Propunere: Angajatorii să acorde salariaților tichete de sănătate
Pe sistemul tichetelor de masă sau a vocherelor pentru vacanţă angajatorii ar putea acorda salariaţilor tichete de sănătate. Acestea ar putea fi folosite pentru a plăti servicii medicale de specialitate, de la stomatologie la investigaţii paraclinice, dar şi reţetele medicale prescrise de medicii din unităţile afiliate.
Sună foarte bine, rămâne însă să devină şi realitate. Nu de alta, dar nici măcar acele tichete de vacanţă nu ajung la oameni deşi unii dintre angajatori trebuie să le ofere potrivit legii. Plus, e abia o propunere depusă în Parlament care va intra în dezbatere doar la începutul toamnei.
Potrivit iniţiativei legislative, anual, un angajat ar putea primi tichete în cuantum maxim de 7.500 de lei. Evident, fiecare angajator va avea dreptul să decidă care va fi valoarea tichetului cu condiţia să nu depăşească această sumă.
Gheorghe Udrişte, deputat neafiliat, iniţiatorul legii: „De multe ori, resursele oferite de CNAS sunt sub nivelul cerinţelor oamenilor, în general, pentru că medicii de familie au plafoane limitate şi atunci intervine acest aspect de a nu avea posibilitatea să îţi procuri toate medicamentele care îţi sunt prescrise la un moment dat”.
Tichetele de sănătate ar putea fi folosite pentru orice tip de serviciu medical. În plus, cu tichetele ar putea fi cumpărate şi medicamente din farmacii.
Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România: „Învaţă cetăţeanul român, angajat, care este beneficiarul tichetului de sănătate, că sănătatea este un lucru în care el însuşi trebuie să investească de vreme ce patronul său o face.”
Analiştii spun că astfel de tichete sunt preferate de către patroni datorită neimpozitării lor.
Adrian Benţa, analist economic: „Aceste tichete de sănătate vor fi supuse numai impozitului de 16 la sută, impozitul pe venituri din salarii al persoanei fizice, fără a se plăti pentru ele asigurările sociale şi celelalte taxe aferente salariului”
În acest moment, în România, există cinci tipuri de tichete pe care angajatorii le pot da salariaţilor lor. Vorbim de tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele pentru vacanţă, tichetele pentru grădiniţă şi cele pentru creşă.
Dintre acestea, cel mai des folosite sunt tichetele de masă şi cele cadou. Angajaţii spun că, probabil, ar trece mai des pe la medic dacă ar primi şi tichete de sănătate.
Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Parlamentului la începutul toamnei.
sursa: digi24.ro, foto – arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România Costă aproape patru mii de lei pe metru şi au salvat până acum sute de vieți, pe șoselele din România. Vorbim despre parapetele pe rulouri care au început să fie montate în ultimii ani şi în […]
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile Programul „Sprijin pentru România” continuă şi în anul 2025, însă în cu totul alte condiţii faţă de anii anteriori. Concret, dacă până acum se acordau câte 250 de lei o dată la două luni, […]
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, nu este suficient ca românii să împlinească o anumită vârstă. La fel de important este să îndeplinească condiția esențială numită ”stagiu complet de cotizare”. Acest concept joacă un rol […]