Rămâi conectat

Actualitate

Proiectul privind recuperarea banilor făcuți prin infracțiuni, aprobat de Guvern. Ce declară ministrul Justiției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul privind recuperarea banilor făcuți prin infracțiuni, aprobat de Guvern. Ce declară ministrul Justiției

Proiectul care consolidează activitatea ANABI, a fost aprobat de Guvern, în şedinţa de joi, astfel instituţia va putea recupera produse ale infracţiunilor aflate inclusiv jurisdicţii offshore. „Acoperim un vid legislativ”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, precizând că, în lipsa acestui act normativ, deciziile instanţelor care vizau recuperarea de bunuri rămâneau, de multe ori, doar cu valoare morală.

Cătălin Predoiu a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a aprobat un Proiect de lege prin care a consolidat cadrul normativ adresat ANABI.

„Această agenţie este o instituţie a statului care se ocupă de recuperarea produselor infracţiunilor. Până în prezent ea a recuperat pentru statul român peste 80 de milioane de euro, la un cost de câteva milioane de euro”, a declarat Predoiu, potrivit news.ro.

Potrivit acestuia, proiectul îşi propune să extindă capacitatea Agenţiei de a recupera produse ale agenţiei de a recupera produse ale infracţiunilor aflate în terţe jurisdicţii, inclusiv jurisdicţii offshore.

De asemenea, stabileşte atribuţii legate de faza post-confiscare a activelor, astfel încât deciziile instanţelor judecătoreşti să poată fi valorificate.

„Altfel, deciziile instanţelor judecătoreşti de a confisca produse ale infracţiunilor, fără o identificare a produselor acestor infracţiuni, inclusiv în străinătate, şi fără o confirmare a lor printr-o coperare judiciară rămâne doar o decizie de recuperare cu valoare de ordin moral”, a mai afirmat Predoiu.

Ministrul precizează că, asfel,„”acoperim un vid legislativ care zădărnicea eforturile autorităţilor”.

Potrivit lui Predoiu, proiectul, de asemenea, dă posibilitatea ANABI să facă o valorificare anticipată a bunurilor, la cererea sau cu acordul proprietarului.

Actul normativ mai dispune distribuirea unor sume şi bunuri confiscate către activităţi de prevenire şi de pregătire a instituţiilor din domeniu, dar şi pentru protejarea victimelor.

„Alte măsuri sunt adresate consolidării logistice – Sistemul Naţional de evidenţă a Produselor Infracţiunii, care va fi modernizat, pentru a aduce în acelaşi loc toate bazele de date ale instituţiilor din domeniu. O altă prevedere importantă – capacitatea de administrare a activelor. Creştem capacitatea de a administra bunuri peste 300.000 de euro”, a mai afirmat Predoiu.

Predoiu afirmă că acest proiect ar trebui privit în tandem cu alt act normativ – supus dezbaterii publice – acela care asimilează evadării sustragerea de la ispăşirea pedepsei.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea