Propunere legislativă anti-birocrație: Instituțiilor publice le va fi interzis să ceară persoanelor fizice și juridice date și informații existente în sistemul public

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Conform unei propuneri legislative inițiate de 41 de parlamentari liberali și depuse la Parlament, începând din 30 decembrie 2018 instituțiilor publice le va fi interzis să solicite persoanelor fizice și juridice, beneficiare ale serviciilor publice, date și informații care există deja în sistemul public.

Propunerea legislativă „Anti-birocrație” are ca obiectiv, potrivit inițiatorilor, reducerea birocrației, a aglomerației și a timpului petrecut la ghișeu de către cetățeni, a numărului de funcționari la ghișee, stimularea conectării bazelor de date între instituții, precum și eliminarea șpăgii.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

„Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice date sau informații existente în sistemul public. Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligația de a transmite și nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituție sau autoritate publică, date sau informații existente în sistemul public”, prevede proiectul.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Potrivit proiectului, funcționarii vor fi sancționați disciplinar.

„Fapta de a solicita persoanelor fizice și juridice de drept privat date sau informații care au fost comunicate unei alte instituții sau autorități publice, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, mai stabilește proiectul.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419