Proiectul ”Lectură în șură” continuă. Cartea și cititorii ei ajung în casa părintească a etnografului Valer Butură din Sălciua

Paul Voicu - Primar 2020

Proiectul LECTURĂ ÎN ŞURĂ continuă şi săptămâna aceasta cu un nou popas. Duminică, începând cu orele 18.00, cartea şi cititorii ei vor poposi de această dată în şura casei părinteşti a etnografului Valer Butură din comuna Sălciua, judeţul Alba.

lectura-carte Valer Butură s-a născut la 16 decembrie 1910 în comuna Sălciua din judeţul Alba. Este unul din cei mai mari etnografi români fiind întemeietorul unei noi discipline în etnografie – etnobotanica – o disciplină ce studiază plantele din punct de vedere al puterilor lor tămăduitoare şi al folosirii lor în medicina tradiţională. Între anii 1932 şi 1952 este cadru didactic urcând treaptă cu treaptă gradele universitare până la titlul de conferenţiar. În 1952 este destituit pentru ca în anul 1957 să fie reîncadrat în muncă la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca. Aici va conduce ani buni secţia în aer liber a muzeului, situată în pădurea Hoia, iar din 1966 este numit director adjunct şi mai apoi director al muzeului fiind reîncadrat şi ca profesor universitar la universitatea din Cluj Napoca. Valer Butură moare la 27 august 1989 fiind înmormântat în curtea bisericii din comuna sa natală. În urma lui ne-au rămas 8 volume de specialitate şi de povestiri şi sute de studii şi articole de specialitate.

ELIT

Duminică vor fi prezenţi la Sălciua scriitorul Cornel Nistea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Daniela Floroian, manager al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba şi iniţiator al proiectului, Dorina Butură, nepoata etnografului, specialişti în etnografie şi rudele etnografului din judeţele Alba şi Cluj şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale. Vor fi prezentate lucrări ale etnografului Valer Butură editate şi reeditate de-a lungul timpului de Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, pagini de proză ale scriitorului Cornel Nistea originar şi el din comuna Sălciua şi revista de etnografie a centrului de Cultură Augustin Bena Alba- ,,Rânduiala,,- în paginile căreia au fost tipărite articole importante referitoare la câteva personalităţi ale comunei Sălciua -etnograful Valer Butură, scriitorul Cornel Nistea şi meştera populară Olivia Tima, declarată de către UNESCO în anul 2011 drept unul din cele 25 de Tezaure Umane Vii ale României.

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...