Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PROIECT: TVA de 5% pentru lemnele de foc cumpărate de persoanele fizice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui proiect legislativ de modificare a Codului fiscal, inițiat de mai mulți parlamentari, lemnele de foc pentru populație ar putea fi vândute cu o cotă redusă de TVA de 5%, nu de 19% cât este în prezent.

Argumentele actului normativ țin de statisticile referitoare la încălzirea populației cu lemne de foc, care arată că în ultimii 3 ani, prețul lemnului de foc a înregistrat valori foarte ridicate, iar în unele zone nici nu se mai găsește la vânzare. Mai mult, în prag de sezon rece, trebuie să ținem cont că în majoritatea localităților rurale, oamenii se încălzesc cu lemne. Inițiatorii susțin că, pe de altă parte, multe dintre firmele care construiesc și exploatează lemnul beneficiază de deductibilități financiare, în timp ce cetățenii, nu.

“Pentru acest motiv, precum și considerând că măsura este mai degrabă cu caracter social, se propune ca livrarea de lemn de foc pentru populație să fie încadrată în cota redusă de TVA, de 5%. Prezenta propunere respectă Directiva Europeană privind TVA (2006/112/CE), iar impacul bugetar este nesemnificativ și în scădere, mai ales că tot mai multe familii abandonează sistemele convenționale de încălzire a locuinței”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. La alin. (3) al art. 291 se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:

“d) livrarea de lemn de foc către persoanele fizice”.

Inițiativa legislativă este în procedură de urgenţă de dezbatere publică la Senat, care este primul for legislativ sesizat. Ca să fie adptată, propunerea trebuie să treacă și de votul Camerei Deputaților.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea