Proiectul Ro-Net, în grafic. Peste 700 de sate izolate vor fi conectate la internet până în august 2018
Proiectul Ro-Net, care urmărește construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate din România, este în grafic, astfel încât până la termenul de finalizare, august 2018, peste 700 de localităţi izolate din mediul rural vor fi conectate prin fibră optică pe bani europeni, a declarat pentru News.ro ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova.
Consilierul Dan Georgescu afirma în cadrul unui eveniment că proiectul Ro-Net merge prost din cauză că ministerul de resort nu mai are manager de proiect, dar că „speră ca, până la sfârşitul anului 2018, proiectul să se finalizeze”. În urma acestor declaraţii, el a fost eliberat din funcţie, în 7 decembrie. Şova a susţinut atunci că declaraţiile lui Georgescu legate de proiectul Ro-Net sunt „în totalitate lipsite de suport real şi în totală contradicţie” cu poziţia MCSI.
Lucian Şova susţine că ministerul este în grafic cu termenele asumate.
„Termenul de finalizare este august 2018, ne-am asumat că îl vom respecta”, a declarat într-un interviu pentru News.ro ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova.
El a precizat că ministerul elaborează în prezent un grafic de absorbţie pe fiecare lună.
„Suntem monitorizaţi de Ministerul Fondurilor Europene, avem discuţii în fiecare zi pentru setarea unui calendar şi a unui set de reguli care să fie respectate până la definitivarea proiectului”, a adăugat ministrul Comunicaţiilor.
În prezent, proiectul Ro-Net este realizat în proporţie de peste 60%, ca stadiu fizic (proiectare şi construcţie) şi 25% stadiu financiar (plăţi efectuate). Până acum au fost recepţionate lucrări în peste 270 de localităţi, iar până la finalul anului urmează să fie recepţionate lucrări în alte aproximativ 40 de localităţi, în situaţia în care condiţiile meteorologice vor permite acest lucru, obiectivul propus fiind de a recepţiona până la finalul anului lucrările în peste 300 de localităţi, potrivit lui Şova.
Derularea proiectului este gestionată de un manager de proiect care coordonează activitatea echipei de proiect începând din august 2017.
Ro-Net vizează conectarea prin fibră optică pe bani europeni a peste 700 de localităţi izolate din mediul rural, iar România a solicitat de la Comisia Europeană 377 de milioane de lei, din care până acum pe Faza 1 şi Faza 2 au fost achitate 92 milioane lei, reprezentând totalul facturilor emise.
În total, peste 2.200 de localităţi au fost identificate ca „zone albe” la nivelul ţării. Prin recepţiile realizate până acum, 57.000 de oameni beneficiază de infrastructura necesară Internetului în bandă largă, adică 20.000 de gospodării, 900 de agenţi economici şi 284 de instituţii publice.
Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.
Sursa News.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]