Proiectele Guvernului pentru 2018: Renovarea Muzeului Unirii, înființarea de noi case memoriale, ridicarea unor monumente – Dezbaterea România Centenară, la Alba Iulia (FOTO, VIDEO)
Senatorul Daniel Breaz a menționat, joi, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul dezbaterii ”România Centenară” o parte dintre proiectele pe care le în vedere Guvernul și Ministerul Culturii la celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, între acestea numărându-se și transformarea Muzeului Unirii din Alba Iulia într-un centru național de cercetare a Marii Uniri cu două componente: muzeală și de cercetare științifică a acestui eveniment istoric.
”Cele mai importante proiecte pe care le are în vedere Guvernul și Ministerul Culturii. În primul rând, legat de centenar, se discută despre restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri, înființarea unor noi asemenea lăcașuri acolo unde este cazul și amplasarea de plăci comemorative pe case și clădiri în care s-au luat decizii legate de actul de la Alba Iulia. Inaugurarea de monumente dedicate acestor personalități, începând cu o mare statuie ecvestră a Regelui Ferdinand, lansarea unor serii de monografii și cercetări istorice inovatoare care să restabilească adevărurile deformate din perioada comunistă. Acest proiect, în mare măsură memorial și științific, trebuie corelat cu un al doilea proiect de această dată dedicat direct societății și culturii române – o autostradă culturală care să lege prin manifestări capitalele Marii Uniri: București – Alba Iulia – Chișinău – Cernăuți. De această autostradă vor fi legate și alte localități românești: Timișoara, Lugoj, Blaj, Arad, Craiova, Constanța, al căror rol istoric în pregătirea și desfășurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut”, a spus Daniel Breaz.
Rectorul Universității din Alba Iulia a adăugat că un accent deosebit va fi acordat revistelor care au contribuit într-un fel sau altul la pregătirea acestui act istoric.
”Se știe că o serie întreagă de publicații culturale au susținut literar și politic de mai multe decenii idealul unității naționale”, a spus Breaz.
La 100 de ani de la actul de la 1 decembrie 1918 este necesară transformarea Muzeului Unirii din Alba Iulia într-un centru național de cercetare a Marii Uniri cu două componente: muzeală și de cercetare științifică pluridisciplinară a acestui eveniment istoric, a mai spus senatorul.
”Această transformare este necesară deoarece la 100 de ani de la Marea Unire este nevoie ca acest act să nu mai fie înțeles exclusiv în componenta sa istorică. Marea unire a avut consecințe în politica europeană în legislația internațională drepturilor minorităților. La fel de necesară e și continuarea investițiilor la Muzeul Național de Istorie al României, în același timp și la Opera Română din Cluj care în 2019 va împlini un secol de existență”, a conchis Daniel Breaz.
Secretarul de stat la Departamentul Centenar, Cristian Ioan Videscu, prezent la întâlnire, a spus că în perioada următoare se organizează o serie de dezbateri și întâlniri pentru celebrarea acestui eveniment.
”Sărbătoarea se va desfășura după un calendar foarte încărcat. Oamenii pot veni cu propuneri de proiecte și critici constructive. Calendarul va demara la 1 decembrie anul acesta și va continua pe tot parcursul anului 2018”, a spus Videscu.
La întâlnire au participat oficialități locale, județene și parlamentari.
[nggallery id=3427]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]