Proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri la Teiuș: Bust al martirului Ion Arion, manifestare culturală dedicată martirului Ion Arion și un Monument al soldatului român

Proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri la Teiuș sunt un bust al martirului Ion Arion, o manifestare culturală dedicată martirului Ion Arion și un Monument al soldatului român.

Centenarul Marii Uniri este un eveniment de care se preocupă și administrația din orașul Teiuș. În cinstea evenimentului aici se va realiza un monument, un bust al martirului Ion Arion, o manifestare culturală dedicată martirului intitulată ”Ion Arion, patriot și martir al neamului”, dar și un Monument al soldatului român, ca un omagiu adus soldaților români căzuți pe câmpurile de bătălii, dar și eroilor teiușeni. ”Ne dorim să finalizăm totul până la 1 Decembrie, iar bustul martirului Ion Arion să îl inaugurăm în noiembrie”, a declarat primarului orașului, Mirel Vasile Hălălai.

Ion Arion a murit, la vârsta de 24 de ani, după ce a fost împușcat de mai multe ori în zona pieptului, focurile fiind trase de la etajul Gării din Teiuș, dar și dintr-o garnitură de tren germană aflată pe linia cinci. Rănitul a murit până când trenul a ajuns de la Teiuș la Alba Iulia.

În memoria martirului Ion Arion, în anul 1994, în Stația CFR Teiuș a fost amplasată o placă comemorativă.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...