Proiectul privind recuperarea banilor făcuți prin infracțiuni, aprobat de Guvern. Ce declară ministrul Justiției
Proiectul privind recuperarea banilor făcuți prin infracțiuni, aprobat de Guvern. Ce declară ministrul Justiției
Proiectul care consolidează activitatea ANABI, a fost aprobat de Guvern, în şedinţa de joi, astfel instituţia va putea recupera produse ale infracţiunilor aflate inclusiv jurisdicţii offshore. „Acoperim un vid legislativ”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, precizând că, în lipsa acestui act normativ, deciziile instanţelor care vizau recuperarea de bunuri rămâneau, de multe ori, doar cu valoare morală.
Cătălin Predoiu a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a aprobat un Proiect de lege prin care a consolidat cadrul normativ adresat ANABI.
„Această agenţie este o instituţie a statului care se ocupă de recuperarea produselor infracţiunilor. Până în prezent ea a recuperat pentru statul român peste 80 de milioane de euro, la un cost de câteva milioane de euro”, a declarat Predoiu, potrivit news.ro.
Potrivit acestuia, proiectul îşi propune să extindă capacitatea Agenţiei de a recupera produse ale agenţiei de a recupera produse ale infracţiunilor aflate în terţe jurisdicţii, inclusiv jurisdicţii offshore.
De asemenea, stabileşte atribuţii legate de faza post-confiscare a activelor, astfel încât deciziile instanţelor judecătoreşti să poată fi valorificate.
„Altfel, deciziile instanţelor judecătoreşti de a confisca produse ale infracţiunilor, fără o identificare a produselor acestor infracţiuni, inclusiv în străinătate, şi fără o confirmare a lor printr-o coperare judiciară rămâne doar o decizie de recuperare cu valoare de ordin moral”, a mai afirmat Predoiu.
Ministrul precizează că, asfel,„”acoperim un vid legislativ care zădărnicea eforturile autorităţilor”.
Potrivit lui Predoiu, proiectul, de asemenea, dă posibilitatea ANABI să facă o valorificare anticipată a bunurilor, la cererea sau cu acordul proprietarului.
Actul normativ mai dispune distribuirea unor sume şi bunuri confiscate către activităţi de prevenire şi de pregătire a instituţiilor din domeniu, dar şi pentru protejarea victimelor.
„Alte măsuri sunt adresate consolidării logistice – Sistemul Naţional de evidenţă a Produselor Infracţiunii, care va fi modernizat, pentru a aduce în acelaşi loc toate bazele de date ale instituţiilor din domeniu. O altă prevedere importantă – capacitatea de administrare a activelor. Creştem capacitatea de a administra bunuri peste 300.000 de euro”, a mai afirmat Predoiu.
Predoiu afirmă că acest proiect ar trebui privit în tandem cu alt act normativ – supus dezbaterii publice – acela care asimilează evadării sustragerea de la ispăşirea pedepsei.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi