Proiect: Noi reguli de acordare a cazierului fiscal. Ordonanță lansată în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe
Ministerul de Finanțe a lansat în dezbatere publică o Ordonanță prin care se vor modifică substanțial regulile care guvernează cazierul fiscal – documentul ce reflectă disciplina financiară a unui contribuabil, necesar atât pentru înființarea unei societăți sau autorizarea unei activități, cât și pentru cesiunea părților sociale ori pentru cooptarea unor noi asociați în firmă.
Ordonanţa clarifică definiţia actuală a cazierului fiscal, explicând mai precis şi scopul documentului:
Documentul se utilizează în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, precum şi a eficientizării de către organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de către contribuabili, prin asigurarea accesului la informaţii care releva modul de respectare a legislaţiei fiscale, contabile, vamale şi a disciplinei financiare de către contribuabili.
Noua definiţie extinde şi sfera de aplicare a cazierului fiscal stabilind că documentul vizează şi entităţile fără personalitate juridică, acestea nefiind menţionate expres în legislaţie aplicabilă în prezent. OG nr. 75/2001 prevede acum că în cazierul fiscal se ţine doar evidenţa persoanelor fizice şi juridice, precum şi a asociaţilor, acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice.
Când este necesar un cazier fiscal?
În prezent, prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie în următoarele situaţii:
– la înfiinţarea societăţilor comerciale, a societăţilor cooperative şi a cooperativelor agricole, de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţii legali desemnaţi;
– la solicitarea înscrierii asociaţiilor şi fundaţiilor în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de către asociaţii sau membrii fondatori ai acestora;
– la autorizarea exercitării unei activităţi independente de către solicitanţi;
– la cesiunea părţilor sociale sau a acţiunilor de către noii asociaţi sau acţionari;
– la numirea de noi reprezentanţi legali, precum şi la cooptarea de noi asociaţi sau acţionari cu prilejul efectuării majorării de capital social.
Acesta listă ar urma să fie completată, noul act normativ gândit de MFP stabilind că prezentarea cazierului fiscal va fi necesară şi în cazul cooptării unor noi membri în asociaţii şi fundaţii, atunci când aceştia dobândesc şi calitatea de reprezentanţi legali.
Noi fapte vor fi înscrise în cazierul fiscal
Proiectul de act normativ publicat de MFP stabileşte că în cazierul fiscal al persoanelor fizice, juridice şi entităţilor fără personalitate juridică, precum şi a asociaţilor, acţionarilor, membrilor şi reprezentanţilor legali sau desemnaţi ai persoanelor juridice sau ai entităţilor fără personalitate juridică, se înscriu informaţii privind faptele sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară, urmând că faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal să se stabilească prin hotărâre de Guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noului cadru legal.
În plus faţă de prevederile actuale, nouă ordonanţa propusă de Finanţe, extinde sfera de aplicare a cazierului fiscal prin reglementarea unor noi situaţii care vor fi înscrise în document. Astfel, dacă acum sunt înscrise în cazierul fiscal doar atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent şi inactivitatea fiscală, în viitor, documentul va cuprinde şi menţiuni care vizează atragerea răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în stare de insolventa, pronunţată prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru creanţele care fac parte din pasivul debitorului şi sunt administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A
Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER aferentă măsurilor: I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea si modernizarea satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024 Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024. II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii