Societate
Proiect marca „Inter-Art”, la Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”
Proiectul, unic prin modul în care (re)definesc imaginea şi cuvântul în alcătuirea unei cărţi – obiect cultural, cuprinde o expoziţie de artă plastică, purtând semnătura lui Ştefan Balog, intitulată „Cântecul focului”, precum şi lansarea de carte: „Atingerea singurătăţii”, de Ioan Hădărig. Volumul a fost tipărit în două ediţii: prima formată din 100 de exemplare (numerotate de la 1 la 100) cuprinzând fiecare 10 gravuri originale, semnate de Ştefan Balog, cu o copertă pe care figurează o gravură originală a aceluiaşi autor, precum şi un poem în manuscris original semnat de Ioan Hădărig. Cea de-a doua ediţie tipărită păstrează dimensiunile şi cararcteristicile ediţiei de lux. Cartea, dedicată memoriei lui Lucian Blaga, reprezintă un proiect „Inter-Art”, finanţat de Consiliul Judeţean Alba, prin Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia, având o prefaţă semnată de conf.univ.dr. Diana Câmpan şi o postfaţă semnată de conf.univ.dr. Eugeniu Nistor.
Expoziţia de artă plastică, pornind de la reinterpretarea misterului blagian al cuvântului prin imagine, va avea vernisajul duminică, 6 mai, 2012, ora 17,30 la Galeria de Artă a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi va fi prezentată de Gabriel Rustoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Unirii, de către doamna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” şi de către conf.univ.dr. Diana Câmpan. Lansarea de carte va avea loc în cadrul aceluiaşi eveniment, respectiv în cadrul vernisajului expoziţiei. (I.H.)

Monden-Clubbing
Program Cinema Inspire Alba Mall. Ce filme vor rula în perioada 11 – 17 noiembrie 2022
Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 11 – 17 noiembrie 2022. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall
The Menu / Meniul Avanpremiera
Regia: Ryan Coogler
Cu: Martin Freeman, Angela Bassett, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Tenoch Huerta
Gen Film: Actiune, Aventuri, Drama, SF, Thriller
Durată: 166 min
Rating: N15
După moartea regelui T’Challa, regina Ramonda, Shuri, M’Baku și Dora Milaje luptă pentru protecția națiunii de intervenția marilor puteri. În vreme ce poporul e gata să depăsească pierderea regelui și să îmbrățișeze un nou capitol, eroii wakandezi ajutați de Nakia și Everett Ross fac planurile unui nou drum, mai luminos, pentru Wakanda.
Joi 21:10
Black Panther: Wakanda Forever 3D / Pantera neagră: Wakanda pentru totdeauna
Regia: Ryan Coogler
Cu: Martin Freeman, Angela Bassett, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Tenoch Huerta
Gen Film: Actiune, Aventuri, Drama, SF, Thriller
Durată: 166 min
Rating: AP 12
După moartea regelui T’Challa, regina Ramonda, Shuri, M’Baku și Dora Milaje luptă pentru protecția națiunii de intervenția marilor puteri. În vreme ce poporul e gata să depăsească pierderea regelui și să îmbrățișeze un nou capitol, eroii wakandezi ajutați de Nakia și Everett Ross fac planurile unui nou drum, mai luminos, pentru Wakanda.
3D: Vineri pana Miercuri 17:00; 19:25; 20:15
Joi 17:00; 19:45; 20:15
2D: Vineri pana Miercuri 19:50
The Estate / Moștenire cu scandal
Regia: Dean Craig
Cu: Toni Collette, Anna Faris, Kathleen Turner, David Duchovny, Ron Livingston, Rosemarie DeWitt
Gen Film: Comedie
Durată: 101 min
Rating: N15
Macey și Savanna n-au prea multe în viață. Dar au un plan perfect. Cu o cafenea dărăpănată care se clatină pe punctul de a dispărea și cu viețile lor care se duc repede spre nicăieri, cele două surori conspiră pentru a o cuceri pe mătușa Hilda, bolnavă în fază terminală – matriarha autoritară și morocănoasă a familiei – în speranța de a deveni beneficiarele vastei sale moșteniri. Dar, după cum Macey și Savanna descoperă în curând, s-ar putea să existe și alte rude care au exact aceeași idee.
Vineri pana Miercuri 13:40
Joi 14:30
Capra cu trei iezi
Regia: Victor Canache
Cu: Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Silviu Corbu, Razvan Ilina, Antonio Gavrilă
Gen Film: Horror, Thriller
Durată: 88 min
Rating: N 15
Bazat pe una din cele mai cunoscute povești româneşti („Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă), filmul îşi propune să dezvăluie adevărata natură a faimoasei poveşti pentru copii şi să prezinte publicului o nouă perspectivă, una care oferă imaginea reală a tragediei, dincolo de personificări și cântece vesele.
Vineri pana Miercuri 15:50
Joi 16:45
The Devil’s Light / The Devil’s Light
Regia: Daniel Stamm
Cu: Virginia Madsen, Colin Salmon, Nicholas Ralph, Ben Cross, Jacqueline Byers
Gen Film: Horror, Thriller
Durată: 98 min
Rating: N 15
Sora Ann (Jacqueline Byers) răspunde chemării de a fi prima femeie exorcistă… dar cine sau ce anume a numit-o? Ca răspuns la creșterea globală a posedărilor demonice, Ann vrea să se înscrie la o școală de exorcism redeschisă de Biserica Catolică. Până acum, aceste școli au instruit doar preoți în Ritul Exorcizării – dar un profesor (Colin Salmon) recunoaște darurile surorii Ann și acceptă să o instruiască. Ajunsă în linia întâi alături de colegul ei, Părintele Dante (Christian Navarro), sora Ann luptă pentru a salva sufletul unei copile despre care crede că este posedată de același demon care i-a chinuit mama cu ani în urmă. Hotărâtă să dezrădăcineze răul, Ann realizează curând că Diavolul o manipulează să facă exact ce vrea el.
Vineri pana Miercuri 14:50
Joi 14:45
Black Adam / Adam întunecatul
Regia: Jaume Collet-Serra
Cu: Dwayne Johnson, Noah Centineo, Aldis Hodge, Sarah Shahi
Gen Film: Actiune, Fantastic, SF
Durată: 129 min
Rating: AP 12
În vechiul Kahndaq, lui Teth Adam i-au fost dăruite puterile atotputernice ale zeilor. După ce le-a folosit pentru a se răzbuna, a fost închis, devenind Adam Întunecatul. Aproape 5.000 de ani au trecut de atunci și Adam Întunecatul a trecut de la om, la mit, la legendă. Odată eliberat, forma sa unică de justiție, născută din furie, este contestată de eroii moderni care formează Societatea Justiției: Hawkman, Dr. Fate, Atom Smasher și Cyclone.
Vineri pana Miercuri 14:35
Joi 15:00
Captain Sabertooth and the Magic Diamond / Căpitanul Colți-de-sabie și diamantul fermecat
Regia: Rasmus A. Sivertsen, Marit Moum Aune
Cu: Kyrre Haugen Sydness, Leonard Valestrand Eike, Siri Skjeggedal
Gen Film: Animatie, Familie
Durată: 87 min
Rating: AG
Doi tineri pirați în căutarea unui frate pierdut, un vampir cu arsuri solare puternice, o regină care isi schimbă forma și o armată de maimuțe furioase. Căpitanul Sabertooth se va confrunta cu o mulțime de provocări atunci când își propune să găsească un diamant magic pierdut.
Dublat: Vineri pana Miercuri 12:15; 12:50
Joi 12:20; 13:00
Mirciulică
Regia: Cristian Ilișuan
Cu: Mircea Popa, Elena Ivanca, Denisa Vlad, Elena Moldovan
Gen Film: Comedie
Durată: 97 min
Rating: N 15
Mircea, un tânăr de 30 ani din Gherla, pică un examen de magistratură la București și este nevoit să se întoarcă acasă și să locuiască cu părinții lui. Forțat de împrejurări, se angajează la un baron local care deține o firmă de salubritate, dar lucrurile se complică atunci când ajunge să lucreze pentru soția șefului.
Vineri pana Miercuri 17:20
Joi 17:40
Teambuilding
Regia: Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alex Coteț
Cu: Șerban Pavlu, Matei Dima, Anca Dinicu, Cosmin Nedelcu, Nicu Banea, Vlad Ianus, Ionuț Rusu, Anca Munteanu
Gen Film: Comedie
Durată: 97 min
Rating: N 15
Emil (Matei Dima) lucrează prea mult. Asta îi reproșează superiorii săi din corporația PLM Global. Astfel, pentru a-i mai tempera energia, domnul Oprea (Șerban Pavlu) îl promovează “pe orizontală” și îl face team-leader în departamentul de call center – ingrații corporației, unde liderul neoficial este morocănosul Horia (Micutzu). Emil nici nu apucă bine să se integreze, că domnul Oprea vine cu o nouă propunere: să restructureze tot departamentul de call center și să-i înlocuiască cu inteligență artificială. Emil îi propune un pariu: dacă îi aduce Cupa Veseliei, cupa din teambuildingul anual care nu a fost niciodată câștigată de bucureșteni, veșnic victorioși fiind ardelenii, Oprea va păstra departamentul..
Vineri pana Miercuri 17:45
Joi 19:00
The Elfkins / Elfii cofetari
Regia: Ute von Münchow-Pohl
Cu: Jella Haase, Louis Hofmann, Leon Seidel
Gen Film: Animatie, Comedie, Familie, Fantastic
Durată: 83 min
Rating: AG
Legendarii „elfkins” din Köln, Germania, erau elfi care îi ajutau noaptea pe meșteșugari la muncile lor. Cu 200 de ani în urmă, însă, ei au fost izgoniți de soția malefică a unui croitor. Aceasta este povestea întoarcerii lor.
Dublat: Vineri pana Miercuri 11:50
Joi 12:40
Ne rezervam dreptul de a modifica programul de rulare al filmelor.
Rezervari si bilete: www.inspirecinema.ro.
Opinii - Comentarii
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
Sfântul Mina este prăznuit de ortodocşi pe 11 noiembrie. Este sfântul care îi ocroteşte pe păgubiţi, se arată grabnic ajutător celor nedreptăţiţi în procese şi celor ce au pierdut ceva sau au fost înşelaţi.
Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor romani Diocletian şi Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.
Citește și: când pică Paștele în următorii ani
Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Diocletian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, părăseşte armată şi se retrage în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. După puţin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.
În vremea petrecută în pustiu l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: „Ce cauţi Mina, de unul singur, între cer şi pământ? Locul tău este printre oameni, că aceştia să ia aminte la cuvintele şi faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaş cu alta, atunci sfârşeşte pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”. Citește și: mesaje de Sfântul Andrei
Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturiseşte fără ezitare că este creştin. Este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, i s-au tăiat mâinile şi picioarele, apoi capul.
Credinţa populară spune că ziua de 11 noiembrie, când este pomenit Sfântul Mina, este respectată şi de hoţi, dar şi de păgubiţii care îi cer ajutor pentru prinderea tâlharilor. La Sfântul Mina vin să se roage oameni cu diverse probleme. Nu doar cei cau au fost păgubiţi caută să le meargă bine, ci şi cei care vor să îndepărteze gândurile şi faptele rele ale duşmanilor.
Opinii - Comentarii
Noutăți PENSII 2022: Cum se calculează pensia, vârsta de pensionare și pensia medie
Noutăți PENSII 2022: Cum se calculează pensia, vârsta de pensionare și pensia medie
După ani în câmpul muncii, în România, persoanele pot beneficia de pensie. Acesta poate fi ori pentru limita de vârstă, pentru pensie anticipată sau pensie anticipată parțial.
Citește și: Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră
Persoanele care sunt născute după 1 iulie 1971, și care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să participe obligatoriu și la Pilonul II de pensii, un fond de pensii administrat privat.
Persoanele care s-au născut între 1 iulie 1961 și 1 iulie 1971 și care contribuie la sistemul public de pensii pot contribui opțional la un fond de pensii administrat privat.
În România există patru sisteme de pensii: pensia de stat (Pilon I), pensia privată obligatorie (Pilon II), pensia facultativă (Pilon III) și pensia ocupațională (Pilon IV).
Începând din 2018, contribuția obligatorie pentru Pilonul II este de 3,75% și se reține automat din salariul brut.
Vârsta de pensionare în România
Cu condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, limita de vârstă pentru pensionare în 2022 este de 65 de ani în cazul bărbaților și de 63 de ani în cazul femeilor.
Menționăm, că în cazul femeilor vârsta de 63 de ani va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.
Mai exact, în lunile septembrie-octombrie, vârsta standard de pensionare în cazul femeilor va fi 61 de ani și 11 luni, iar începând din 2023 va fi 62 de ani, potrivit mmuncii.ro.
În momentul de față, toate pensiile, inclusiv cea pentru limita de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar cel complet este de 35 de ani.
Cum se calculează pensia, în 2022
Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, potrivit cpmb.ro.
Cuantum pensie = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie
Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual N) : N, unde N înseamnă numărul de ani ai stagiului complet.
Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv:
Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12
Punctajul lunar se calculează prin raportarea salariului brut lunar la câştigul salarial mediu brut din luna respetivă.
Punctaj lunar = Câştig salarial brut lunar : Câştig salarial mediu brut lunar
Cea mai mică pensie în România în 2022
Potrivit legii nr. 118/2010, sintagma „pensie socială minimă garantată” s-a înlocuit cu sintagma „indemnizație socială pentru pensionar”
Cuantumul indemnizației sociale minime pentru pensionari stabilit pentru anul 2022 este de 1.000 de lei.
Pensia medie în România în 2022
În luna august 2022, pensia medie este de 1.776 de lei.
Începând din luna ianuarie 2022 și până în august, valoarea pensiei a crescut cu 5 lei.
De asemenea, pensia medie cu limită de vârsta în august 2022 este de 1.989 de lei.
În ceea ce privește pensia anticipată, valoarea medie este de 2.473 de leii
În cazul pensiei anticipate parțial, aceasta are este în medie 1.790 de lei.
Valoarea medie a pensiei de invaliditate și cea de urmaș pot fi consultate în documentul de la finalul articolului.
Cea mai mare pensie în România
În 2021, ce mai mare pensie din România depășea suma de 70.000 de lei, potrivit ministrului Muncii.
Noutăți privind pensiile în 2023
Începând de la 1 ianuarie 2023, guvernul condus de Nicolae Ciucă va mări pensiile, însă momentan nu a specificat niciun procent.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a evitat să prezinte un procent, explicând că, potrivit legii, rata inflației cu care ar trebui indexate pensiile este cea din anul 2021.
Câți pensionari sunt în România
Raportat la datele publicate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) în 2021 și în 2022, numărul pensionarilor din România este în scădere.
Potrivit datelor, la finalul lunii martie 2022 erau 4.813.735 de pensionari, mai puțin cu 30.319 persoane, comparativ cu luna decembrie 2021 și cu 88.904 persoane comparativ cu perioada similară din 2021.
Sursa: stirileprotv.ro
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitateacum 22 de ore
Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline
-
Ştirea zileiacum 10 ore
11 noiembrie| Ziua Veteranilor: Cum a ajuns să fie marcată această zi
-
Actualitateacum 2 ore
Doctoriță arestată pentru luare de mită: Nu este la prima faptă de acest fel
-
Actualitateacum 23 de ore
Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE
-
Ştirea zileiacum 6 ore
VIDEO| 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Paradă militară, concerte pentru toate vârstele, masă populară și foc de artificii
-
Curier Județeanacum 21 de ore
FOTO | ”A încercat să evite o coliziune”: cum a rămas un șofer cu mașina blocată în șanțul de pe marginea străzii
-
Ştirea zileiacum 6 ore
Tânăr, DROGAT la volan, pe străzile din Alba Iulia: Șofer de 25 de ani, prins sub influența substanțelor psihoactive