Proiectul ”Lectură în șură” continuă. Cartea și cititorii ei ajung în casa părintească a etnografului Valer Butură din Sălciua
Proiectul LECTURĂ ÎN ŞURĂ continuă şi săptămâna aceasta cu un nou popas. Duminică, începând cu orele 18.00, cartea şi cititorii ei vor poposi de această dată în şura casei părinteşti a etnografului Valer Butură din comuna Sălciua, judeţul Alba.
Valer Butură s-a născut la 16 decembrie 1910 în comuna Sălciua din judeţul Alba. Este unul din cei mai mari etnografi români fiind întemeietorul unei noi discipline în etnografie – etnobotanica – o disciplină ce studiază plantele din punct de vedere al puterilor lor tămăduitoare şi al folosirii lor în medicina tradiţională. Între anii 1932 şi 1952 este cadru didactic urcând treaptă cu treaptă gradele universitare până la titlul de conferenţiar. În 1952 este destituit pentru ca în anul 1957 să fie reîncadrat în muncă la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca. Aici va conduce ani buni secţia în aer liber a muzeului, situată în pădurea Hoia, iar din 1966 este numit director adjunct şi mai apoi director al muzeului fiind reîncadrat şi ca profesor universitar la universitatea din Cluj Napoca. Valer Butură moare la 27 august 1989 fiind înmormântat în curtea bisericii din comuna sa natală. În urma lui ne-au rămas 8 volume de specialitate şi de povestiri şi sute de studii şi articole de specialitate.
Duminică vor fi prezenţi la Sălciua scriitorul Cornel Nistea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Daniela Floroian, manager al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba şi iniţiator al proiectului, Dorina Butură, nepoata etnografului, specialişti în etnografie şi rudele etnografului din judeţele Alba şi Cluj şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale. Vor fi prezentate lucrări ale etnografului Valer Butură editate şi reeditate de-a lungul timpului de Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, pagini de proză ale scriitorului Cornel Nistea originar şi el din comuna Sălciua şi revista de etnografie a centrului de Cultură Augustin Bena Alba- ,,Rânduiala,,- în paginile căreia au fost tipărite articole importante referitoare la câteva personalităţi ale comunei Sălciua -etnograful Valer Butură, scriitorul Cornel Nistea şi meştera populară Olivia Tima, declarată de către UNESCO în anul 2011 drept unul din cele 25 de Tezaure Umane Vii ale României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Programul casieriilor pentru plata taxelor și impozitelor la Primăria Alba Iulia de Crăciun și Anul Nou
Programul casieriilor pentru plata taxelor și impozitelor la Primăria Alba Iulia de Crăciun și Anul Nou Primăria Municipiului Alba Iulia a afișat programul de funcționare a casieriilor din cadrul insituției, în perioada Crăciunului și Anul Nou. Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana