Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Proiectul Alba Iulia Capitală Culturală Europeană 2020 – un ţel ce poat fi atins

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*spune David Hay, manager general AFI Europe

Miercuri, 23 mai, dimineaţa, în salonul de protocol al Hotelului Cetate s-a desfăşurat o conferinţă de presă în cadrul căreia preşedintele PP-DD Alba, Cornel Comşa i-a prezentat pe delegaţii AFI Europe, cel mai mare investitor israelian din România (523 milioane de euro investiţi până în prezent în dezvoltări imobiliare). Aceştia şi-au arătat disponibilitatea de a fi parte a proiectului Alba Iulia, Capitala Culturală Europeană 2020. Grupul AFI a fost reprezentat de David Hay – Director General (General director și CEO) pe România și Lituania și Tal Roma – Director de investiţii (Business Development Manager).

 În discursul de prezentare, Cornel Comşa a precizat că această acţiune nu a fost una pur electorală ci o evidentă demonstraţie de implicare concretă a PP-DD Alba în viaţa cetăţii pentru că “politica nu se face doar cu lovituri sub centură sau critici”. În plus, Comşa a mai scos în evidenţă faptul că atragerea acestor investitori la Alba Iulia este o dovadă vie a faptului că PP-DD este şi un partid al elitelor şi un partid al maselor, infirmând etichetele descalificante puse deja de concurenţii de orice fel. “PP-DD este şi un partid al maselor, al cartierelor dar şi un partid al elitelor, toţi acelaşi popor român!” a subliniat Comşa.

  David Hay, directorul general al AFI pentru România şi Lituania a spus că a vizitat Alba Iulia, Cetatea şi acum nu înţelege cum toată lumea a vorbit până acum numai de Sibiu în condiţiile în care Alba Iulia este un “giuvaer” ce trebuie doar pus în valoare pentru ca şi cetăţenii săi să cunoască bunăstarea adusă de acesta. “Când Cornel Comşa ne-a invitat la Alba Iulia mi s-a părut doar o provocare, dar mi-am dat seama că acesta este un obiectiv realizabil. AFI se poate impliva în proiectul Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020 pe care îl considerăm fezabil, un ţel ce poate fi atins” a precizat David Hay. David Hay a mai subliniat că AFI nu este o societate de caritate care doar să vină la Alba Iulia cu un TIR de ajutoare, dar garantează că pentru fiecare euro investit în acest proiect albaiulienii ar putea câştiga doi, prin tot ceea ce înseamnă viaţa redată Cetăţii: turism, locuri de muncă, investiţii.

  Candidatul PP-DD la Primăria municipiului Alba iulia, Dorin Şerdean,  a reiterat priorităţile sale pentru Alba Iulia, priorităţi susţinute de investitorii străini: conurbaţia Alba Iulia – Sebeş- Teiuş (cu  câteva comune limitrofe). “Scopul este acela de a atinge cifra de 100.000 locuitori şi de a deveni mai uşor eligibili în accesarea fondurilor şi proiectelor europene şi în atragerea marilor investitori, pentru încheierea parteneriatelor publice private, în consecinţă pentru creşterea numărului locurilor de muncă. Adică, dacă pot să aduc la masa negocierilor parteneri mari care să susţină financiar proiectele, Deutsche Bank, BRD, fonduri de investiţii etc., atunci trebuie să le oferim proiecte mari. Să vă dau un exemplu de proiect mare: un proiect de cogenerare producţie de energie electrică şi termică (deci curent şi căldură) prin arderea gunoaielor. Toate deşeurile vor fi colectate, sortate şi transformate în energie” În acest context, Cornel Comşa a declarat că italienii de la firma “a2a”  vor veni pe 30 mai a.c. la Alba Iulia. “Adepţii şi producătorii energiei verzi, aceşti italieni vor da un aer de secol…22! municipiului Alba Iulia. Coenergia produsă de aceştia, prin arderea deşeurilor, va scădea serios costul facturilor albaiulienilor” a spus Comşa.

  Tal Roma, directorul de investiţii al AFI Europe a mărturisit că este pentru prima dată când vizitează municipiul Alba Iulia. Fără să incrimineze direct lipsa de promovare a municipiului Alba Iulia, Tal Roma a bătut şaua să priceapă…restul spunând că în toţi anii de când investeşte în România a auzit şi a vizitat mai multe locaţii din Transilvania, dar nu Alba Iulia. “Am vizitat Braşovul, Sighişoara, Branul, Sibiul dar niciodată nu am primit informaţii care să mă direcţioneze către Alba Iulia ca o posibilă zonă turistică de investiţii. Dezvoltarea municipiului Alba Iulia decolează în momentul în care acest oraş şi-a depus candidatura, cu succes, pentru titlul de Capitală Culturală Europeană – 2020. Nominalizarea este punctul de start în dezvoltarea oraşului: agenţiile de turism, mass-media internaţională îl va include automat pe harta Europei” a precizat Tal Roma. Acesta a mai explicat că autostrada care se construieşte – indiferent de câte amânări cunoaşte termenul de finalizare – reprezintă legătura concretă a municipiului Alba Iulia cu Europa, cu investitorii.

  Vicepreşedintele PP-DD Ion Marincaş, candidatul acestui partid la funcţia de preşedinte al CJ Alba şi-a afirmat suportul şi încrederea în investitorii de la AFI Europe, precizând că obiectivul său este acela de a asigura o dezvoltare echilibrată în tot judeţul.

 Preşedintele PP-DD Alba, Cornel Comşa a explicat şi rolul pe care îl vor avea în crearea şi consolidarea unei zone metropolitane, şi investitorii de la Shanghai Construction Group – cea mai mare corporaţie de construcţii din lume. “Ne-am întâlnit zilele trecute la Bucureşti cu domnul Richard Jiang, directorul diviziei pe România. L-am invitat să vină aici şi să oferim un proiect de dezvoltare metropolitană pentru Alba Iulia, în vederea dosarului de candidatură” a spus Comşa. “Între criteriile existente, de fapt cel mai important pentru ca dosarul privind candidatura unui oraş, al unei comunităţi, de a obţine acest drept, este implicarea 100% a autorităţilor locale, deci implicarea instituţională, politică, administrativă şi financiară. Nici primarul actual Mircea Hava şi nici Ion Dumitrel nu au manifestat vreun interes faţă de acest proiect. Ba, mai mult, Hava mi-a zis că acestea sunt firme iluzorii. Poate că pentru el este reală doar Elis Pavaje. Dar investitorii sunt aici, în faţa dumneavoastră. Sunt reali şi vor să investească în Alba Iulia” a comentat Comşa.

 Cornel Comşa şi-a arătat încrederea că Proiectul “Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020” îşi va continua implacabil drumul spre concretizare, după 10 iunie, când va primi girul politic şi administrativ al noului primar. Lupta pentru concretizarea acestui proiect va continua şi prin Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia şi prin consilierii judeţeni din Alba: “Alături de un alt partid, după alegerile locale, vom crea o majorităţi în aceste consilii, majorităţi care vor promova şi vor milita pentru concretizarea acestui proiect. Alba Iulia şi locuitorii săi merită să fie mândri în 2020 de o Capitală Culturală Europeană!” a concluzionat Cornel Comşa.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea