Proiectul Roşia Montană la bursă – Acţiunile Gabriel Resources Ltd (GBU.TO) au scăzut cu 23.43% într-o singură zi
Joi, 5 aprilie, la doar o zi după ce Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o hotărâre irevocabilă prin care anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse de RMGC la Roşia Montană şi votate în ianuarie 2009 de Consiliul Local Roşia Montană prin Hotărârea nr. 1., acţiunile la bursă ale acţionarului majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Gabriel Resources Ltd (GBU.TO) au scăzut potrivit reuters.com/finance cu 23.43%, respectiv -1.08 $ canadieni / acţiune.
Este cea mai redusă cotaţie a acţiunilor companiei canadiene din ultimii 2 ani. Dacă în 18 iulie 2011 o acţiune GBU era cotată la bursă cu 8,17 $ canadieni, joi preţul acţiunii s-a oprit la 3,53 $.
De la o capitalizare de 2,4 miliarde de dolari s-a ajuns astfel la o valoare pe bursă a acţionarului majoritar al RMCG de aproximativ 800 de milioane de dolari.
Această situaţie arată faptul că decizia Curţii de Apel Alba Iulia de joi, 5 aprilie reprezintă pentru exploatarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană, un pericol mai mare decât protestele de amploare împotriva guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu, de altfel unul dintre cei mai vocali susţinători ai Proiectului. În aceea perioadă acţiunile companiei au înregistrat fluctuaţii relativ mici.
Scăderea pe bursă a Gabriel Resources Ltd (GBU.TO) vine în aceeaşi zi în care premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministru interimar la Mediu dă o declaraţie pe care o parte din presă o interpretează ca fiind neprietenoasă faţă de proiectul Roşia Montană. “Nu cred ca se pune acum in discuţie proiectul Roşia Montană”, a răspuns premierul Ungureanu potrivit business24.ro, întrebat fiind dacă are în vedere să aprobe avizele pentru controversatul proiect, din postura de ministru interimar al Mediului.
Reprezentanţii RMGC spun că vor putea face mai multe precizări asupra implicaţiilor deciziei Curţii în momentul în care va fi comunicată motivaţia care a stat la baza deciziei. Luni, 9 aprilie, însă pe site-ul Bursei din Toronto, compania canadiană a făcut public un comunicat prin care susţine că decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost interpretată greşit în mass-media.
„Reacţia pieţei nu reflectă progresul înregistrat de companie în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană. Curtea de Apel Alba Iulia a anulat o hotărâre a Consiliului local din ianuarie 2009 şi nu hotărârile din 2002 prin care s-au aprobat Planul de Urbanism General şi Planul de Urbanism Zonal, care sunt în vigoare. Planul de Urbanism Zonal era în procedură de amendare la momentul deciziei Curţii de Apel şi nu va fi afectat de procedurile legale în desfăşurare“, se subliniază în comunicatul companiei canadiene.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
28 mai: Memorandumul Transilvaniei. Liderii românilor din Transilvania prezintă petiția împăratului Austro-Ungariei Franz Josef
28 mai: Memorandumul Transilvaniei. Liderii românilor din Transilvania prezintă petiția împăratului Austro-Ungariei Franz Josef Memorandumul a reprezentat o petiţie semnată de liderii românilor din Transilvania şi adresată în 1892 împăratului austro-ungar Franz Joseph. Acesta prezenta consecinţele instaurării dualismului austro-ungar şi cuprindea principalele revendicări ale românilor transilvăneni, printre care se număra recunoaşterea drepturilor politice şi confesionale. […]
27 mai 1600: Prima unire politică a celor trei țări române. Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”
27 mai 1600: Prima unire politică a celor trei țări române. Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei” În timpul domniei lui Mihai Viteazul, la 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima dată unirea politică a celor trei țări românești cu un singur conducător. În punctul cel mai înalt al destinului sau […]
27 mai: ”Ziua Psihologului” – Psihologii din întreaga țară sărbătoresc 21 ani de când această profesie a fost reglementată
27 mai: ”Ziua Psihologului” – Psihologii din întreaga țară sărbătoresc 21 ani de când această profesie a fost reglementată În 2004, Parlamentul României a emis legea priving exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființându-se Colegiul Psihologilor din România. Această profesie rămâne a fi una din cele mai importante şi necesare societății. Psihologii, […]