Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Mircea Hava: Propunem pentru Alba Iulia un buget care să ducă în 2012 oraşul cu o treaptă mai sus

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

*Interviu cu MIRCEA HAVA, primarul municipiului Alba Iulia

– Astăzi bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Alba Iulia va fi supus aprobării Consiliului local. Cum caracterizaţi bugetul din acest an? Este unul de criză?

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

            – Criza este astăzi un adevăr care se resimte acut la nivelul întregii ţări. Mai mult, toată Europa şi toată omenirea s-au afundat într-o situaţie plină de dependenţe pe care noi oamenii am născut-o şi despre care nu are rost să vorbim acum. Raportat la acest context, bugetul pe care-l propunem spre aprobare Consiliului local este un exemplu de rezistenţă, de echilibru, pentru un oraş preocupat de dezvoltare şi care în ultimii ani a devenit un punct de referiţă pentru foarte mulţi. Asta pentru că noi nu am rămas încremeniţi, timoraţi când semnele dramatice ale crizei au apărut, ci am completat veniturile bugetului local şi posibilităţile de dezvoltare cu fonduri europene, granturi şi alte produse financiare. Din acest motiv la Alba Iulia nu s-a pus niciodată problema unui buget de criză. Păstrând proporţiile, ca să ne raportăm încă odată la situaţia internaţională pomenită, Alba Iulia faţă de majoritatea oraşelor din ţară ar fi un fel de Germania comparată cu Grecia, dacă vreţi. Nu este o laudă, ci o realitate. Şi pentru deplina înţelegere a faptului că financiar municipiul Alba Iulia stă bine vă invit să analizaţi şi gradul de îndatorare care azi este cu mult sub limita admisă de lege. Cred că oricine a putut vedea că în vremuri potrivnice la Alba Iulia s-a lucrat, s-au creat locuri de muncă şi ne-am realizat îndeaproape planurile.

             – Ce veţi face cu banii în acest an?

            – În primul rând vreau să spun că bugetul propus pentru anul 2012 în Alba Iulia este de aproximativ 54 de milioane de euro, adică 234 de milioane de lei. Prioritatea absolută şi în acest an, ca întotdeauna, sunt nevoile oraşului. Asta înseamnă că în afara proiectelor europene de anvergură despre care oamenii ştiu şi care în bună măsură se vor finaliza în acest an, nu vom ocoli chestiuni administrative evidente şi importante. O nouă grădiniţă, o creşă, modernizarea zonei de agrement de la Schit, amenajarea unui punct de informare turistică, relocarea şi întregirea cu noi elemente a platformei de skateboard pe care am achiziţionat-o cu 2 ani în urmă, reparaţii de maximă urgenţă la Palatul Principilor, semnale noi de intrare în oraş, totemuri de orientare turistică sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le vizăm.

            În plus reţeaua de apă va fi îmbunătăţită în mai multe cartiere între care amintesc Oarda sau Miceşti sau strada Tolstoi din centrul municipiului Mai multe străzi vor intra în refacere şi reabilitare sau se vor continua lucrări începute anul trecut: Mureşului, Măceşului, cartier Bărăbanţ, Biruinţei, Busuiocului, Castanilor, Dumbrăviţei din Oarda. Pentru a completa efortul de modernizare a străzilor din centrul oraşului, la cele 24 de străzi reabilitate printr-un proiect european vom da o nouă fată străzilor Crinului, Munteniei, Dimitrie Cantemir.

            La tot ce am menţionat anterior se adaugă obligaţia noastră de finalizare a unor lucrări de sistematizare în alte proiecte finanţate cu bani de la guvern: Bazinul Olimpic pe care dorim să-l redeschidem în mai şi blocurile de locuinţe sociale şi pentru tineri. Toate amenajările exterioare, racordarea la utilităţi, drumuri, parcări etc. ne revin nouă. Iar lista investiţiilor este departe de a fi epuizată.

             – Ce veţi face pentru a creşte vizibilitatea oraşului şi pentru a deveni o destinaţie atractivă pentru turişti?

– Am spus-o şi o repet: Alba Iulia a devenit o scenă şi a sosit momentul să ne preocupe cine sunt artiştii şi cum îi pot ei bucura pe cei care vin să-i vadă. Este pentru prima oară când anticipăm o agendă culturală pentru un sezon. Este, de fapt, o demonstraţie de normalitate şi în acest domeniu, pentru că nu poţi face din Cetate motorul dezvoltării turistice a oraşului fără să ai un plan foarte clar. Un program de evenimente construit şi dezbătut cu specialişti. Un program care se va completa cu cel al Consiliului Judeţean Alba cu care ca şi până acum vom colabora strâns. Spre deosebire de alţii, noi chiar am avut întâlniri de lucru cu oameni ca dl Constantin Chiriac, Tudor Giurgiu şi alţii, dar nu am ieşit să ne lăudăm cu asta. Parcursul cultural pe care îl propunem va fi pentru consilierii Opoziţiei un nou prilej de a comenta şi acuza de pe margine. De pe margine eşti liber să faci ce te taie capul pentru că de fapt nu faci nimic. Singurul rol pentru aceşti politicieni e cel de chibiţ, pentru care „eveniment” înseamnă un foc de artificii pe rapid, că aşa s-a ordonat de sus iar ca masterplan o idee frumoasă dar uşor utopică, pe care oricum nu o poate combate nimeni pentru că ai avut grijă să pui ani mulţi între prezent şi posibilul eveniment. Nu vreau să explic azi fiecare eveniment în parte. Deşi e clar ca primii spectatori vor fi albaiulienii şi multe dintre evenimentele din acest an sunt propuse şi produse de oameni din Alba Iulia. Iar dacă vrem să se vorbească despre Alba Iulia ca despre Cluj, Sibiu sau alte oraşe trebuie să ne ridicăm din genunchi în picioare. În acest efort noi am ales să ne sprijinim pe profunzimea unor oameni devotaţi artei. Un efort care presupune priorităţi, fonduri şi un plan pe care nu-l poţi evalua strict în termeni contabili pentru un an de zile. Alba Iulia e capabilă să producă proiecte culturale la care nu dorim să opunem o eventuală lipsă de viziune şi să nu le susţinem. Nu avem dreptul să dăm vina pe lipsa infrastructurii culturale, pe faptul că nu avem teatre, săli de cinema, săli polivalente ş.a.m.d. Se vor face şi acestea dar deocamdată folosim ce avem şi contăm pe un plan bine structurat, care să facă din Cetatea Alba Carolina  un reper cultural solid al României. Indiscutabil sumele propuse sunt estimative. Prin comparaţie Cluj Napoca, oraş candidat la titlul de capitală culturală a alocat aproximativ 16 milioane de lei pentru cultură şi evenimente, iar Timişoara 8 milioane de lei.

            – 2012 este an electoral…

            – Înţeleg unde bateţi. Da, este greu să-i combaţi cu argumente pe cei care vor cu orice preţ să transforme o faptă bună într-una rea. Plini de patimă unii vor spune că e campania mea, că e puşculiţa de partid, ca şi cum noi ne- am înţelege cu fiecare artist ce va veni în acest an la Alba Iulia să lase o parte din ce i se cuvine aici. Pentru ei fiecare tenor, sculptor, pictor, actor care va performa la Alba Iulia va reprezenta un rău absolut şi nu dorinţa de a creşte calitatea vieţii în acest oraş. Cum poţi vorbi despre posibilitatea de a deveni capitală culturală doar la nivelul teoriei şi să sprijini acest lucru prin sms-uri şi autocolante? Am trimis şi eu sms şi mă aştept să primesc în campania electorală un mesaj: „Noi am avut ideea!” Personal am ales să susţin concret un nou drum pentru Alba Iulia, iar dacă alţii nu pot ţine pasul nu e treaba noastră. Sunt sigur că istoria se va repeta, bugetul nu va fi votat de consilierii USL, mai puţin înţelepţi decât colegii lor din Consiliul Judeţean, chiar dacă noi am prevăzut bani şi pentru cei care vor dezvolta acţiuni culturale care azi nu se regăsesc în anexa propusă de noi. Personal nu pot înţelege cum e să-ţi consumi energia doar pentru a distruge şi combate gratuit orice doar pentru că vine dinspre Hava. Din păcate orgoliul, piatra din buzunar, răzbunarea, patima, minciuna sunt metode de lucru pentru aceşti oameni şi nu se vor vindeca decât atunci când nu voi mai fi primar.

            Ca un rezumat a tot ceea ce v-am spus consider ca propunem un buget realist, de lucru şi continuitate, nu o fabrică de imagine. Un buget care exclude neputinţa şi care, folosit ca şi până acum, atent şi chibzuit, va aduce cu o treaptă mai sus oraşul în 2012.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

MEGA LICITAȚIE pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțelor din Cetatea Carolina: Condiții, preț de pornire și data limită pentru depunerea ofertelor

Ziarul Unirea

Published

on

MEGA LICITAȚIE pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțelor din Cetatea Carolina: Condiții, preț de pornire și data limită pentru depunerea ofertelor Primăria Alba Iulia organizaează o mega licitație pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțe din Cetatea Alba Carolina. Ofertele se pot depune în perioada 9 – 13 decembrie 2024, urmând ca ședința publică […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea