Proiectul legii prevenției. Măsurile de sancționare pentru românii care nu merg la controale medicale ar putea fi eliminate

Propunerea ca pacienții care nu merg la controale medicale preventive să fie sancţionaţi ar putea să dispară. Iniţiatorii legii ar fi ajuns la această concluzie după discuţiile cu medici din toată ţara. Argumentul specialiştilor a fost că legea prevenţiei va fi greu de aplicat, mai ales în mediul rural. 

Propunerea din cadrul proiectului de lege prevede ca românii care refuză controalele preventive ar urma să plătească tratamentul, în cazul în care se îmbolnăvesc. Inițiatorii spun că sancțiunile s-ar aplica numai după ce pacientul ar fi dat în scris că refuză participarea la program și, de aceea, vor să reformuleze sau chiar să renunțe la aceste măsuri.

ELIT

„Numai după ce cetățeanul ar fi dat în scris că refuză participarea la acest program urma partea de penalizare. Repet, încă o dată, suntem dispuși să rediscutăm, să reformulăm sau în cazul în care va fi necesar chiar să renunțăm la acel paragraf”, a declarat pentu Digi24, inițiatoarea proiectului Lucia Varga.

Medicii spun că proiectul va fi greu de aplicat, inclusiv din cauza blocajelor frecvente ale sistemul naţional de carduri de sănătate.

„Mai este o altă problemă. Problema sistemului de carduri care nu funcționează, care ne blochează. În loc să folosesc timpul pentru pacient eu trebuie să folosesc timpul pentru card”, spune Ionica Ciucure, medic de familie, citată de Digi24.

Şi înființarea unei Agenții de Prevenție în Sănătate a fost criticată de medici.

„Eu cred că avem suficienți specialiști din Direcțiile de Sănătate Publică, din Instituțiile de Sănătate Publică, chiar din Ministerul Sănătății care ar fi putut să se ocupe de programele de prevenție mai bine”, spune Denis Badin, medic primar la Spitalul Județean Timișoara.

O altă problemă este aplicarea legii în localităţile rurale în care nu există medici de familie.

„Statul, în parteneriat cu aceste organizații neguvernamentale, cred că ar putea ajunge în toate zonele mai dificile”, spune Lucia Varga, inițiatorul proiectului.

„ONG-urile nu au capabilitatea, nu au posibilitățile de a acoperi întreg teritoriul țării. Ei nu pot asigura acoperirea întregii populații țintă, pentru toate afecțiunile la care face referire doamna deputat”, spune Raul Pătrașcu, cercetător.

Proiectului legii prevenţiei se află în dezbatere publică până la 1 martie. (C.M.)

sursa: digi24

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

1 21 februarie 2016 at 15:06

Mda… vad ca in imbecilitatea lor liberalii nu se lasa in a creea o noua agentie in care sa-si impuna protejatii pe salarii babane in timp ce romanii vor fi tot mai bolnavi. Vreti preventie ? Atunci puneti restrictii drastice in adaugarea de ADITIVI ALIMENTARI in hrana cu care-i otraviti pe romani zi de zi ! De ce legea preventiei nu face referire la otrava din hrana ?

mike 21 februarie 2016 at 19:10

Pentru ca banul-SPAGA- e mai presus de sanatatea societatii– Paturicii calca pe cadavre – pentru asi umple pungile –iar congresmanii au de lucru intens –azi o lege , maine alta –poimane o sterge pe prima apoi o sterge pe a doua si propune altele pe care ori cum le abroga –treaba sa mearga . Triasca masca democretiei!!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...