Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Proiectul legii prevenției. Măsurile de sancționare pentru românii care nu merg la controale medicale ar putea fi eliminate

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Propunerea ca pacienții care nu merg la controale medicale preventive să fie sancţionaţi ar putea să dispară. Iniţiatorii legii ar fi ajuns la această concluzie după discuţiile cu medici din toată ţara. Argumentul specialiştilor a fost că legea prevenţiei va fi greu de aplicat, mai ales în mediul rural. 

Propunerea din cadrul proiectului de lege prevede ca românii care refuză controalele preventive ar urma să plătească tratamentul, în cazul în care se îmbolnăvesc. Inițiatorii spun că sancțiunile s-ar aplica numai după ce pacientul ar fi dat în scris că refuză participarea la program și, de aceea, vor să reformuleze sau chiar să renunțe la aceste măsuri.

„Numai după ce cetățeanul ar fi dat în scris că refuză participarea la acest program urma partea de penalizare. Repet, încă o dată, suntem dispuși să rediscutăm, să reformulăm sau în cazul în care va fi necesar chiar să renunțăm la acel paragraf”, a declarat pentu Digi24, inițiatoarea proiectului Lucia Varga.

Medicii spun că proiectul va fi greu de aplicat, inclusiv din cauza blocajelor frecvente ale sistemul naţional de carduri de sănătate.

„Mai este o altă problemă. Problema sistemului de carduri care nu funcționează, care ne blochează. În loc să folosesc timpul pentru pacient eu trebuie să folosesc timpul pentru card”, spune Ionica Ciucure, medic de familie, citată de Digi24.

Şi înființarea unei Agenții de Prevenție în Sănătate a fost criticată de medici.

„Eu cred că avem suficienți specialiști din Direcțiile de Sănătate Publică, din Instituțiile de Sănătate Publică, chiar din Ministerul Sănătății care ar fi putut să se ocupe de programele de prevenție mai bine”, spune Denis Badin, medic primar la Spitalul Județean Timișoara.

O altă problemă este aplicarea legii în localităţile rurale în care nu există medici de familie.

„Statul, în parteneriat cu aceste organizații neguvernamentale, cred că ar putea ajunge în toate zonele mai dificile”, spune Lucia Varga, inițiatorul proiectului.

„ONG-urile nu au capabilitatea, nu au posibilitățile de a acoperi întreg teritoriul țării. Ei nu pot asigura acoperirea întregii populații țintă, pentru toate afecțiunile la care face referire doamna deputat”, spune Raul Pătrașcu, cercetător.

Proiectului legii prevenţiei se află în dezbatere publică până la 1 martie. (C.M.)

sursa: digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure

Bera Larisa

Publicat

în

În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea