Rămâi conectat

Actualitate

Propunere legislativă: Ziua Dăruirii, sărbătorită pe 25 septembrie pentru a face oamenii fericiți prin donații, voluntariat și alte activități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un senator vrea să introducă și la noi, pe modelul american, Ziua dăruirii – Giving Tuesday. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Dărurii a fost depusă la Senat, iar aceasta prevede ca în ziua de 25 septembrie, toți cetățenii să fie implicați în comunitate, prin acțiuni de voluntariat, donații de alimente, produse, donare de sânge.

Parlamentarul, Nicolae Bădălău, a adus ca argument principal un citat din Blaise Pascal: “Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiţi”.

Dăruirea este, înainte de toate, un act profund şi personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi mai bun, generos: de a oferi celuilalt, de a te simţi împlinit, de a-i contamina pe alţii de bucuria vieţii. A dărui din inimă, a participa la ceva anume, a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva, poate însemna şi a simţi că faci parte dintr-o comunitate pe care vrei să o faci un loc mai bun şi mai frumos, a contribui la o activitate nobilă, valoroasă. Această nevoie este înrădăcinată în fiecare dintre noi”, argumentează Bădălău.

Conform expunerii de motive, Ziua dăruirii înseamnă a încorpora soluții de tipul:

  • donații de bani, alimente, produse;
  • activități de tip voluntariat, promovarea produselor locale – prin schimburi de produse între comunități locale;
  • dezvoltarea spiritului civic în cadrul comunităților locale;
  • încurajare donare de sânge;
  • insuflarea unor trăsături morale precum altruism, omenie, bucuria de a dărui;
  • dezvoltarea capacității de a empatiza cu situații diferite în care se află semenii noștri;
  • crearea unor context de relaționare și colaborare între membrii comunității (elevi – profesori, profesori-părinți, instituții publice – comunitate locală).

“Art. 1. Se instituie ziua de 25 septembrie ca Ziua dăruirii.

Art. 2. (1) Ziua dăruirii poate fi organizată de către autoritățile publice centrale și locale și instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă și persoane fizice și juridice, prin organizarea și/sau participarea șa programe și manifestări culturale, educative, artistice, de voluntariat, cu character social, dediate sărbătoririi Zilei dăruirii.”

După primirea avizelor de la Guvern și Consiliul Legislativ, proiectul de lege va intra la dezbatere mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este forul decizional pentru adoptare.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea