Interviu cu domnul Emil BOC, prim ministru al României
În exclusivitate pentru ziarul „Unirea”
Proiectul Roşia Montană, centura ocolitoare a Sebeşului şi autostrada, priorităţi pentru actualul Executiv
Joi, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, la serbările de la Alba Iulia au fost prezenţi şi au luat parte la manifestările omagiale mai mulţi miniştri din guvernul ţării, în frunte cu prim-ministrul Emil Boc. Deşi a avut un program extrem de încărcat, în una din scurtele pauze dintre manifestări, şeful Guvernului României a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări formulate de ziarul nostru.
– Domnule prim-ministru, aţi luat parte azi (nr. joi) la sărbătorirea zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României alături de mii de români veniţi din toate colţurile ţării. Ce impresie v-au lăsat manifestările de aici? Dar românii şi politicienii prezenţi?
– Astăzi nu o să vorbesc despre politicieni, o să vorbesc despre români. Şi m-a impresionat faptul că am văzut români din toată ţara veniţi aici la Alba Iulia. Cel mai emoţionant moment a fost însă prezenţa primarului Chişinăului, capitala Republicii Moldova şi înfrăţirea dintre Chişinău şi Alba Iulia, astăzi (joi, 1 decembrie – n.r.), aici, în Sala Unirii ce reprezintă un arc peste timp, reprezintă un moment de istorie, un moment de viitor. Pentru că românii de pretutindeni oriunde ar fi ei, de ziua lor naţională simt ca sunt demni, ca sunt uniţi, că numai împreună pot avea un viitor prosper.
De fapt România şi Republica Moldova pot avea acelaşi viitor în Uniunea Europeană şi prezenţa primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, aici, la Alba Iulia, a dat şi mai multă consistenţă actului Marii Uniri.
Românii care au în sânge Unirea au fost astăzi aici, românii care au în suflet şi în spirit, şi în fiecare zi gândul Unirii, astăzi cinstesc istoria poporului român.
– După cum aţi constatat acum, dar şi cu alte ocazii, municipiul Alba Iulia este în prezent un veritabil şantier de punere în valoare a vestigiilor istorice, a Cetăţii de tip Vauban, ce are în componenţă şi elemente vechi, daco-romane, de aproape 2000 de ani. Credeţi că Alba Iulia se află pe o traiectorie corectă în ceea ce priveşte viitorul său economico-social dar şi turistic?
– Primarul Mircea Hava a reuşit, într-adevăr, să redea municipiului Alba Iulia demnitatea, onoarea, cinstea şi să ridice oraşul la rangul pe care îl merită. A ştiut să aducă bani europeni, a ştiut să atragă fonduri, a ştiut să valorifice potenţialul istoric, cultural, religios şi politic al acestui municipiu de excepţie al României. Şi sunt sigur că acest lucru se va resimţi şi în viaţa şi bunăstarea locuitorilor săi pentru că nu numai turistic dar şi economic zona este în plin, plin avânt.
– Ca şi fiu de moţi, la fel ca şi dumneavoastră, ştiu că proiectul minier auro-argentifer de la Roşia Montană poate avea un rol hotărâtor în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei Munţilor Apuseni, dar şi al nivelului de trai al oamenilor de aici. Dumneavoastră cum apreciaţi acest proiect? Credeţi că este util şi necesar în aceste momente de criză pentru România?
– Este acum în plin proces de evaluare şi am dat două direcţii: pe de-o parte să negociem interesele statului român în acest contract, astfel încât să fie regăsite interesele pe care România trebuie să le prindă prin acest contract, iar pe de altă parte acum sunt în fază de avizare la ministerele de resort din punct de vedere arheologic, mediu, cultură, astfel încât să putem să facem o analiză finală asupra proiectului cu toate datele necesare şi după toate regulile Uniunii Europene. Ştim bine, că orice proiect, în actualele condiţii de criză economică şi financiară mondială trebuie abordat cu maximă responsabilitate, şi trebuie să ascultăm însă pe toată lumea pentru a lua decizia corectă.
– La o recentă vizită (în vara acestui an) a preşedintelui Traian Băsescu la Roşia Montană, deputatul moţilor, Corneliu Olar i-a propus şefului statului ca, în varianta în care proiectul va fi demarat, la nivelul Guvernului României să fie constituit un Fond Special de Dezvoltare a zonei Munţilor Apuseni în cadrul căruia un anumit procent din câştigul statului român (din impozite, taxe etc.), să zicem 20-30 la sută să fie prelevat în acest fond. Credeţi că este o idee bună?
– Nu resping ideea, ea poate fi finalizată şi o să discut în continuare cu deputatul Corneliu Olar despre această iniţiativă.
– În urmă cu câteva săptămâni, în zona Sebeş au demarat lucrările la centura de ocolire, ce face parte din tronsonul Deva-Sibiu al autostrăzii Coridorul IV pan-european. Veţi susţine finalizarea lucrărilor până la încheierea mandatului dumneavoastră în fruntea Guvernului României?
– Am fost unul dintre cei care am insistat în mod special ca lucrările la autostradă să înceapă din această parte pentru că ştiu ce înseamnă Sebeşul, ştiu ce înseamnă aglomeraţia când vii de la Bucureşti spre Cluj şi când treci prin Sebeş şi de aceea va fi prioritară derularea lucrărilor din zona Sebeş, astfel încât ele să fie finalizate în cel mai scurt timp cu putinţă. De altfel întreaga autostradă este susţinută cu maximum de responsabilitate de către întregul guvern, pentru că ea reprezintă calea modernizării ţării, a legăturii directe a României cu Europa. De aceea am discutat recent în guvern acest sprijin total în vederea încheierii lucrărilor şi la Sebeş.
– Aseară (miercuri seara – n.r.) am discutat cu preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, care a ridicat problema şoselei rapide Cluj-Napoca – Sebeş, pentru a se face joncţiunea cu autostrada (Coridorul IV paneuropean). Este şi aceasta în proiectele dumneavoastră?
– Este în proiectele noastre şi conexiunea produsă cu Autostrada Transilvania este din această perspectivă o prioritate pentru noi.
– Cum vedeţi evoluţia economico-socială a judeţului Alba în cei trei ani de când conduceţi Guvernul?
– Aici este meritul primarului Hava şi al preşedintelui Consiliului Judeţean pentru că au reuşit să aducă investiţii şi să menţină echilibrul economic şi social. Şi aşa cum au făcut-o până acum, sunt convins că o s-o facă la fel de bine şi de aici înainte.
– Şi o ultimă întrebare: Ce şanse credeţi că are actuala coaliţie PDL – UDMR – UNPR la alegerile locale şi parlamentare din anul viitor?
– Sunt convins că actuala coaliţie are toate şansele să continue guvernarea, pentru că a demonstrat responsabilitate când a fost nevoie şi nu a dus ţara în populisme şi în colaps, cum s-ar fi întâmplat dacă alţii ar fi fost la putere. Deci, prin responsabilitate, am plătit costul politic al faptului că am făcut ce trebuie pentru ţară în vremuri de criză. Sunt convins astfel că atunci când va veni momentul politic al judecăţii, românii vor merge pe mâna oamenilor responsabili şi nu pe mâna populiştilor.
Tinu MATEŞ,
Alexandra MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan