Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Proiectul Roşia Montană la bursă – Acţiunile Gabriel Resources Ltd (GBU.TO) au scăzut cu 23.43% într-o singură zi

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Joi, 5 aprilie, la doar o zi după ce Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o hotărâre irevocabilă prin care anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse de RMGC la Roşia Montană şi votate în ianuarie 2009 de Consiliul Local Roşia Montană prin Hotărârea nr. 1., acţiunile la bursă ale acţionarului majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Gabriel Resources Ltd (GBU.TO) au scăzut potrivit reuters.com/finance cu 23.43%, respectiv -1.08 $ canadieni / acţiune.

Este cea mai redusă cotaţie a acţiunilor companiei canadiene din ultimii 2 ani. Dacă în 18 iulie 2011 o acţiune GBU era cotată la bursă cu 8,17 $ canadieni, joi preţul acţiunii s-a oprit la 3,53 $.

De la o capitalizare de 2,4 miliarde de dolari s-a ajuns astfel la o valoare pe bursă a acţionarului majoritar al RMCG de aproximativ 800 de milioane de dolari.

Această situaţie arată faptul că decizia Curţii de Apel Alba Iulia de joi, 5 aprilie reprezintă pentru exploatarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană, un pericol mai mare decât protestele de amploare împotriva guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu, de altfel unul dintre cei mai vocali susţinători ai Proiectului. În aceea perioadă acţiunile companiei au înregistrat fluctuaţii relativ mici.

Scăderea pe bursă a Gabriel Resources Ltd (GBU.TO) vine în aceeaşi zi în care premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministru interimar la Mediu dă o declaraţie pe care o parte din presă o interpretează ca fiind neprietenoasă faţă de proiectul Roşia Montană. “Nu cred ca se pune acum in discuţie proiectul Roşia Montană”, a răspuns premierul Ungureanu potrivit business24.ro, întrebat fiind dacă are în vedere să aprobe avizele pentru controversatul proiect, din postura de ministru interimar al Mediului.

Reprezentanţii RMGC spun că vor putea face mai multe precizări asupra implicaţiilor deciziei Curţii în momentul în care va fi comunicată motivaţia care a stat la baza deciziei. Luni, 9 aprilie, însă pe site-ul Bursei din Toronto, compania canadiană a făcut public un comunicat prin care susţine că decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost interpretată greşit  în mass-media.

„Reacţia pieţei nu reflectă progresul înregistrat de companie în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană. Curtea de Apel Alba Iulia a anulat o hotărâre a Consiliului local din ianuarie 2009 şi nu hotărârile din 2002 prin care s-au aprobat Planul de Urbanism General şi Planul de Urbanism Zonal, care sunt în vigoare. Planul de Urbanism Zonal era în procedură de amendare la momentul deciziei Curţii de Apel şi nu va fi afectat de procedurile legale în desfăşurare“, se subliniază în comunicatul companiei canadiene.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Florii 2024: Ce nume de flori sunt sărbătorite în Duminica Floriilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Florii 2024 • Nume de băieți și fete care își sărbătoresc onomastica în Duminica Floriilor • Semnificația numelor Cei mai mulţi romani care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 334.734 de persoane, poarta numele de Florin, alţi 147.328 Viorel, iar 54.759 Florian. Alţi 29.777 romani poarta numele Florea, 25.181 răspund […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea