PROIECT pentru protejarea apicultorilor români şi a consumatorilor împotriva mierii contrafăcute. Ce ar risca pe viitor cei care produc produse apicole din înlocuitori
Cei care produc sau vând pe post de miere produse asemănătoare obţinute din înlocuitori ar urma să fie amendaţi cu până la 25.000 de lei, potrivit unei noi iniţiative legislative care îşi propune protejarea apicultorilor români şi a consumatorilor împotriva mierii contrafăcute.
Iniţiativa legislativă depusă marţi la Senat, urmăreşte modificarea Legii apiculturii 383/2013.
Noul text prevede ca apicultorii şi comercianţii să fie obligaţi să afişeze vizibil ţara de origine sau locul de provenienţă a mierii şi a produselor apicole.
Dacă mierea sau un alt produs apicol este obţinut prin amestecarea cu alte produse similare din alte ţări, va trebui menţionat şi acest aspect pe etichetă.
Producătorii de miere sau alte produse apicole vor putea folosi menţiunea „produs natural” pe etichetă dacă utilizează ca materie primă numai miere sau alte produse apicole.
De asemenea, menţiunea „Produs românesc” va putea fi utilizată numai pentru mierea sau produsele apicole rezultate din materii prime naturale, de provenienţă românească.
Cei care încalcă aceste obligaţii vor putea fi amendaţi cu 5.000 – 10.000 de lei, mai prevede propunerea legislativă.
Amenzi şi mai mari, cuprinse între 20.000 şi 25.000 de lei vor fi prevăzute „în cazul producerii, expunerii spre vânzare sau vânzării de miere şi produse apicole pentru consum cunoscând că sunt obţinute din înlocuitori”. În plus cotravenienţii de acest fel ar urma să se aleagă şi cu retragerea autorizaţiei de funcţionare pe o perioadă de 6 luni, potrivit iniţiativei legislative.
Pentru aplicarea amenzilor menţionate, va fi împuternicit personalul din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precum şi din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
De asemenea, medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ar urma să fie obligaţi să supravegheze şi să controleze modul în care operatorii economici procesează şi produc mierea şi celelalte produse apicole.
Aceşti medici vor trebui să recolteze probe pentru analize de laborator „ori de câte ori există suspiciuni sau reclamaţii cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi calitate ai acestor produse”, mai prevede propunerea de modificare a Legii apiculturii.
Propunerea legislativa a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi ALDE.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va VREMEA de 1 Decembrie 2024 și de Moș Nicolae. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va VREMEA de 1 Decembrie 2024 și de Moș Nicolae. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au actualizat vineri, 15 noiembrie 2024, prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Specialiștii anunță schimbări de temperatură de la o zi la alta, în următoarele 4 săptămâni. Vremea se va răci începând din 20 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Sporto zi ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG