cu mult sub 5 la liceu”, a declarat Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar.
Acesta a explicat ca discutiile au mers si spre ideea ca poate ar fi ma bine ca masura sa se aplice elevilor care intra acum in clasa a V-a, tocmai pentru a exista timp de acomodare, atat pentru copii cat si pentru familii si Ministerul Educatiei.
„Un elev care intra cu nota 3,4 la un liceu teoretic, sa-mi fie cu iertare – ati vazut subiectele de la Evaluarea Nationala de la matematica, subiecte la care un elev de clasa a V-a, a VI-a ar fi luat 5 lejer. (…) Daca ma duc cu acel elev care nu stie aria patratului in liceul teoretic cu siguranta ca va ajunge taras-grapis la finalul clasei a XII-a si nu va obtine diploma de Bacalaureat. Atunci vor fi 4 ani pierduti”, a spus presedintele FNAP-IP pentru sursa citata.
Daca se va aproba aceasta masura ea s-ar putea sa ii afecteze in egala masura si pe profesori.
Exista riscul ca numarul de ore in cadrul liceelor sa fie redus, odata cu numarul de elevi, ceea ce inseamna ca unii profesori ar trebui sa se orienteze si ei catre predat la scolile profesionale unde, teoretic, va creste numarul de elevi.
Sursa: portalinvatamant.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | „Casă” nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud: Primăria vrea să reabiliteze fosta grădiniță a Colegiului Național „Bethlen Gabor”
„Casă” nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud: Primăria vrea să reabiliteze fosta grădiniță a Colegiului Național „Bethlen Gabor” Muzeul de Istorie Aiud se va muta în „casă” nouă, Primăria intenționând să reabiliteze fosta grădiniță a Colegiului Național „Bethlen Gabor”. Citește și: „Sărbătoarea Primăverii” 2025 la Aiud. Ce buget alocă primăria pentru organizarea evenimentului destinat doamnelor […]