PROPUNERE: 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române ar putea fi declarată sărbătoare legală nelucrătoare
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române – sărbătoare legală nelucrătoare. Aceasta este propunerea senatorilor din Comisia pentru cultură, care au adoptat un raport favorabil cu amendamente la o iniţiativă semnată de grup de peste o sută de parlamentari PSD, PNL, UNPR şi PDL. Printre aceştia, se află şi senatorul PDL de Alba, Alexandru Pereş.
Propunerea legislativă prevedea iniţial ca 24 ianuarie să fie declarată doar „sărbătoare legală”, nu şi „nelucrătoare”. Prin proiect se mai prevede că autorităţile administraţiei publice centrale vor organiza sau vor sprijini logistic şi material manifestările publice dedicate acestei zile.
„Voinţa şi curajul ieşenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Ţara Românească trebuie recunoscute de întreaga naţiune română drept un exemplu de solidaritate şi sacrificiu, de afirmare a conţtiinţei naţionale. (…) Sacrificându-şi capitala, moldovenii au dat românilor o ţară. Considerăm anormal sa ziua de 24 ianuarie să fie un simplu prilej de discursuri, o zi a cărei semnificaţie profundă în devenirea noastră naţională şi statală să se piardă cu trecerea timpului. 24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naştere a statului naţional mopdern român şi românii nu trebuie să uite acest lucru. (…) Recunoaşterea ca sărbătoare legală este un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul binemeritat, deoarece există un adevăr istoric de netăgăduit: România s-a născut la Iaşi”, se arată în expunerea de motive.
Iniţiatorii au preluat în această expunere de motive din textul Proclamaţiei „România s-a născut la Iaşi!”, din 24 ianuarie 2010, ai cărei semnatari sunt menţionaţi ca „autori” ai propunerii legislative – Primarul Municipiului Iaşi, Gheorghe Nechita, Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, academicieni şi rectori ai unor universităţi din Iaşi.
Semnatarii propunerii legislative menţionează că, la acea vreme, preşedintele Traian Băsescu şi-a declarat, la rândul său, sprijinul pentru proclamaţia prin care se cerea ca această zi să devină sărbătoare legală.
Printre iniţiatorii acestui proiect se numără Ecaterina Andronescu, Viorel Arcaş, Gabriela Firea, Dumitru Oprea, Alexandru Pereş, Eugen Bejinariu, Ana Birchall, Florin Iordache, Cosmin Nicula, Bogdan Niculescu-Duvăz şi Mădălin Voicu.
Iniţiativa urmează să fie discutată, pentru raport, şi de membrii Comisiei pentru muncă, aceştia decizând să o amâne pentru două săptămâni în lipsa unui punct de vedere din partea Guvernului. Proiectul va fi dezbătut în plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.
sursa: mediafax, FOTO: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia: Câți bani s-au dat pentru Primărie și cât pentru Consiliul Județean
Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia: Câți bani s-au dat pentru Primărie și cât pentru Consiliul Județean Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului au fost alocați de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia, pentru Primărie și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ